Nu pot simti nici o placere

Si totusi afirmatia asta e diferita de “Nu pot simti nici o durere“. Atunci voiam sa spun ca daca vorbesti despre dureri ca si cand durerile ar fi anumite entitati, niste “obiecte sensibile”, nu spui nimic cu sens. Putem spune ca oamenii au dureri, asa cum spunem ca oamenii au drepturi, fara ca asta sa insemne ca ei sunt in posesia unor entitati (mai sunt probleme, bineinteles; durerile nu sunt ca drepturile, fiindca despre ele se vorbeste ca si cand ar fi localizabile; dar s-ar putea raspunde ca localizez cauza durerii, nu durerea). Si am putea spune, bineinteles, ca oamenii simt dureri, daca realizam ca “a simti o durere” nu functioneaza la fel ca “a vedea un copac”. Iar acum trec la ce voiam sa spun acum.

Vorbind fara nici un fel de angajament ontologic, noi putem avea diferite senzatii de durere. Senzatia de durere de dinti e diferita de senzatia de durere de stomac, de pilda (din ceea ce am spus mai inainte reiese ca e vorba aici doar de diferente calitative, si nu de diferente de localizare spatiala). Si putem distinge o senzatie de durere de alte senzatie (de senzatia unei atingeri, de pilda). Iar in unele cazuri putem avea atat senzatii tactile, cat si o senzatie de durere, dar nu le confundam intre ele. Pe scurt, intuitia mea este ca “durerile sunt senzatii”.

Placerea, pe de alta parte, pare sa fie o calitate a unei senzatii. In sensul asta, exprimarea cea mai potrivita e “am o senzatie placuta”. O atingere poate fi placuta, si la fel o senzatie auditiva, olfactiva, gustativa s.a.m.d. Dar asta nu inseamna ca eu simt, in mod direct, o senzatie de placere, pe care o pot distinge de senzatia tactila, olfactiva s.a.m.d. pe care o am.

Altfel spus, nu pot simti placere, ci senzatii placute, in timp ce durerea (tot intr-un sens neutru ontologic) o pot simti. Dar daca intuitia mea este corecta, atunci placerea nu se poate opune durerii, fiindca placerea si durerea, vorbind metaforic, sunt in lumi diferite – durerile sunt senzatii, iar placerea e o calitate a unei senzatii. Iar acesta ar putea fi si motivul pentru care anumite dureri pot fi resimtite intr-un mod placut.

Opusul unei dureri ar fi, pur si simplu, o senzatie nedureroasa, in timp ce opusul unei senzatii placute ar fi o senzatie neplacuta (dar nu neaparat o senzatie de durere; si o senzatie de mancarime poate fi neplacuta, de pilda).