Doua rugaciuni ale Sfantului Macarie cel mare

Le scriu asa cum apar intr-o carte de rugaciuni publicata in 1942 de Tipografia Monastirei Neamtu. Prima arata asa:

Din somn sculandu-ma, cantare de miezul noptii aduc Tie Mantuitorule si inaintea Ta strig; nu ma da sa adorm in moartea pacatelor, ci ma milueste celce teai Rastignit de voe si pe mine cel ce zac in lene, grabind ma scoala si ma mantuieste ca sa stau inaintea Ta intru rugaciuni si dupa somnul noptii, sa-mi luminezi ziua fara de pacat Hristoase Doamne si ma mantueste.

A doua:

Catre tine Stapane, Iubitorule de oameni, sculanduma din somn scap si spre lucrurile Tale ma nevoesc, rogu-ma Tie, ajuta-mi cu milostivirea Ta in toata vremea, in tot lucru si ma isbaveste de toate lucrurile cele rele lumesti si de ispitirea diavoleasca izbaveste-ma, ca Tu este facatorul meu si purtatorul de grija si datatorul a tot binele, ca intru Tine este toata nadejdea mea si Tie slava inalt, acum si pururea si in vecii vecilor, Amin.

Tipul asta suferea de insomnii? 🙂

7 thoughts on “Doua rugaciuni ale Sfantului Macarie cel mare

  1. Atanasie

    stiu ca o sa dau margaritare la porci acum
    cand esti repetent intr-un domeniu de ce trebuie neaparat de te apuci sa vorbesti aiurea?
    unu la mana ma indoiesc ca ai cautat macar sa vezi cine a fost acest Macarie, chiar daca ai fi cautat n-ai fi inteles nimic, imi dau seama de lucrul asta din remarca de la sfarsit.
    este perioada postului nasterii Domnului, macar in perioada asta nu puteai sa te apuci sa scrii despre orice alta chestie, gen ce gandeste bormasina ta sau altele, trebuia neaparat sa te iei de un sfant, nu?
    Acest sfant s-a rugat pentru cei dinaintea lui, pentru cei contemporani cu el si pentru cei (ca tine) ce-i vor urma lui, tocmai pentru ca stia in ce hal va ajunge omenirea.
    un calugar, spre diferenta de ceea ce stiu majoritatea ignorantilor (ca tine) ziua munceste pentru ca traiesc din ceea ce isi cultiva si au deasupra capului ceea ce isi fac ei (chiliile), dupa care se roaga, de cele mai multe ori mananca pe apucate o mana de orez sau de fasole, pentru ca ei tin post constant, uneori negru (ceea ce tu probabil nici nu stii ce inseamna) si apoi noapte se roaga pentru nemernici si netrebnici ca tine si ca mine. da, stiu, stiu, tu n-ai nevoie ca unul ca el sa se roage pentru tine, dar el din iubirea lui de oameni totusi o face.
    si de cele mai multe ori doarme ~ 2-3 ore pe noapte si nu din cauza insomniilor, cum fooooarte “spiritual” ai spus tu.
    Pentru rugaciunile Sfantului Macarie Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne si ne mantuieste pe noi pacatosii.
    Desigur ca acei lgbt ai tai pe care-i sustii atat de ravnitor sunt probabil in constiinta ta mai presus de sfinti.
    Ai putina decenta si daca tot nu intelegi nimic din ceea ce inseamna religie abtine-te de la a mai scrie orice legat de acest subiect.

  2. gramo Post author

    N-am inteles de ce atunci cand te intrebi daca o persoana avea insomnii prin asta ai exprima o lipsa de respect fata de persoana respectiva.

    Nu toate zambetele sunt zambete de batjocura. Unele zambete pot exprima simpatie.

    Nu e o atitudine prea inteleapta sa presupui tot felul de lucruri despre oameni pe care nu ii cunosti. Si e chiar mai lipsit de intelepciune sa faci asta in public.

  3. Atanasie

    nu intelegi tu multe, nu sunteti singurii…
    nu este lipsa de respect sa intrebi despre o persoana daca are insomnii, dar datelel problemei se schimba atunci cand nu e vorba de un oarecare… da-ti singur seama
    fata de sfinti nu ai simpatie, fata de sfinti ai evlavie spec ca stii semnificatia cuvantului. sfintii nu sunt niste simpatici sa faci tu glumite cu/despre ei pe blogulet.
    o mare parte din personalitatea voastra se afla pe acest blog, nu cred ca puteti disimula atat de bine incat din tot ceea ce scrie aici sa nu fie nimic adevarat, deci pot spune ca va cunosc suficient de bine, asta ar trebui sa va sperie putin, pentru ca eu nu as dori un necunoscut sa stie atatea lucruri despre mine…
    multumesc pentru lectie de intelepciune, sper ca o sa invatati si voi cate ceva despre ea.
    am tras doua semnale de alarma pentru voi, depinde de voi ce faceti in continuare. va urez sarbatori fericite si va rog sa ma iertati daca v-am suparat.

  4. gramo Post author

    Nu e nici o suparare.

    In ce-i priveste pe sfinti, suntem, intr-adevar, ignoranti. Inca nu stim ce sa credem despre ei.

    Crestinii protestanti, de pilda, nu cred in sfinti. Augustin e sfant pentru catolici, fericit pentru ortodocsi, iar pentru cineva care ii citeste, pur si simplu, scrierile, e un autor pe care il poti critica la fel ca pe oricare altul.

    Nu putem sa ne raportam cu evlavie la Macarie. Asta nu inseamna ca nu credem ca sunt destui oameni care ne sunt superiori in diferite privinte. Probabil si Macarie e printre ei (am gasit niste scrieri de-ale lui aici, o sa ne uitam peste ele cand prindem un pic de timp liber).

    Atitudinea noastra fata de el nu era una batjocoritoare sau rautacioasa. Nu am vrut sa ofensam pe nimeni. Daca s-a intamplat asta, ne pare rau!

    Sarbatori fericite!

    p.s. Nu credem ca unii oameni merita sa fie pretuiti mai mult decat alti oameni datorita orientarii sexuale. Faptul ca te nasti intr-un anumit fel nu e o realizare a ta, pentru care sa meriti laude sau apreciere. Ceea ce credem este ca unii oameni sunt discriminati (la noi si in alte parti) datorita orientarii sexuale.

    1. Atanasie

      aveti dreptate la p.s., ideea pe care multi n-o inteleg este ca noi crestinii nu dispretuim, sau cel putin incercam, pentru ca e cale lunga pana acolo, pe cei pacatosi, din contra Mantuitorul pentru ei/noi a venit, am scris noi pentru ca nimeni nu e fara de pacat. Deci iubeste pe pacatos, dar dispretuieste pacatul.
      din cauza ca la teorie stau destul de bine, la capitolul practica, din pacate, nu stau la fel de bine, asa ca mai devin patimas si vehement in discutii cu altii si ar fi fost mult mai bine din partea mea daca pastram un “ton” mai bland.
      la fel noi crestinii consideram ca diavolul ne da o gramada de “lectii” de facut si noi, sarim sa le facem, acestea sunt ispitele (care pot fi de tot felul)
      sunteti niste oameni inteligeni, daca ati citi mai mult despre crestinism si in special despre cel ortodox, cred ca ati descoperi cam cat de minunat este.
      sa nu-i subestimati pe calugari pentru ca sunt printre ei oameni de o cultura si o inteligenta incredibila si care au scris niste carti extraordinare.
      majoritatea celor care sunt ignoranti vis-a-vis de calugari si sfinti sunt asa din cauza ca nu i-au descoperit.
      daca ati sta in preajma unuia ati fi coplesiti si da mai exista sfinti si in zilele noastra, sunt batrani dar extraordinar de intelepti si va doresc sa ajungeti sa cunoasteti unul.
      incercati sa va inchipuiti un bunic de o smerenie totala, cu parul si barba albe, care a ajuns la o varsta venerabila 91-95 de ani si inca este mai lucid decat poate fi unul de 35-40 de ani, sa stai in preajma unui astfel de om este exceptional, iti atinge sufletul cu vorbele sale, nu se indreptateste daca este mustrat, iarta pe oricine greseste, sfatuieste ireprosabil pe oricine-i cere.
      descoperiti-i pe sfinti si veti fi impresionati la lacrimi si veti simti cum valul acestui duh lumesc ce a pus stapanire pe tot in zilele noastra se va ridica de pe ochii vostri si ceea ce veti simti nu se poate descrie in cuvinte.
      Dumnezeu sa ne ajute pe toti si sa ne miluiasca pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri.
      p.s. nu sunt un habotnic sectant, ci sunt un crestin ortodox care tinde spre ceea ce au fost romanii adevarati pana in perioada de dinainte de al 2-;ea razboi mondial.
      ma iertati!

  5. gramo Post author

    Speram ca nu-i subestimam pe calugari, mai ales ca ii avem si in familie (fratele Ramonei e calugar).

    Am cunoscut oameni in varsta care ni s-au parut extraordinari – filosofi (inclusiv filosofi ai religiei) istorici (inclusiv istorici ai religiilor), oameni de stiinta, teologi. Pe unii i-am cunoscut doar prin intermediul cartilor pe care le-au scris. Ne simtim mai apropiati de mediul universitar decat de cel religios, e drept.

    Nu impartasim insa stereotipul potrivit caruia credinciosul ar fi o persoana lipsita de educatie, irationala s.a.m.d. Credem ca avem ce invata si de la credinciosi (dar nu neaparat doar de la cei ortodocsi).

    Doamne ajuta!

  6. Atanasie

    Inseamna ca e cineva acolo care se roaga neincetat pentru voi si ma bucura nespus sa aud lucrul acesta.

    Sper ca intr-o zi, voi sa fi studiat in mediul academic suficient de mult incat sa ajungeti, ca multi altii, la adevarul suprem astfel incat raspunsurile sa nu le mai puteti gasi decat in mediul religios.

    Daca nu ai o baza foarte solida in crestinismul ortodox este destul de periculos sa incerci sa inveti lucruri de la cei neortodocsi. Eclectismul si ecumenismul duc de cele mai multe ori la inselare. V-as recomanda o lectura interesanta care combina filosofia si religia (in special cea crestin ortodoxa) si care v-ar putea schimba multe puncte de vedere in masura in care sunteti deschisi sa o acceptati.
    Cartea e destul de voluminoasa si e scrisa de un sfant, in care va puteti regasi, avand in vedere trecutul sau. Cartea se numeste “Viata si lucrarile Parintelui Serafim Rose”
    Sunteti niste oameni inteligenti si mi-ar placea sa stiu ce parere aveti despre aceasta carte.
    Mi-a facut placere sa am aceasta mica “discutie” cu voi si v-ati dovedit mai intelegatori decat ma asteptam si de-aici schimbarea de ton si toate cele.
    Sper ca v-am trezit curiozitatea cu acest titlul.

    Doamne ajuta!

Comments are closed.