Wittgenstein – O conferinta despre etica

Ceea ce urmeaza e o lectura publica (virtuala). Si un soi de experiment (cautam de ceva timp un site pe care sa poti pune si prezentari in format video si slides):

Daca vi se pare prea mic scrisul puteti da click pe “Full screen” ๐Ÿ™‚ Iar mai jos aveti o varianta doar cu audio (dar sunetul e mai de calitate) si slide-uri:

5 thoughts on “Wittgenstein – O conferinta despre etica

  1. vaduva cosmin

    Foarte buna ideea, gramo!

    Vreau sa fac un comentariu despre paradoxul ca “un fapt poate parea a avea o valoare supranaturala”. Inteleg de ce e paradoxal ca un fapt sa aiba o valoare supranaturala, precum si deosebirea dintre a vedea lumea intr-un mod stiintific si a o vedea ca pe un miracol (sau, as adauga, tot pe linia lui Wittgenstein, ca pe un intreg limitat).Dar nu vad inca cum ajuta exemplul cu miracolul la eliminarea paradoxului.

    Si nu inteleg cand e vorba despre faptul de a fi uimit de existenta lumii (cazul omului de stiinta care se intreaba cum a aparut Universul) si cand e vorba despre experientele profunde, “mistice” care nu sunt doar niste stari psihologice obisnuite.

  2. gramo Post author

    @Raluca Hippie: 10x! ๐Ÿ™‚

    @cosmin: toate starile psihologice sunt obisnuite; cand W spune ca vrea sa vorbeasca despre lucruri care i se par importante el exprima tot o stare psihologica obisnuita. ๐Ÿ™‚ sau, daca vrea sa foloseasca “important” intr-un sens absolut, spune ceva lipsit de sens;

    dar exemplul cu miracolul te ajuta sa vezi ca exista, intr-un sens, lucruri importante, doar ca nu pot fi exprimate in limbaj (dupa parerea lui);

    mai interesanta pare sa fie partea in care vorbeste despre diferenta dintre “joc prost tenis” si “am facut un lucru rau”; dupa el, evaluarile relative nu au caracterul unui constrangeri necesare, in timp ce evaluarile absolute il au;

    pot sa nu-mi doresc sa joc mai bine tenis si sa fie ok; dar asta fiindca e vorba de un joc; daca as fi jucator de tenis profesionist ar trebui sa imi doresc sa joc mai bine; o evaluare relativa poate fi constrangatoare, la fel ca una absoluta; in fine, e o poveste mai lunga…

    @Razboiul: da ๐Ÿ™‚

  3. Pingback: Gramo’s World in 2008 at Gramo`s World

Comments are closed.