De fapt ne-am gandit la doua lucruri. Pentru primul am combinat mai multe chestii: o idee a tipului aluia care a inventat captchas si ideea de lectura publica pe net.
Tipul ala zicea intr-un podcast de pe Wired ca s-a gandit sa foloseasca sistemul ala de autentificare la corectat carti scanate. Adica, daca tot isi pierd oamenii timpul cu captchas, macar sa iasa ceva util din asta.
In plus, mai vorbisem mai demult cu Voce despre o chestie inrudita: un proiect cu bloggeri care sa citeasca din diferite texte (literatura, posturi proprii etc.) si sa puna inregistrarile pe net. Beneficiarii principali ar fi fost nevazatorii.
Long story short, ideea e urmatoarea. Alegem o carte cu povesti pentru copii. Fiecare gramo citeste cate o poveste. Punem inregistrarile in format audio pe blog. Dupa aia dam leapsa mai departe altui blogger care sa citeasca urmatoarea poveste. Urmarim leapsa pana se incheie (cand se termina povestile din carte), dupa care facem o pagina cu toata cartea in format audio, cu link-uri catre cei care au citit.
In felul asta, noi ne jucam pe net, dar la sfarsit iese ceva. O carte pentru copii in format audio. Pentru toti copiii: si pentru cei care vad sa citeasca, si pentru cei care nu vad, si pentru cei care stau cu parintii, si pentru cei care nu stau.
Cum vi se pare? Si ce carte de povesti vi s-ar parea mai potrivita?
Asa. Spuneam ca ar fi doua lucruri. Al doilea e un “proiect”… mai ciudat. Un experiment. La ideea asta am ajuns tot de la chestia cu “lectura publica”. In plus, ne-am mai gandit la blog the theatre. Si am ajuns la asta: “pai, daca ei vor sa faca teatru din bloguri, de ce sa nu incercam si noi sa facem teatru pe net?”
Cam cum ar arata lucrurile? Paiiii,… noi ne-am gandit asa. Se ia o piesa de teatru (ceva scurt; sau un act dintr-o piesa). Se imparte distributia la cativa bloggeri. Fiecare inregistreaza pe webcam replicile personajului pe care il joaca. La sfarsit se monteaza totul intr-un singur filmulet. Filmuletul se pune pe net. The end.
Again, poate aveti idee de vreo piesa de teatru care ar merge sa fie facuta in felul asta. Daca aveti, spuneti-ne si 9, nu ne lasati sa murim in bezna. 🙂
ideea cu teatrul mi se pare mai dificil de pus in practica, dar interesanta. ideea cu cartea suna chiar dragut. si nu ar trebui sa fie o carte cap-coada. cred ca pot fi povesti diferite din carti diferite. si, la final, iese o noua carte 🙂
“Macbeth” 😀
I want to be a witch 😀 😀
Copyright infringement 🙁
E super super tare ideea cu cartea de povesti, daca ar fi de facut sugestii: Carl Sandburg-povesti din tara Rutabaga, W.Somerset-Maugham-“Printesa Septembrie”
Apropooo de povesti…era o poveste pe care o citeam eu cand eram mica, era in aceeasi carte cu “Printesa septembrie” deci s-ar putea sa fie tot de Somerset-Magham, dar s-ar putea si cartea sa fi fost o antologie… era o poveste despre un rege care mergea cu trenul la bunica luisi statea de vorba cu gara -umor englezesc :P- are cineva idee ce poveste o fi aia?
Si faza cu teatrul e super-tare, propun “Children of the rain” de Lee Hall
@nada: da, e si mai buna ideea cu carti diferite; si e mai aproape de leapsa obisnuita, fara nimic planificat: “citeste o poveste dintr-o carte, la alegere, si pune-o pe net!”
@elena surub: ooooooooo, Macbeth! nu-s cam multe crime? 🙂
@drac: pai, daca bloggeri diferiti citesc, fiecare, cate o poveste din alta carte… poate merge. 🙂 eventual cautam carti mai vechi de povesti…
@Raluca Hippie: 10x pentru propuneri! ne gandim, vorbim!
Excelenta idee! Eu nu am blog, dar daca as putea ajuta, cu mare drag as face-o. In ceea ce priveste blog the theatre, hmmmm….nu vreau sa supar pe nimeni, dar nu toata lumea are talent si ar putea iesi aiurea la un moment dat. But it’s just for fun…
Habarnam and count me in. 🙂
@Demos: da, bineinteles ca just for fun, nu ne inchipuim altceva 🙂
@Zaza: Habarnam rules! Ok, cum ajungem diseara acasa ne punem pe inregistrat si pornim leapsa cat mai repede! Noi chiar am fost foarte entuziasmati de chestia asta!
waw, super tare, puteti sa incercati si nazdravaniile denisei de iulia hasdeu, e scrisa ca o piesa de teatru si ar fi doi in unu ca sa zic asa, si pentru copii, si pentru adulti. Super ideea cu povestile. vreau si eu:P
Vai, bravo, sunt entuziastă, am să vă cădelniţez şi în Serai, ce să citesc din H?
Mă pun pe treabă şi eu, numai să ne punem de acord.
le spunem pe ocolite, adica in loc sa spune ca Duncan e omorat spunem ca este trimis sa faca o plimbare 😀
@elena surub: exista un Shakespeare pentru copii. Se numeste “Tales from Shakespeare” de Charles and Mary Lamb si se gaseste pe gutenberg project.
Exista cartea si in romana, parca am vazut-o la anticariate, dar nu bag mana in foc.
G.
10s 4 the info, o sa o caut 🙂
Tralala, oameni de bună voinţă, am dat sfoară în blogosferă cu entuziasm maxim, acu aştept. 🙂
Thumbs up pentru idee!
Si mie-mi place ideea cu povestile, brava! 🙂 Putem chiar sa citim pe diverse fundaluri muzicale, de la clasica la whatever. Doar ca… ce aparatura trebuie?? Do we all have it?…
Daaaaa…Habarnam rulezzzzzzzzzz
ar mai fi misto si povestile lui Oscar Wilde, era una cu “Un foc de artificii fara seaman”…parca asa se chema, not sure
pot sa fie si in engleza?
nada, cred ca pot, dar eu zic sa le facem subtitrare 😀
@ Raluca Hippie: The Remarkable Rocket îi spune.
@ Geo: Cartea de Charles si Mary Lamb exista si in romana, stiu sigur, k am avut-o si eu cand eram mica
Stiu ca exista. Cand eram mic, mi-amintesc ca atunci cand a cumparat-o, mon pere nu m-a lasat sa o citesc pana nu mi-am facut temele/curat in camera. Fun times.
Ce nu stim e daca exista pe la anticariate. Daca exista, si o cumpara cineva, si imi imprumuta cineva un scanner, abia astept (serios) sa o digitez.
G.
Heh. O am eu.
e cumva cu coperta roz sau rosie, un pic mai mare decat cartile de la Polirom, colectia coordonata de Denisa Comanescu?
Eu o aveam cu coperta galbena…
Pingback: Aventurile lui Habarnam (video) » Jurnalul Dumnezeului ales al Nepalului
Pingback: Gramo’s World in 2008 at Gramo`s World