Actori, cântăreți, poze si generatia 2100

“Nu-ți face poze fără haine, ca să nu ajungi pe internet.” – asta pare să fie ce-au înțeles unii din scandalul cu pozele vedetelor. Lăsând la o parte faptul că asta miroase a ‘blaming the victim’, generația 2000 nu dă doi bani pe astfel de “sfaturi”.

Poate peste 50 de ani pozele în care oamenii nu poartă haine nu vor mai fi văzute ca și când ar fi foarte diferite de cele cu oameni care poartă haine. Iar atunci o să fie mai clar că problema nu are legătură cu lipsa hainelor, ci cu acțiunile celor care fură poze, le folosesc într-un context complet diferit, ignorând intențiile autorilor, le deturnează semnificaţia, le transformă în mijloace prin care o persoană poate fi batjocorită etc.


Oricine poate lua o poză a unui politician, o poate folosi pentru a face un profil pe un site de escorte gay, iar apoi să scrie un post în care să își bată joc de el. Că politicianul respectiv apare îmbrăcat sau nu în poză nu contează.

“Dar de ce și-a pus poza pe internet dacă știa că se poate întâmpla așa ceva?” – De ce îți cumperi lucruri dacă știi că îți pot fi furate?

Ce contează de ce își trimit cei din generația 2000 poze pe Snapchat? E treaba lor. Dacă nu înțelegi, asta e, o să mori prost. Dar e aberant să spui că fac ceva rău doar fiindcă tu nu înțelegi de ce o fac și fiindcă există riscuri. Există riscuri tocmai fiindcă oameni ca tine, care nu înțeleg, consideră că ei fac ceva rușinos. Dacă nimeni nu ar fi crezut că e rușinos ca două persoane care se iubesc să își trimită poze pe telefon, inclusiv unele în care nu poartă haine etc., poate n-ar fi ieșit nici un scandal.

“Niște hackeri au pus mâna pe niște poze cu vedete dezbrăcate, s-au uitat la ele, chiar dacă nu li se adresau, au comentat între ei.” – Unde e știrea? Până nu ajunge totul în presă nu există nici o știre. Știrea e că a ieșit scandal. Și a ieșit scandal fiindcă, știind că există amețiți care vor striga “Rușine!”, niște jurnaliști / bloggeri / etc. s-au apucat să facă vâlvă.

Probabil generația 2100 o să scape de genul ăsta de scandaluri. Actorii și cântăreții vor fi, oricum, virtuali. Și nimeni nu se va oripila dacă vor fi văzuți dezbrăcați, așa cum nu se oripilează nimeni acum dacă apar imagini cu Hatsune Miku dezbrăcată pe DeviantArt.

Iar oamenii care cred că e o rușine să îți vopsești părul, sau să fii gay, sau să pupi icoane, sau să lucrezi la REBU, sau să fii nemăritată la 30 de ani, sau să apari dezbrăcată în poze, sau să nu ai copii, după mai mulți ani de căsnicie, sau să îți torni o găleată de apă în cap, sau să porți turban etc. vor fi morți de mult. Așa că nu va mai avea cine să genereze anumite scandaluri. Vor rămâne altele, fiindcă și în 2100 va fi rușine să furi, să plagiezi, să deturnezi bani publici, să instigi la ură etnică sau la discriminare și așa mai departe.

Păcat că mai e mult până atunci. 🙁

3 thoughts on “Actori, cântăreți, poze si generatia 2100

  1. baraka

    acțiunile celor care fură poze (1), le folosesc într-un context complet diferit (2), ignorând intențiile autorilor (3), le deturnează semnificaţia (4), le transformă în mijloace prin care o persoană poate fi batjocorită (5).

    sunt de acord cu 1, si ca 5 trebuie evitat, dar despre 2-4 as avea cate ceva de zis.
    2 – blochezi creativitatea; diferenta dintre un alt context si un context complet diferit e prea vaga. altfel, chiar si un context complet diferit poate sa fie o optiune binevenita la care autorii nu s-au gandit,
    3 – e inevitabil, fiindca autorii nu pot sa decida credibil contextul in care va fi folosit ceva. totul ar suna ca o piedica, pierzandu-se foarte mult din flexibilitate,
    4 – cred ca e ok sa se intample asta; oamenii le “vor prelucra”, doar nu o sa se comporte ca niste cabluri.

    nu nimeresc nicio analogie buna. ar trebui sa fie ceva de genul ca e ok sa am reguli de cum sa folosesc stuff-urile ca sa nu ranesc evident pe cineva, dar, in rest, fac ce ma taie capul.

    1. gramo Post author

      Virgula stă acolo pentru “și”. E vorba despre cei care fac (1) și (2) și (3) etc., nu vreuna din chestiile alea, considerată izolat.

  2. baraka

    sorry, dupa ce mi-am vazut postul am avut o fulgerare ca as fi inteles totul cas, dar nu pot sa-mi amintesc de ce s-a oprit totul brusc, probabil ca am reiterat ceva tembel.

    daca nu pot fi luate izolat, atunci e o legatura mai stransa intre (1-5). rock solid 🙂
    cumva spui ca (2-4) sunt aiurea pentru ca sunt continute in (5). cum nu cred ca sunt si suficiente, o aparare indeajuns, ar fi in primul post. adica (2-4) nu merita aruncate doar pentru posibilitatea de-a anula (5).

    daca sunt si suficiente pt a deveni mijloc …(5), atunci ceva cu raul cel mai mic ar fi un soi de aparare, dar e nasoala. creez, deci fabric injuraturi. mda. o sansa ar fi sa rup mijloacele de actiunea propriu-zisa, dar fac varza tot ce am zis.

    poate ar mai fi ceva din partea asta. sunt f multe mijloace (5-uri). sunt stuff-uri mai interesant de luat in seama, pentru ca-s necesare mult mai multor mijloace decat altele.

Comments are closed.