Am vazut-o pe malul Dambovitei pe reclama asta si mi s-a parut interesanta:
Ce parere aveti despre ea? Vi se pare convingatoare, neconvingatoare, buna, proasta? Si de ce vi se pare asa cum vi se pare? 🙂
p.s.: Va spun si eu ce impresie mi-a facut un pic mai tarziu, dar promit ca va spun!
Eu zic ca este o idee buna, in comparatie cu imaginea de ceasca de cafea cu un cub de zahar alaturi, sau de femeie aranjata si zambitoare cu o lingurita in mana si margele de zahar la gat.
Desi “Margaritar” s-a lansat initial cu zaharul foarte alb, acum se repozitioneaza mai ales pentru generatiile mai tinere. Asa e piata, schimbatoare. Moda asta…
Imi place ca reclama pune o intrebare la care fara indoiala vei avea un raspuns pozitiv. Si chiar asa, de ce sa nu iei zahar brun in loc de alb?
Si mie mi-a atras f tare atentia, ba chiar m-au claxonat indelung la semafor fiindca ma pierdusem in studierea ei. Mi-a atras atentia fiindca avea grafica simpla, analogia la nivel de nisip-granule de zahar brun nu era dintre cele mai evidente. Dar in primul si in primul rand fiindca textul si intrebarea erau destul de lungi, mesajul nu era “gata facut”, gata de inghitit. Intrebarea nu mi-a parut ca astepta neaparat un raspuns la fel de evident, din contra.
Una peste alta, m-a izbit prin decenta si distanta fata de marketingul obisnuit mai ales pentru produse alimentare.
La a doua privire totusi, m-a facut sa ma gandesc ca trebuie ca au probleme mari cu acei competitoti pe care ii numesc indulcitori…si ma gandeam ca e ciudat, poate in cofetarii nu se mai foloseste zahar acum pentru prajituri ci alti indulcitori (“artificiali”)…asa ca pana la urma am ramas cam confuza, fara sa stiu cui se adresa reclama si impotriva a ce era directionata…
Apropo de Facebook vs. blog, am primit niste comentarii interesante si pe FB. Acolo mi s-a spus:
– ca in spatele reclamei se afla o “eroare naturalista”: natural = bun, artificial = rau
– ca ar putea fi o problema cu analogia
– ca umbrela facuta din zahar arata fain
– ca nu se vede ce legatura are zaharul cu plaja
cred ca e o reclama buna iar asocierea este potrivita, mai ales daca vorbim de zahar brun 😉
insa eu sunt unul dintre cei convinsi ca zaharul este superior indulcitorilor…. din toate punctele de vedere.
un alt lucru care nu cred ca a fost mentionat este faptul ca desi este o reclama la zahar margaritar, compania a facut o treaba buna pentru intreaga industrie producatoare de zahar, “lovind” in indulcitori. deci poate fi privita ca o reclama pentru incurajarea consumului de zahar in primul rand, si apoi ca o reclama la margaritar.
@ draw for joy… nu e zahar brun versus zahar alb. e zahar versus chimicale 🙂
Sincer chiar folosesc zahar margaritar si reclma asta e chiar noua si inovativa si imi place 🙂 … pentru ca totul se reduce in target la determinarea (cred eu) sa il faca pe clasicul Margaritar .. de epoca veche pentru dame chick .. si pentru noua generatie 🙂
Mie reclama asta mi-a intarit ideea de aici: daca vrei sa convingi, trebuie macar sa simulezi ca argumentezi.
Cine incearca sa-i spuna unui anarhist, de pilda, ca asa cum o familie e condusa de un cap al familiei, tot asa si o societate trebuie sa fie condusa de cineva, foloseste aceeasi tehnica de argumentare – apelul la o analogie.
Argumentele care se sprijina pe analogii sunt insa destul de slabe, iar in cazul de fata analogia e extrem de discutabila – mersul la solar nu e mai sanatos decat mersul la plaja; in schimb, pentru o persoana cu diabet sau pentru cineva care trebuie sa tina dieta indulcitorii artificiali sunt mai sanatosi decat zaharul.
Bineinteles, ideea ca orice chestie naturala e mai buna decat ceva artificial e o prejudecata. In plus, nu e ca si cand singura alternativa la zahar ar reprezenta-o indulcitorii artificiali.
Long story short, pe mine reclama respectiva nu ma convinge cu nimic. Adica,… ok, zaharul brun Margaritar mi se pare un produs de buna calitate, il folosesc din cand in cand, dar n-o sa-l folosesc mai des de acum inainte. N-o sa renunt la miere sau la indulcitori artificiali, iar ceaiul o sa-l beau asa cum il beau de obicei – neindulcit. 🙂