Facui niste sushi

E prima data cand incerc, asa ca va rog sa fiti ingaduitori! ๐Ÿ™‚

Acuma, poate sunt eu varza si nu ma prind la chestii mai de finete, dar mie mi se pare ca sushi astia se fac mai usor decat sarmalele. Nu c-as fi facut vreodata sarmale, dar asa imi inchipui. Anyway, mai bine va spui cum am facut.

Deci. Mai intai am fost la supermarket si am luat niste foi din alea de alge presate (sushi nori). Se gasesc. Am dat 12 lei pe un pachet de 10 foi, which is ok, fiindca n-am folosit decat doua foi la toata chestia pe care o vedeti in poza. Ce am mai luat? Hmmm,… creveti la cutie, pe care nu i-am folosit, o bucata mica de somon crud, pe care am dat vreo 4 lei si un pachet de surimi, care-s superieftini (2-3 lei).

Si orez. N-am gasit “orez special pentru sushi”, asa ca am luat un orez thai cu bob lung, prefiert si nelipicios, ambalat in pungute mici de 125 g, patru pungute la cutie, 5 lei si ceva cutia. Altceva? Un castravete, un pepene galben, din care n-am folosit decat o felie, iar acum o sa se strice in frijider, fin’ca n-am pofta de el si un covoras din vergele de bambus care a fost 7 lei, dar e reutilizabil.

In fine, am vazut si ghimbir murat la borcan si pasta wasabi (care e de fapt o pasta de hrean), dar erau cam scumpe, asa ca am luat un set de servire pt. sushi care costa trei lei cincizeci si avea cate un pic din fiecare, plus doua betigase de lemn si un pic de soia. Bine, sos de soia mai aveam si acasa.

Acasa am pus niste apa la incalzit in cana electrica. Am pus o punguta de orez intr-un castron de plastic cu un pic de sare pe fund (pe fundul castronului, that is) si am turnat apa aia fiarta peste, pana am acoperit punguta cu apa si dupa aia am pus castronul 5 minute la microunde, timp in care am spalat vasele din chiuveta. Asta nu face parte din reteta, dar ziceam si eu asa.

Dupa 5 minute am intors punguta cu orez pe partea cealalta si am mai pus-o 5 minute. In timpul asta am taiat niste fasii subtiri si lungi de castravete, pepene galben si somon. Si pachetul cu surimi l-am pus sub robinet, sa se decongeleze.

Dupa aia am mai intors o data punguta cu orez si am mai lasat-o 5 minute la microunde, iar la sfarsit am scos-o si am pus-o sub jetul de apa rece. Am intins covorasul ala de bambus peste o carpa, pe frigider, am scos o foaie de alge si am asezat-o deasupra, am stors orezul de apa si am scos jumate din el din punguta si l-am intins cat mai uniform peste foaia aia, iar la mijloc am asezat (transversal) niste fasii de somon crud si de castravete (tot crud, normal).

Dupa aia am facut un rulou (cam cum ai face o tigara in foita, dar e mai usor fiindca e o chestie mai mare si nu-ti scapa tutun printre degete) si l-am taiat felii cu un cutit cu lama umezita (sa nu se lipeasca orezul de el si sa strice toata treaba).

Am repetat figura cu inca o foaie de alge, orezul ramas, doua batoane de surimi si niste fasii de pepene galben. Si gata. Am asezat rondele pe farfurie, le-am facut poza, am amestecat sosul de soia cu un pic de wasabi si am scos ghimbirul din punguta, dupa care am mancat totul, luand alternativ cate o rondea inmuiata in sos si cate o bucatica de ghimbir murat.

Daca vreti sa incercati, chiar e simplu. Si mai gasiti o multime de instructiuni si de retete si pe net.

LE: Am mai incercat o data. De data asta am facut mai multe poze:

Orezul (am observat ca se face ok si daca-l las 3 ture a cate 6 minute la microunde):

Ingredientele:

Sushi nori:

Facutul (in mare):

Rezultatul:

p.s.: Am ramas fara ghimbir murat, in caz ca se intreaba cineva de ce nu apare. ๐Ÿ™‚

23 thoughts on “Facui niste sushi

  1. Alyna

    Super chestie! De cand imi doream sa fac si eu. Mereu ma gandeam ca destul de simplu si cred ca si mult mai ieftin decat la restaurant. Dar toata lumea zicea ca e asaaaa de complicat! Incat nu m-am mai chinuit! Bravo
    Sa stii ca dupa asta am sa fac si eu!

  2. drawforjoy

    Super. Mi-ai facut o pofta….
    Dar mainile mele sunt ca niste greble, nu pot sa fiu decat ajutor de bucatar ๐Ÿ™‚ Poate conving pe cineva sa faca.

    PS: Stiam ca se foloseste orez din ala lipicios.

    1. gramo Post author

      Errr,… ok, fata de alte foi din alea din alge, asta de la Blue Dragon parca miroseau mai puternic a alge. Poate de asta nu-ti plac.

    1. gramo Post author

      Omg, chiar ma gandeam la asta, fiindca am vazut ghimbir la supermarket! Multumesc pentru reteta, multumesc, multumesc! O sa incerc.

  3. zamolxis

    foarte fain
    evita insa plastice transparente in microunde, ca lasa zeama niste molecule pe care corpul tau le ia de estrogen. suna sf, da’ nu-i ๐Ÿ™‚

    1. gramo Post author

      Pai,… pentru cine intelege cum functioneaza un cuptor cu microunde, chiar ca suna sf. ๐Ÿ™‚ Daca stii vreun articol stiintific (publicat intr-o revista de specialitate cu referenti) despre asa ceva, spune-mi si mie, pls!

  4. aurache

    Felicitari!
    Arata foarte frumos, mai ales ca maki este relativ complicat de preparat. Daca ai peste foarte proaspat, sau afumat, incearca si nigiri (arata ca niste mici dune de orez care au cite o fisie de peste pe cocoasa, iar intre peste si orez un pic de wasaaabi…).

    Dar ceaiul verde unde este? ๐Ÿ™‚

    Daca-mi dai voie sa-ti dau citeva trucuri, ca de la sushi chef la sushi chef ๐Ÿ™‚

    Orezul :
    – trebuie sa fie lipicios – deci ala cu bob lung e cam pe invers… daca nu gasesti sushi rice, cauta prin supermarket calrose rice, sau macar jasmine rice. inainte sa-l fierbi spala-l in citeva ape reci, pina ce apa devine clara, sau cit de cit…
    – merge si nuked la microunde, dar il poti pregati si in modul traditional: 1/1.5 ratia intre orez si apa, il dai intr-un clocot, fierbi la el 5 minute, apoi reduci focul sub mediu si-l lasi inca 10-15 minute acoperit la capac pina scade apa, apoi stingi focul si il lasi acoperit inca 5-10 minute.
    – il lasi sa se raceasca intr-un vas acoperit cu o pinza/prosop ca sa nu piarda prea multa umiditate.
    – cit este caldut inca, il stropesti cu un amestec de 3/1 apa si rice vinegar (poti folosi si otet alb + un pic de zahar, ca si la salata); e greu sa-ti spun cit anume sa stropesti, caci nu trebuie sa balteasca, dar trebuie sa-i dea orezului un gust foarte vag acrisor.

    Somon crud:
    – atentie la intoxicatii!!! este o diferenta majora intre “sushi grade salmon”, care peste ar fi trebuit sa fi fost inca viu in ziua in care cumperi fileul si il si consumi, si somon crud proaspat, bun pentru consum gatit fierbinte. o masura de precautie buna este sa congelezi fileul, si apoi sa il decongelezi; mai mor din bacterii.

    Alt peste crud:
    – la sushi nu se foloseste peste crud cu carne alba decit daca traieste in ape foarte reci, gen ape arctice. (deci nu merg stiuca, salau, crap decit eventual marinate sau afumate.)

    Succes!

  5. aurache

    scuze ca ma bag a doua oara: mi se pare mie sau foaia de nori din prima poza e pusa invers?
    adica trebuia rotita cu 90 de grade, ca liniutele alea sa fie perpendiculare pe betigasele mat-ului.
    liniutele sint de fapt “ghid” pentru portionat ruloul, cind se taie. nu ca n-ar merge si altfel…

  6. George

    Suna chiar foarte apetisant…

    fara a fi cosiderata reclama masctata, ne poti da o sugestie la care supermarket ai gasit ingredientele magice?

    macar o indcatie vaga daca este din Bucuresti…

    multumesc,
    George

  7. Pingback: Ghimbir murat (reteta cu final abrupt) « Gramo

Comments are closed.