N-am vrut sa ne bagam pana acum, fiindca avem si noi pe cineva care e profesor prin casa si ne-a fost jena. N-o sa vorbim decat despre invatamantul universitar. Sunt in jur de 30 de mii de oameni care lucreaza in invatamantul universitar in Romania (sursa aici). Cel putin o treime dintre ei nu lucreaza in invatamantul de stat, ci in invatamantul privat.
Unul dintre cei care lucreaza in invatamantul universitar de stat (de vreo 10 ani) e coleg cu G. Are un doctorat in Romania si unul la o facultate destul de buna din strainatate si a publicat articole de specialitate in reviste mari din afara.
Poate sa discute de la egal la egal cu orice specialist, de oriunde din lume, pe domeniul in care lucreaza (da, cea mai importanta activitate din universitati e cercetarea).
L-am intrebat cati bani a luat ultima data si am facut un calcul: 1200 lei x 12 luni = 14.400 lei / 2.95 (rata de schimb leu – dolar) = 4.881 USD/year. Un om care are aceeasi pozitie academica in SUA e platit cam de 10 ori mai mult.
Banuiala noastra e ca vreo jumatate, cel putin, dintre oamenii care lucreaza in universitatile de stat la ora asta sunt oameni relativ tineri (pana in 40 de ani), platiti cam la fel de prost.
O marire de salariu de 50 % pentru unul dintre ei ar insemna o cheltuiala de, hai sa zicem, 3000 dolari pe an. Pentru ceilalti profesori universitari, poate marirea asta ar insemna o suma dubla. 10.000 x 3000 = 30 milioane; 10.000 x 6000 = 60 milioane. Adunam si rotunjim. Ne ies 100 milioane de dolari. Bugetul estimat al Romaniei pe 2009 este de vreo 80 de miliarde de dolari (sursa aici).
Am vorbit doar despre invatamantul universitar si am lucrat cu niste aproximari grosiere, dar rezultatul nu e complet irelevant. Pentru ca salariul colegului lui G sa fie la acelasi nivel cu cel al unui coleg de-al lui din America ar fi nevoie de o marire de 1000 %. Deocamdata el va primi 50 %. Cat reprezinta marirea asta, pentru toti universitarii din Romania platiti din bani publici? Un pic mai mult decat o miime din bugetul national (0.125 %).
Din perspectiva asta, nu voiam sa spunem decat un lucru. Spectacolul oamenilor care arunca din toate partile cu rahat in profesori sau se plang ca din cauza lor se va duce economia de rapa ni se pare extrem de degradant.
In articolul din Cotidianul spune ca anul viitor aceasta majorare va costa 1,1 miliarde de euro. Mai spune ca si ceilalti bugetari (1,4 milioane) s-ar putea sa ceara o marire asemanatoare, cu diverse consecinte economice.
Nu mi se pare ok sa compari un salariu din State cu unul din Romania, economiile (preturile, in esenta) fiind diferite.
Da, e total aiurea sa arunci cu rahat in profesori; ei saraci n-au nici o vina. Cei vinovati sunt politicenii care ignora economia pentru a-si face capital politic intr-un an electoral.
G.
E cam in van discutia, dar am sa ma bag si eu, de dragul trollismului.
Te-as corecta in doua puncte:
– salariul unui asistent este, undeva la 1200RON, e drept. Dar pe langa asta, in functie de domeniu – si acum vorbesc de politehnica, se mai adauga orele de laborator (impartite cu bunavointa de proful universitar care castiga 1500-2000€ lunar numai din 8 ore de curs pe saptamana, restul timpului fiind dedicat firmei prorpietate personala) si banii din proiecte (am auzit de doctoranzi care ajung la 1000€ pe luna). Uff ce fraza.
– comparatia cu SUA e putin nelalocul ei din cauza sistemului universitar (acolo, departe, fondurile sunt proprii in mare majoritate, taxele de scolarizare fiind enorme)
– un profesor universitar, cunostinta, va castiga 8.000 RON + 50%. E mult, zic eu.
@Geo Atreides Da, preturile sunt diferite. Benzina si echipamentele electronice sunt la noi cu cel putin 50% mai scumpe.
@song2idaho Foarte bun punctul cu fondurile proprii si taxele de scolarizare.
Cum am spus, economiile sunt diferite; am pus accentul pe preturi; presupun ca daca vrem sa facem comparatie trebuie sa vedem ce putem compara cu n$ dolari in Ro si ce putem cumpara cu n$ in USA. Cred. Nu sunt economist. Poate ar trebui sa intrebam un economist.
G.
@song2idaho Oh, this thread might help: http://www.daniweb.com/forums/thread104688.html
@Geo Atreides: salariile profilor din SUA erau doar un exemplu; in Germania salariul minim lunar al unui “junior professor” era in 2005 de vreo 3.400 de euro (sursa aici); compara asta cu 330 de euro; iar despre preturi nu prea are rost sa vorbim; am stat cateva luni in Germania, toate chestiile erau mai ieftine decat aici.
n-am inteles nici de unde sunt scoase cifrele din articolul din Coti, nici ce legatura are articolul respectiv cu povestea de aici.
@song2idaho: de ce sa fie in van? pentru noi toate discutiile din ultima perioada au fost foarte educative; am vazut mai bine pe ce loc e pusa meseria de profesor in societatea romaneasca; fiindca despre asta e vorba; despre meseria de profesor si cum ar trebui sa fie platita, nu despre oamenii mai buni sau mai rai care o practica;
nu stim cum e in Poli, dar hai sa nu amestecam borcanele; vorbeam doar despre salariile oamenilor din universitatile de stat, de banii publici “consumati cu ei”; alti bani pe care i-ar castiga sau nu un universitar sau altul nu sunt platiti de oamenii care se plang ca “profesorii duc de rapa economia”;
again, SUA a fost doar un exemplu; dar si acolo, desi statul nu acopera integral cheltuielile de studii ale studentilor, suma platita din banii publici pentru educatia unui student pe un an universitar e mult mai mare decat cea platita la noi (uite un exemplu luat la intamplare aici).
si am observat ca atunci cand oamenii se uita la salariile “cele mai mari” ale profesorilor universitari de la noi, nu se gandesc ca un profesor universitar e o persoana care trebuie sa-si cumpere o gramada de carti scumpe, trebuie sa calatoreasca si sa participe la diverse conferinte si simpozioane s.a.m.d.
da, pe bune, asta fac profesorii universitari de pretutindeni – se aboneaza la tot felul de reviste de specialitate superscumpe, se plimba prin toata lumea, se intalnesc, discuta, isi prezinta ideile; iar lumea considera ca e ok sa faca asta, fiindca ei trag inainte societatea (din punct de vedere cultural, intelectual, chestii d-astea).
la noi sunt numiti “dascali” (un arhaism penibil) si-i scuipa-n cap orice ziarist mai tupeist.
o prietena de a mea din TM care e preparator universitar la Spaniola la Univ de Vest este platita cf contractului cu 10 lei pe ora de curs sustinuta si “preparata” Cheers now !
Aaa… legatura ar fi ca voi spuneti ca majorarea salariilor ar costa 100 de milioane pe an; Cotidianul spune 1,1 miliarde de euro.
Nici eu nu stiu de unde au scos cifra asta, dar avand in vedere ca par a fi un ziar serios, presupun ca au intrebat pe cineva de la economic. Later edit: se pare ca min. de finainte Vosganian a inaintat cifra de 1,4 mil. in 2009, dupa cum se spune in Romania libera.
Alta legatura ar fi ca o asemenea majorare are mai multe repercursiuni: si alti bugetari vor vrea si ei 50% la salariu, ceea ce ar insemna cheltuieli in plus. Ba chiar, spune acolo, ar putea creste plafonul salariilor si la particulari, afectand astfel unul din “avantejele competitive” ale ro in fata invest. straini.
Ceea ce as vrea sa subliniez eu este complexitatea probleme; o multime de unintended consequences pot izvora dintr-o decizie aparent simpla, mai ales in economie.
Offtopic: daca e cineva interesant, recomand cu fooooarte multa caldura un videocurs de la The Teaching Company (TTC) despre economie. E absolut fantastic.
G.
In SUA, Germania, economia e mai puternica, intra mai multi bani in buget, rezulta ca sunt mai multi bani pentru bugetari. In plus, economia fiind mai puternica, exista mai multi bani privati, de unde si mai multi oameni care sunt dispusi sa investeasca in educatie. Ca sa putem compara salariile cu alte tari trebuie sa facem asta relativ la puterea economica a statului. Asta nu inseamna ca la noi e corect cum e acum. Personal nu stiu daca bugetul e unul corect sau nu, dar intuitiv imi pare ca e oarecum aiurea sa ne comparam cu state precum SUA sau Germania in valoare absoluta.
Apoi, o alta problema e pastrarea echilibrului intre bugetari. Daca marim cu 50% salariile in educatie, de ce nu facem asta si in sanatate de exemplu? Stiu personal rezidenti in anul 3, 4 care castiga pana in 1000 RON pe luna si care trebuie sa ia bani de la parinti la 30 de ani ca sa isi poate plati facturile.
Indeed 🙂 sunt perfect de acord cu voi
Lamuriti-ma si pe mine, k nu mai inteleg nimic din atatea negocieri si discutii; parca azi dimineata mai era o sedinta de guvern pe tema asta. Deci pana la urma sa inteleg k Guvernul nu a aprobat majorarea cu 50%? 🙁
@Geo Atreides: ti-am spus deja de 2 ori ca aici vorbim doar despre profesori universitari; iar sofismul pantei alunecoase nu ne prea intereseaza.
@chaos_and_smiles: da, stim si noi multe cazuri; colegul lui G era doar un exemplu; G insusi a luat ultima data 1517 lei – iar el e lector, lucreaza in universitate din ’95, deci are un spor de vechime, mai are un spor si pentru ca e doctor si mai are si o reducere de impozit fiindca are un copil.
@giures: “e oarecum aiurea sa ne comparam cu state precum SUA sau Germania” – cand stai fata in fata cu un coleg din alta tara, nu doar din SUA sau Germania (one more time, astea erau doar niste exemple), nu pare chiar asa de aiurea sa faci o comparatie.
dar si fara comparatiile astea, lucrurile sunt tot aiurea; putem sa ne uitam la proportiile dintre salariile universitarilor si salariile altor profesii, in tari civilizate si in Romania.
iar din punctul nostru de vedere chestia cea mai importanta aici, asa cum am mai spus mai sus, e felul in care sunt priviti universitarii in Romania.
chiar si tu pari sa intrebi: de ce cercetarea si educatia sunt mai importante decat sanatatea?
fiindca fara cercetare si educatie n-o sa mai avem, peste 30 de ani, nici un fel de specialisti; nici medici, nici judecatori si nici macar politicieni; si nici un fel de cultura.
@Raluca: 10x! 🙂
Nu este sofismul pantei alunecoase fiindca deja se intampla: in <a href=”http://www.adevarul.ro/articole/ce-va-face-guvernul.html”Adevarul spuneau “Celelalte categorii de bugetari ameninţă cu proteste dure şi cu greve generale pe termen nelimitat pentru creşteri salariale.” Chiar dau si niste date pa acolo.
Puteti sa-mi dati un exemplu de majorari salariale in trecut doar pentru o anumita cateogorie de profesori? Eventual si la acest nivel (de 50%)? Intreb fiindca ma intreb daca este posibil. Oare ceilalti dascali, invatatori si profesori de liceu ar accepta ca ei sa nu primeasca nimic iar universitarii 50%?
Daca punctul postului era felul cum sunt priviti universitarii in Romania, atunci nu mi se pare ca a fost abordat cum trebuie. Argumentul economic va tinde sa indrepte discutia spre aspectele economice ale problemei, nu spre sociale; imi pare ca in ziare se vorbeste despre toti profesorii, nu doar cei universitari si mai ales, din cate imi dau eu seama, se acuza politicenii ca dau, nu profesorii ca cer.
G.
@Geo: argument economic? “dascali”? (iti spuneam intr-un comentariu anterior ca a-i numi pe profesori “dascali” ni se pare aproape o injurie) scuze, dar se pare ca nu vorbim aceeasi limba.
“Puteti sa-mi dati un exemplu de majorari salariale in trecut doar pentru o anumita cateogorie de profesori?” – da, bineinteles; dar te poti informa si singur (un caz analog: in 2006 s-au marit cu 50% doar salariile medicilor de familie); in orice caz, nici chestia asta nu e relevanta pentru ceea ce spuneam aici.
p.s.: uita-te, daca vrei, la ceea ce se comenteaza pe site-urile ziarelor si pe forumuri; aici e vorba despre cum se vad lucrurile din perspectiva cuiva care lucreaza in invatamantul universitar.
@Anydra: sry, nu ne-am mai uitat daca s-a aprobat majorarea salariala sau nu; toata chestia asta ne-a produs prea multa scarba 🙁 si probabil nu suntem singurii in situatia asta; de fapt, banuim ca sunt destui universitari tineri care nu se duc sa lucreze in facultati pentru bani, ci pentru ca sunt cu adevarat pasionati de lucrurile pe care le fac.
o parte din diferenta se explica prin taxe.
nu le (mai) stiu pe toate.. dar ultima data cind facusem socoteala era cam asa:
100 lei – salariu net
~58 lei se duc la stat: retinuti din salariu (brut) sau platiti de angajator.
aici intra o mie si una de prostii: contributie asigurari sociale, contributie asigurari de sanatate, impozit pe venit, contributie somaj.. taxa carti de munca..
de ex: la pentru cei 1517 lei primiti de G UniBuc scotea din “buzunar” ~ 2400 😉
Salariile profesorilor universitari sunt mult mai mari in Occident pentru ca acolo chiar se invata ceva. Nu vreau sa par un troll, dar cate universitati romanesti sunt in primele 100 din lume? Nici una. Ca la piata, da-mi calitate si o sa-ti platesc si banii pe care cred ca ii meriti. Scoala romaneasca a avut 20 de ani sa-si revina dupa Revolutie, din pacate s-a dus din rau in mai rau. Isi merita soarta.
@all: am mai facut o comparatie: venitul net anual pe cap de locuitor (bazat pe paritatea puterii de cumparare) e de vreo 5 ori mai mare in SUA fata de Romania (sursa aici); e clar ca discrepanta de aproximativ 1/10 dintre salariile universitarilor (din Romania si respectiv SUA) nu reflecta doar conditiile economice diferite din cele doua tari.
@Livache: am aruncat o privire pe fluturas 🙂 salariul net e de 1775 lei, impozitul – somaj, asig. san., C.I.C.S., whatever that means – de 258 (dar, cum spuneam, G are o reducere de impozit pe motiv de copil mic); am inteles ce spui, nu toate taxele se regasesc neaparat in impozitele pe care le plateste angajatul.
@mihai: nu pari deloc un troll; exista profesori mai buni sau mai slabi pretutindeni; studentii buni de la fil.unibuc, de pilda, n-au nici o dificultate sa-si continue studiile de master sau doctorat in facultati bune din afara (NYU, Cambridge etc.);
dar chiar daca vorbim despre calitatea slaba, per ansamblu, a invatamantului universitar din ro, asta nu e o justificare pentru felul in care e privit in societate statutul unui profesor universitar;
fiindca despre asta vorbim; mesajul unei parti importante a societatii, asa cum l-am receptat noi, e: “profesorii universitari, indiferent daca sunt buni sau slabi, nu merita sa fie platiti mai bine; altfel spus, pozitia de profesor universitar nu are de ce sa primeasca un statut (economic si social) mai ridicat” 🙁
Pingback: Despre salariile profesorilor at Corina Murafa
“la noi sunt numiti “dascali” (un arhaism penibil) si-i scuipa-n cap orice ziarist mai tupeist”—ceva asemanator mi-a spus si tata: ca orice tigan ma poate scuipa in cap. Motivul pentru care s-ar putea intampla, dupa el, asta, este ca abia imi termin un doctorat si ca ‘o voi duce intotdeauna rau’. Dar motivul mai profund este, cred, ca ‘nu produc’. Ma tem ca, in mediul cultural de-acum, in Romania profesorii vor fi priviti ca indivizi care ar putea fi ‘scuipati in cap de X’ indiferent de ce majorari salariale le-ar acorda guvernul. Ceea ce este perfect normal. Anormala este cultura romana. (S-ar putea ca insasi ideea ‘scuipatului in cap’ sa isi aiba radacinile in ea. No offense.)
Oameni buni,
sa ne intelegem: nu comparam nivelul de trai al romanului, cu al americanului sau al neamtului. Nu asta e problema. Nu discutam dimensiunile bugetelor tarilor europene sau ne-europene.
Aici se pune problema unui act de dreptate: profesorii sunt foarte prost platiti (si vazuti) in interiorul granitelor, in societatea noastra,in Romania de toate zilele.
Din amaratul asta de buget de 6% se poate acorda o marire de 50%. Acum, sigur, 50% aplicat la 1200 lei inseamna 1800 lei. adica un profesor tanar s-ar apropia de un trai decent. Las’ ca de fapt ar merita mai mult…Unul in prag de pensie (preuniversitar) ar ajunge de la 2000 lei (foarte putini ajung insa aici) la 3000 lei si asa mai departe.
Daca in invatamantul preuniversitar ierarhia este destul de buna,in invatamantul universitar, lucrurile nu stau deloc asa. Discrepanta dintre salariile asistentilor, lectorilor si cele ale profesorolor este uriasa. Si asta e o anormalitate.Si sa nu uitam ca profesorii universitari, intr-o masura mai mare decat alti confrati dispun de catedre si la “particulare”, locuri in parlament, sefii de colective de cercetare, etc…Este notoriu cazul unui parlamentar care muncea 28 de ore pe zi!!! Poate ca va aduceti aminte. Stim pe cine trimit ei sa le tina cursurile, stim pe munca cui isi pun semnatura valoroasa pe lucrari, proiecte etc. Nu pot fi de acord, cu tot respectul pentru unii dintre ei.
In privinta posibilitatii de a castiga in afara normei (laboratoare, cercetare, orice-la urma urmei), asta il priveste pe fiecare. Aici discutam de remunerarea normei didactice, nu de posibilitatile individuale de rotunjire a veniturilor ale oamenilor din sistem
Pingback: Scrisoare catre Partidul National Liberal at Gramo`s World
Gramo, daca acum pe piata sunt 10 lei si 10 oua, atunci un ou costa 1 leu.
Daca maresc salariile profesorilor ( si ale altora ) o sa am 11 lei si tot 10 oua, deci un ou va costa 1,1 lei.
Deci, cata vreme nu creste si productia proprie degeaba marim salarii.
Putem inlocui oul cu euro si vom avea o cresterea a valutei europene, care, la randul ei, va duce la alte cresteri de preturi.