Acesta nu este un post

Si nu ar fi trebuit sa apara daca nu ne-ar fi boicotat Vio, cu reclama ei la dacie. In fine,… Ideea e ca nu vrem sa mai scriem nimic pana nu incheiem cel putin partea cu strangerea materialelor pentru proiectul “Habarnam”. Vrem sa incercam, cu mijloacele pe care le avem la dispozitie, sa atragem atentia asupra acestui proiect.

Mai spunem inca o data despre ce e vorba. E vorba, de fapt, de o idee. Ideea e ca e fain sa citesti povesti pentru copii si sa le pui pe net, fiindca mai tarziu, copiii care or sa intre pe net vor gasi niste povesti pe care sa le asculte. Asta e un fel de mostenire pe care le-o pot lasa bloggerii de acum copiilor (pe langa o multime de posturi interesante, desigur).

Am vrea sa ii convingem si pe alti bloggeri ca ideea asta merita sustinuta. Poate n-am reusit si fiindca unii oameni cred ca daca sustin ideea e ca si cand ne-ar face noua reclama, dar noi nu vrem nici un fel de reclama. Nu vrem decat ca ideea sa circule si sa apara tot mai multe povesti pentru copii pe net.

Un mod in care am incercat sa sustinem noi ideea asta a fost proiectul “Habarnam”. Mai multi bloggeri au citit capitole din aceeasi carte – Aventurile lui Habarnam sau alte povesti (Optzecea, de pilda, a citit singura o alta carte – Nazdravaniile lui Pacala). Povestile sunt disponibile pe net in aceeasi pagina.

In plus, dorim sa strangem toate fisierele audio produse de cei care s-au implicat in proiect si sa le punem pe mai multe CD-uri pe care sa le trimitem mai multor institutii din tara – in principal unor institutii (nu doar din Bucuresti) care se ocupa de copii nevazatori si de copii aflati in dificultate.

Acest proiect urmeaza sa se incheie pe 1 iunie (o sa va spunem si dupa aceea care a fost rezultatul). Dar incercarea de a promova ideea “Citeste o poveste!” nu o sa se opreasca aici.

Am facut niste bannere pentru cei care doresc sa foloseasca proiectul “Habarnam” ca exemplu de aplicare a ideii respective:

Pentru imaginea pe fond alb:

Pentru imaginea pe fond negru:

Dar, dupa cum spuneam, nu tinem sa vorbeasca cineva despre Gramo. Oricine poate sprijini ideea asta cu cititul povestilor fara sa ne pomeneasca. Noua ni se pare ca ar fi foarte frumos ca ideea asta sa fie preluata si de alti oameni si asta e motivul pentru care nu mai scriem, deocamdata, nimic aici (si da, ne-au si dezamagit anumite reactii, dar nu vrem sa vorbim acum despre asta).

p.s.: Planificarea noastra pentru proiectul “Habarnam” este asta:

  • Termenul limita pentru strangerea inregistrarilor care vor fi incluse pe cd-urile pe care le vom trimite la institutiile pentru copii nevazatori si copii aflati in dificultate: 30 aprilie, 2008.
  • Pentru inregistarile capitolelor din Habarnam la care avem promisiuni, vom astepta pana pe data de 14 aprilie, 2008; dupa aceea vom reimparti capitolele ramase neinregistrate si vom apela la prieteni ca sa terminam de inregistrat toata cartea.
  • Pana pe 11 mai, 2008 vrem sa strangem toate mp3-urile, sa mai inregistram inca o varianta pentru capitolele din Habarnam care nu se aud prea bine si sa realizam un cd de proba
  • Tot pana atunci speram sa avem o lista completa cu locurile dorim sa trimitem cd-uri (institutii si datele de contact ale acestora); orice propuneri sunt binevenite.
  • Pana pe 18 mai, 2008 vrem sa cumparam cd-urile si sa le inregistram.
  • Pana pe 1 iunie, 2008 dorim sa le trimitem pe toate prin posta; vom incerca apoi sa vedem daca toata povestea are vreun efect si vom scrie pe blog; cu asta se va incheia, probabil, prima parte a proiectului.
  • In urmatoarea parte a proiectului vrem sa incercam sa popularizam ideea si sa ii convingem pe cat mai multi oameni sa continuie sa spuna povesti si sa le puna pe internet; o idee ar fi realizarea unui site pe care “povestitorii” sa poata lasa link-uri catre inregistrarile pe care le-au pus pe net. Again, orice idee sau propunere e binevenita.

p.p.s.: Cateva dintre institutiile pe care le-am gasit noi sunt urmatoarele:

Centre pentru copii nevazatori: Arad (Centrul de plasament nr. 4 – Str. George Baritiu nr. 16), Buzau (serviciul de tip rezidential pt. copilul cu deficiente de vedere din cadrul Complexului de servicii pt. copilul cu deficiente de vedere nr. 11 – Str.Horticolei nr. 54) si Bucuresti (Centru de ingrijire si gazduire “Neghinita” – Str. Traian nr. 144, sector 2).

In Bucuresti exista o Scoala Pentru Ambliopi pe strada Austrului, nr. 33 si Biblioteca Sonora pentru nevazatori si ambliopi pe Sos. Mihai Bravu, nr. 116, bl. D5, sector 2.

Centre de plasament:
Casa Ioana din Botosani 710348, Aleea Ion Pillat Nr. 2
Centrul de plasament “Orhideea”, Aleea Tibles, nr. 64, sector 6, Bucuresti
Centrul de plasament scolari Pitesti: Str. Dragasani, nr. 8 Tel. 0248/273250
Centrul de plasament nr.1 Campulung: Str. Negru Voda nr. 119 Tel. 0248/510120
Centrul de plasament nr.2 Campulung: Str.Traian nr. 5A Tel. 0248/512713
Centrul de plasament copii 0-3 ani Campulung: Str. 30 Decembrie Tel. 0248/512193
Centrul de plasament Rucar: Str. Tabaci nr. 508 Tel. 0248/542465
Centrul de plasament Priboieni: Comuna Priboieni Tel. 0248/656063

47 thoughts on “Acesta nu este un post

  1. daleputley

    Salut. Simpatica idee, simpatica alegere de text. Iar ca fan al lui Habarnam sunt gata sa citesc si eu un capitol. Daca a mai ramas. Just let me know.

  2. Geo Atreides

    doar o mica mentiune, mica de tot: unii ar spune ca digitizarea cartilor ar fi o mostenire mult mai valoroasa decat cititul lor. Dar unii au o obsesie cu digitizatul cartilor, so don’t listen to them 🙂
    Keep up the good work.
    G.

  3. Monica

    deci carele mie sa-mi spuneti cum sa fac sa va dau macar niste CD goale-golutze sa le inscriptionati sau banutzi pentru asa ceva.

  4. Kesepian

    Nu pot să spun decât că acesta este un proiect MEGA util. Nu am cuvinte să-l descriu, şi sper să văd la TV cât mai multe reportaje despre el, şi mai ales să văd bucuria pe feţele copiilor din respectivele centr, atunci când vor primi CD-urile.

    Gramo, ar trebui să venim şi cu ceva idei de copertă a cd-ului :p Vineri primeşti şi capitolul 27 de la mine, citit în duet. Sperăm să facem furori 😀
    __________________
    Kesepian.

  5. gramo Post author

    @apik: multumim!!!

    @daleputley: capitolele din Habarnam se pare ca au deja cititori; dar poti citi orice poveste pentru copii doresti

    @Geo: cele 2 nu se exclud reciproc 🙂 10x!

    @Monica: aaaaaaaa, nu e nevoie, multumim! cheltuielile propriu-zise sunt foarte mici si chiar ni le putem permite.

    @danmesser: np, multumim pentru intentie, oricum! nici noi n-avem o dictie prea grozava, dar ne-am gandit ca alternativa (pentru un copil nevazator, cel putin) ar fi un sintetizator de voce; si apoi ne-am spus: “totusi, parca e mai bine sa auzi o poveste citita de un om, decat de un calculator” 🙂

    @Kesepian: si noi speram sa fie un proiect util; nu ne asteptam la rezultate extraordinare, dar daca reusim sa promovam ideea asta si o mai preiau si alti oameni, suntem multumiti;

    si da, bineinteles ca orice idee e binevenita; la partea cu coperta chiar nu ne-am gandit; adica nu ne-am gandit decat ca ar trebui sa contina lista povestilor (+ sursa lor) si numele celor care citesc (eventual cu adresa blogului)

  6. Someone

    Eu am vorbit deja la radio despre proiectul vostru. O s-o mai fac şi azi o dată, pentru că aşa cred, că merită.

    În al doilea rând, Alice (Iacobescu) şi cu mine voiam să citim diseară în cabina de sunet (şi să urcăm undeva înregistrările mâine). Ne pregătiserăm pentru Habarnam 17, 18, 23 şi 27, care înţeleseserăm că au rămas. Dar… au fost deja citite? Poate ne spuneţi dacă mai e nevoie de capitole din Habarnam – dacă nu, o să căutăm prin Poveşti Nemuritoare ceva 🙂

  7. gramo Post author

    @Someone: poate e mai bine sa alegeti o alta poveste, capitolele din Aventurile lui Habarnam se pare ca si-au gasit cititori; dar daca vreti sa cititi un capitol din Habarnam, nu e nici o problema, mai avem cateva capitole citite de doua persoane diferite; multumim mult pentru ajutor!

  8. Cristian

    Dragilor, cred ca ar fi fost mult mai bine sa puneti numai linkuri catre fiecare fisier in parte; pagina aia se deschide al naibii de greu!

    Anyway, contati si pe mine. Pot veni si cu basme sau povesti de acasa?

  9. i-dana

    bai, este absolut geniala ideea 🙂
    am incercat sa va sun sa imi spuneti ce si cum e de facut, pentru ca mi-ar placea sa ma implic in putinul de timp pe care il am …
    eu am strins niste cd-uri de ceva vreme cu audiobook-uri pe care sa le donez bibliotecii de nevazatori, dar am asteptat sa ma detasez cumva emotional de problema mea, as putea sa le pun si pe alea pentru cind le trimiteti

    o sa scriu si la mine pe blog si poate ne auzim 🙂

  10. gramo Post author

    @Cristian: 10x pentru sugestie; ne gandeam sa impartim pagina aia in mai multe pagini; poate o sa mearga mai bine asa.

    @i-dana: ok, 10x, vorbim, vedem cum facem!

  11. Someone

    @Geo – de ce nu? Cred că e la mine în bibliotecă, să caut… Deşi… poezia e dificilă…

    @Gramo: am înregistrat cu Alice Punguţa cu Doi Bani şi alte 3 mai scurte, “Cum a Păcălit Broscuţa Leul”, “Cei Trei Purceluşi” şi “Elefănţelul Curios”, pe care le-am găsit repede pe net în după-amiaza asta (nu m-am putut abţine să nu dau titlurile :-))). Băieţii de la radio s-au strâns în studioul de producţie să ne asculte, a fost distracţie mare… Bună idee. Să vedem pe unde le urcăm, acuma 🙂

  12. Geo Atreides

    Poezia lui Sorescu e dificila pentru copii, sau poezia in general? Mie mi se pare ca au contraire, poezia e mai appealing to kids prin muzicalitatea (ritm, rima) ei. I dunno…
    G.

  13. Kesepian

    @ Gramo: Revin cu un reedit al capitolului 27. Am folosit Audacity şi, zic eu, am scăpat de sunetul de ”pureci” şi de pauzele dese. Ţi-am trimis şi un email în prealabil.
    _______________
    Kesepian.

  14. Cristian

    Doamnă, Maestre,
    Găsiţi pe trilulilu Caţeluşul şchiop al Elenei Farago, Gospodina Otiliei Cazimir (O furnică duce’n spate…) şi Zdreanţă a lu’ Arghezi!
    Grijă mare la ouă, cu ocazia ivită în calendar!

  15. Someone

    Puteţi găsi acum pe trilulilu.ro “Cum l-a pacalit broscuta pe leu”, “Elefantelul curios” si “Punguta cu doi bani”. O a patra poveste va fi recuperată când vom reuşi să descurcăm misterele serverelor noastre 🙂 adică după Paşte.

    Că veni vorba – sărbători fericite!

    PS – şi le aveţi şi pe mail (poveştile, nu sărbătorile 🙂 )

  16. arici

    este un proiect foarte mişto, după mine..
    vă apreciez perseverenţa 😀
    dar nu e cumva ilegal sau ceva de genu’ ăsta să reproduci conţinutul cărţii? i mean, dacă te uiţi la copyright…
    whtvr
    gramos rulz!

  17. Cristian

    Aşa.
    Acum am ajuns şi eu de acasă, v’am găsit adresa de mail şi v’am trimis fişierele mp3, am postat şi pe Blogureşti ce era deja pe Trilulilu.

  18. Claudia S.

    Fain proiect. Felicitari.

    Unele mici observatii sper sa nu va fie cu suparare. La multe (toate?) centre de plasament copiii nu au acces liber la calculatoare si nu cred ca au mp3 player-e asa ca daca chiar vreti sa ajunga copiii la inregistrari sau inregistrarile la copii mai trebuie facut ceva…CD player-ele sunt (poate) mai raspandite dar pe cate CD-uri va incape toata cartea in format wav?

    De asemenea, stiu cel putin o asociatie a nevazatorilor (Cartea calatoare ) care produce digital talking books. Stiu ca lucrau si cu cateva scoli pentru nevazatori…poate nu ar fi rau sa vorbiti cu ei un pic. De asemena mai sunt cateva biblioteci care imprumuta dispozitive de ascultare a acelor carti.

    Ca o observatie generala trebuie avuta mare grija la modul real in care acesti copii pot accesa inregistrarile. Nu de alta dar s-a muncit cu drag la ele si ar fi pacat ca toata munca sa ramana pe un CD intr-un birou de profesor.

  19. gramo Post author

    @Raluca Hippie: 10x, gata, e totul ok!

    @Kesepian: multumim, am adaugat capitolul 27! (mai complicat a fost sa-l punem pe net 🙂 )

    @Bibliotecaru & Florin: multumim, la fel!

    @Cristian: multumim, am adaugat poeziile in pagina proiectului, am primit si fisierele!

    @Someone: foate frumoase povestile, le-am adaugat, multumim!

    @Ale: nu e nici o problema, se aude superfain! multumim!

    @arici: pai, speram ca n-am facut nimic ilegal (sau imoral) 🙂 cartile din care am citit povesti sunt destul de vechi, iar pentru Habarnam am folosit o varianta de pe net (am considerat ca e sub licenta CC); in plus, fiecare cititor a citit un singur capitol, cel mult doua; iar chestiile de aici nu sunt utilizate in vreun scop comercial.

  20. Ada

    Gramo, maine am emisiune de la 10 la 11 la radio. Daca ti se pare nimerit, te pot suna sa povestesti live despre habarnam&CO.
    Cred ca si celor din diaspora le-ar placea sa le puna copiilor sa asculte povesti in romana. Daca ti se pare interesant de zis la RRI te rog da-mi pe mail nr tau in seara asta, merci!

  21. MonicaM

    Super proiectul!
    Mi-ar face placere sa particip cumva la proiect. E cam tarziu, stiu, ce as putea face acum?
    O alta propunere ar fi de inregistrat poeziile lui Labis, Pacalici si Tandalet. Din pacate se gaseste f greu cartea… deci ar fi util de inregistrat.

    Mult succes, Monica

  22. gramo Post author

    @Ada: sorry, am fost ocupati astazi (servici, bebe etc.); ti-am trimis un mail!

    @Claudia S.: multumim pentru sugestii si informatii!

    @MonicaM: proiectul “Habarnam” nu se incheie pe 30; pe 30 incepem sa adunam mp3-urile pe care sa le punem pe cd-uri; daca mai primim ceva pana terminam (adica pana pe 11 mai), adaugam;

    pe de alta parte, cititul povestilor si pusul lor pe net continua si dupa aceea; asa ca poti sa inregistrezi ce-ti pofteste inima (povesti sau poezii pentru copii); in zadar n-o sa fie.

    @chaos_and_smiles: nu prea stim cum te-am putea ajuta.

    @hadean: e superok; multumim pentru poezii, le-am adaugat in pagina proiectului! inca nu ne-am hotarat sa facem o pagina separata pentru poezii, dar daca se vor mai aduna, o sa facem si asta.

  23. Mousike

    Ah, apar si eu in ceasul al 12-lea. Avem un “Soldatel de plumb” facut in colaborare, cu coloana sonora (si frisca). Cu timpul am stat cam prost insa. La limita calendarului oficial, ni l-ati mai primi maine seara, sa zicem? Sau pe 12? Chiar ne-ar parea rau sa nu intre pe cd-ul pentru copii, am pus mult suflet. Imi cer scuze pentru lalaiala in numele echipei 🙂

  24. Mousike

    Ok, foarte bine, acceleram si noi. 🙂 Nu stiu daca ati auzit, pe BBC-ul in limba romana s-ar fi vorbit de proiect acum vreo saptamana-doua, cred. Ceea ce-i fain! Si daca nu confund lucrurile, au sunat si o d-na de la nu-stiu-care-minister cu nume complicat care a declarat ca “da, sprijinim proiectul”. S-a concretizat in ceva sprijinul asta, deocamdata, sau doar vorbe in vant?

  25. Diana

    Felicitari!!!!!!Ati avut o idee minunata. Eu abia azi am gasit informatia. Nu mai pot sa va ajut, dar din experienta mea de acum 22 (!!!) de ani, cand fiul meu era mititel, va pot spune ca Habarnam a avut cel mai mare succes dintre toate povestile citite atunci. Radeam amandoi cu lacrimi si , cartea a fost re-re-recitita de vreo 6-7-8 ori. Nu mai tin minte, dar copilul nu se mai satura de acest personaj fascinant.
    Veti face multi copii fericiti si asta nu e putin lucru. Bunul Dumnezeu sa va ajute sa mergeti inainte si cu alte proiecte la fel de bune!!!!!

  26. gramo Post author

    @Kesepian: n-am primit nimic pe mail, dar ne-am descurcat altfel

    @Mousike: nici de la voi n-am primit nimic; asta e.

    p.s.: nu s-a implicat nimeni, dar nici nu prea ar avea cum; deocamdata am strans fisierele si vrem sa ne apucam sa facem cd-urile.

    @Diana: multumim!

  27. wehaveheaven

    Cu mii de scuze anunt ca povestea de care vorbea Mousike va fi gata abia maine seara. Se poate sa mai intre si ea pe CD-uri? Eu m-am ocupat de ilustratia muzicala si recunosc ca a durat mai mult decat as fi crezut.

Comments are closed.