Ce n-au inteles unii despre Earth Hour

Nimeni nu si-a propus sa salveze planeta stingand lumina o ora. Earth Hour era un gest simbolic. Rolul sau era sa atraga atentia asupra problemei incalzirii globale, nu sa o rezolve. Si era vorba si de o anumita solidaritate. In fine,…

Spre deosebire de (unii) romani, Google s-a prins:

p.s.: Un articol ok despre Earth Hour puteti citi aici. Poza am luat-o de aici. Mai multe imagini despre Earth Hour or sa se stranga probabil pe Flickr aici sau aici.

18 thoughts on “Ce n-au inteles unii despre Earth Hour

  1. Geo Atreides

    Daca unii sunt inca in stadiul de tras semnale de alarma, e cam nasol. Citeam undeva (can’t find it now) ca trebuie sa reducem emisiile de CO2 cu vreo 60% in urmatorii 15-20 de ani pentru a frana semnificativ incalzirea globala. Si mai citeam in alta parte (sursa cu autoritate) ca de fapt nu mai conteaza ce facem, it’s over, buy land in siberia. O sa scriu un post pe tema asta soon, imi este din ce in ce mai clar ca majoritatea nu are nici cea mai mica idee in ce situatie suntem.

    A trecut demult vremea semnalelor de alarma, azi e timpul sacrificiilor.

    G.

  2. bored

    am fost la un prieten care sta la etajul 10 iar la ora 21 m’am uitat atent pe geam si am vazut cateva lumini stingandu’se deodata la unele apartamente.zona era relativ centrala, deci se pare ca unii au inteles.

  3. nenea cosmos

    dormeam ca puiu’ de pe la 6 seara. dar nu asa se atrage atentia… cu becurile. ce naiba! o bomba care explodeaza cam ce efect are? inapoi la sabii si sageti, pe urma vorbim de becuri si de atras atentia. apropo, becuri economice ieftine s-au gasit la ikea…

  4. Geo Atreides

    Hm, nu prea sunt sigur, dar parca ar fi un tu quoque acolo. Oricum, stransul gunoaiele in padurea baneasa nu are legatura cu incalzirea globala sau cu lucrurile care ar trebui facute pentru a opri incalzirea globala*. Le strang fiindca am o pasiune pentru salbaticie, padure etc. Si-n plus, s-ar putea sa nu ma pot muta in Siberia, si sa raman forever in Bucuresti/Romania.
    *practic in schimb veg. ecologic pentru a nu contribui la incalzirea globala, desi, in acelasi timp, cred ca incalzirea globala nu mai poate fi oprita si ne indreptam spre o catastrofa enorma.

    Presupunerea ca as fi presupus ca cei care trag semnale de alarma fac doar asta imi pare la fel de dubioasa. De exemplu, pe site la ecomagazin e o foarte frumoasa mindmap cu lucrurile pe care le poti face pentru mediu. Unii fac mai mult decat de a trage semnale de alarma.
    Pointul meu, ce-i drept exprimat nu foarte gigea, era ca acum, in 2008, nu de campanii de informare este nevoie (in lumea dez. incalzirea globala este un fact widely accepted), ci de campanii foarte agresive de invatat cum sa traiesti ca un calugar aproape (sau fara 60% din lucrurile care te inconjoara sau iti fac viata mai usoara).

    2) That’s a good point. Dar nu sunt de acord cu mesajul campaniei: “Ora Pamantului transmite un semnal puternic ca oamenii din intreaga lume sunt ingrijorati si totodata pregatiti de a lua atitudine impotriva poluarii si a schimbarilor climatice si asteapta ca liderii lor sa ia actiuni inainte de a fi prea tarziu.”
    Astfel, unii oameni pot ramane cu impresia ca fenomenul incalzirii globale mai poate fi oprit, sau ca e la inceput, sau ca schimbatul becurilor in casa are un impact semnificativ etc.
    “Situatia in care suntem” e una cu mult mai neagra decat lasa sa se inteleaga genul acesta de campanii.

    G.

  5. gramo Post author

    @Geo Atreides: pai de ce mai strangi gunoiele din baneasa, daca tot te muti in siberia?

    “unii sunt inca in stadiul de tras semnale de alarma”:
    1) presupunerea ca oamenii care incearca sa atraga atentia asupra unei chestii nu fac nimic altceva e penala si nu se bazeaza pe nimic;
    2) daca “majoritatea nu are nici cea mai mica idee in ce situatie suntem”, atunci cum poate sa fie inutila incercarea unora de a-i trezi?

    @nenea cosmos: deci, care parte din “gest simbolic” nu era limpede? 🙂

    @morbo: alora care nu sunt atenti 🙂

  6. gramo Post author

    @Geo Atreides:

    – observam doar (in treacat si in gluma) ca e un contrast intre ceva de genul ‘Earth Hour nu foloseste la nimic, tot raul s-a produs deja, poate nu mai e nimic de facut etc.’ si ‘are totusi sens sa ne implicam in proiecte ecologice’

    – “Presupunerea ca as fi presupus ca cei care trag semnale de alarma fac doar asta imi pare la fel de dubioasa.” – nu e vorba de nici o presupunere; din “unii sunt inca in stadiul de tras semnale de alarma” reiese ca ar fi mai multe stadii iar cei despre care se vorbeste sunt doar in primul stadiu, in care trag semnale de alarma, in loc sa treaca in stadiul urmator in care (probabil) actioneaza etc.

    – “Pointul meu,…” – unrelated to this post. Poate nu a fost limpede, aici era vorba despre un mod de a interpreta gresit Earth Hour, bazat pe confuzia dintre o actiune practica si un gest simbolic. Scuze, dar nu doream sa discutam despre altceva.

    p.s.: Iar afirmatiile care nu se sprijina pe argumente (in cazul asta, pe niste rezultate ale unor cercetari stiintifice validate de o comunitate de cercetatori) nu ni se par demne de a fi luate in considerare.

  7. Geo Atreides

    Da, aveti dreptate in P.S. Nu mi-am detaliat afirmatiile apocaliptice mai sus fiindca tocmai scriu un post despre exact asta. O sa-mi sustin acolo afirmatiile.

    – stadiul urmator nu e neaparat actiunea, ci poate alt mesaj. Cum ar veni: “Vedeti ca e un foc acolo, be careful” versus “Stingeti focul folosind aceste metode, urgent de tot”. Prin semnal de alarma inteleg primul mesaj.

    G.

  8. siemprecontra

    Vino Luni 31 martie, ora 18h00 pentru 2 minute in Piata Victoriei in fata Muzeului Antipa pentru a arunca un servetel alb in semn de protest impotriva nepasarii autoritatilor cu ocazia Summitului NATO! (simbolic – locatia va fi curatata) O tanara studenta a fost calcata pe culoarul unic langa politisti si nu s-a facut NIMIC! Haideti sa nu lasam acest moment sa treaca in uitare si in nepasare. ESTE TIMPUL SA ACTIONAM! PROTEJATI-NE SI PE NOI ASA CUM II APARATI PE SMECHERI!

    scuze de offtopic 😛

  9. Corina

    In earthhour s-a investit o groaza de bani in campania de comunicare. O groaza. Care nu au fost compensati nici de energia economisita in timpul earthhour (argument slab: nu asta era scopul), nici de ecoul pe care earthhour l-a avut in generarea de schimbari comportamentale. Hai mai bine sa investim aceleasi resurse (umane si materiale) in schimbarea treptata a comportamentelor. Ex: Hai sa facem o campanie de comunicare cum sa inchidem apa la chiuveta in timp ce ne periem dintii; 95% din toti romanii pe care ii stiu nu fac asta, lasand apa sa curga in timp ce realmente nu au nevoie de acea apa. In alte parti se face masiv educatie in acest sens si schimbarea se simte. Really, the environment is not about poshy glory. It’s about painstaking changes in our daily lifes.

  10. gramo Post author

    @siemprecontra: don’t do that again, pls! adica, in fine, probabil ca nu te intereseaza ca ne-ai facut sa ne simtim folositi (“ce conteaza ca au si ei un blog? ce conteaza ca fac eforturi sa scrie pe el si incearca sa discute cu alti oameni? e pe net, e? pot sa ma folosesc de blogul ala ca sa popularizez o chestie? pot! e pentru o cauza buna? este! atunci, ce conteaza cum se simt ei?”)

    dar ar putea sa te intereseze faptul ca Gramo a inceput sa baneze ip-urile de spammeri. 🙂

    @Corina: again, noi discutam in post despre altceva; i-am spus si lui Geo, e obositor sa repetam acelasi lucru de mai multe ori, scuze.

    in orice caz, n-am inteles cine a evaluat “ecoul pe care earthhour l-a avut in generarea de schimbari comportamentale”; si cum se putea face asta pentru Earth Hour 2008? dupa o zi?

    in genere, nu credem ca e usor sa evaluezi efectele unei campanii de felul asta; si nu prea vedem la ce folosesc reactiile de genul: nuuuuu, proiectul asta e mai important!

  11. siemprecontra

    :-/ Scuze, daca stiam ca o sa va deranjeze nu postam chestia aia, am crezut ca e un mod ok de a va informa in legatura cu o treaba. V-ati simtit folositi? Nu vi se pare ca luati totul un pic prea personal? We’re all people. No offense, dar mi se pare ca exagerati la faza asta. Dar, poate aveti dreptate. E blogul vostru, regulile voastre. Daca va simtiti mai bine, stergeti interventia mea si promit oricum ca n-o sa mai revin.

    p.s. mi se pare aiurea ca de fiecare data cand am o interventie pe blogul asta trebuie sa ma port cu voi foarte gentil asa, cu manusi daca se poate, ca nu cumva sa ranesc sentimentele cuiva. Mi-ati zis aceeasi chestie la ultima mea interventie.

    p.p.s feel free to erase this comment too. eventual si ban pe ip ca sunt un spammer, doar.

    succes in continuare in tot ceea ce faceti!

  12. jollyca

    Sa-mi traiasca electricianu care mi-a pus sigurante generale pentru toata casa ca am putut sa tai curentu peste tot cu un “flick of the switch”. Sunt aware and all, cu toate ca a trebuit sa continui sa “ard gazul” ca eram in plin proces de gatit :).
    Lumina am avut din plin de la blocul de vis-a-vis :)).

  13. Demos

    Tind sa fiu de acord cu Geo si Corina. Semnale de alarma s-au tot tras si nu e deloc constructiv sa facem pe viitor astfel de campanii.
    Am stins luminile ca sa li se aprinda beculetzul “celor de sus”!
    Problema o reprezinta marile industrii poluante, stilul de viata pagubos al oamenilor impus (intr-o oarecare masura) de aceste industrii etc.
    Nu impartasesc parerea lui Geo conform careia daca devenim vegani vom salva Terra. Carnea (atat de necesara mai ales copiilor in crestere) consumata saptamanal nu cred ca “o sa ne casapeasca”, ci mai degraba marile interese care se invart in jurul unor sume fabuloase de bani si actiunile care decurg de aici. Dixit!

  14. Geo Atreides

    @demos: vegetarieni, nu vegani. Veganii nu consuma oua si lapte.
    Nu, nu o sa salvam planeta daca ne lasam de carne, dar sigur vom frana degradarea mediului. De exemplu, sectorul transporturilor e responsabil de 14% din gazele cu efect de sera, iar ind. crescatoare de carne cu 18%. E o alegere pe care o putem face personal, indiferent de marile interese.
    G.

  15. Pingback: Earth Hour 2009 « Gramo`s World

Comments are closed.