Pozele nu au o calitate foarte buna, dar lucrul asta nu e prea important. Va aratam mai intai ce am vazut pe partea dreapta, de la Obor pana la Cinema Europa, iar apoi ce am vazut pe partea stanga, pana aproape de Piata Sfantul Gheorghe. La sfarsit Gramo isi pune si cateva intrebari (nefilosofice).
Prima parte:
Ce-am vazut? O multime de banci. Diferite firme, institutii ale statului, masini scumpe etc. Sunt bani. Pot fi imprumutati. Se pot gasi solutii la tot felul de probleme. Nu traim pe o insula parasita.
Partea a doua:
Si totusi,… de ce arata lucrurile ca si cand am trai pe o insula parasita? Ne-am intrebat cum au putut sa ajunga niste case locuite (de oameni) in halul ala. In particular, ne-am mirat ca exista atatea case distruse in Bucuresti, fiindca in alte orase lucrurile nu arata asa.
Iar a doua intrebare a fost: de ce dupa ’89 nu s-a schimbat nimic? De ce casele alea au ramas asa? Ne-am gandit la cateva raspunsuri, dar ne-ar interesa sa aflam ce credeti si voi. In orice caz, intentia noastra nu e sa “gasim vinovati”, ci sa intelegem un fenomen.
In loc de photowalking, asta ar fi un photo…tramvaing?
Un răspuns (cinic) ar putea fi că, din ’89 încoace, n-a avut loc nici un seism major.
Apoi, multe dintre clădirile respective (cu tot cu terenurile de sub ele) s-ar putea afla în litigiu de proprietate. În sfîrşit… unii apreciază pitorescul zonei. Poeţii, trubadurii, cei care nu stau acolo… 🙂
@Kappacelu’: looooooooooool 🙂 daca am fi fost mai multi, poate era ceva 🙂 9, cel putin, asta ni se pare esential la un photo-whatever: sa existe mai multe perspective diferite
@danmesser: da, la chestia cu litigiile de proprietate ne-am gandit si noi; adica, in conditiile in care bani s-ar gasi, singura explicatie pare sa fie asta: cei care stau acolo n-au nici un motiv sa investeasca, fiindca nu stiu daca vor ramane proprietari, iar ceilalti inca nu au devenit proprietari, asa ca nu pot face nimic 🙁
si totusi, am fost si in Brasov si in Iasi si in alte orase si n-am vazut strazi din astea, cu atatea case care sa arate in halul asta; de ce doar in Bucuresti s-a intamplat asa ceva?
Ce-am observat eu in primul set de poze e ca sunt o gramada de masini parcate acolo unde nu le e locul, adica pe trotuar. Sau mi se pare?
Cat despre setul doi, e clar, sunt case ale celor din provincie, lasate in paragina special pentru a denatura imaginea Bucurestiului 🙂
Serios vorbind, gunoaiele alea din mijlocul drumului n-au nici o legatura cu litigii & retrocedari ci cu o minima doza de bun simt. Lipsa.
Din cate stiu, cartierul din a doua parte a photowalking-ului e plin de case aflate in litigiu. Terenurile de acolo sunt foarte dorite, dar nimeni nu are curaj sa cumpere terenuri a caror proprietate e invaluita in atata ceata. Si de-asta zona respectiva s-a transformat in mahala. Oamenii care locuiesc acolo sunt in majoritate romi, si nici macar acte nu au. E aceiasi problema sociala care exista in multe periferii ale Bucurestiului si – paradoxal – in centrul vechi. Solutii? O interventie bine gandita a autoritatilor locale, a ONG-urilor, a administratiei centrale, care nici sa nu ii nenoroceasca pe oamenii aia care si-au gasit un refugiu acolo, si in acelasi timp sa duca la dezvoltarea zonei.
Salut!
Cred ca acest raport, recent lansat spune mai multe despre situatia multora dintre aceste case lasate in paragina.
link
Pe scurt, unii dintre proprietari prefera sa lase casele sa se degradeze pentru a obtine cu usurinta o aprobare de demolare si evident pentru a vinde pretiosul teren unei firme care va construi un turn de 20 de etaje intr-o zona cu case de 2 etaje.
statul plateste 😉
Mosilor vechi e practic buricul Bucurestilor, iar zona e destul de periculoasa seara; mi-e greu sa cred ca n-are nimeni niciun interes pe acolo..
prima poza – chiar langa Strada Fainari, nu? 😀 leyla.we3d.net sta acolo >:) (muhaha)
a 6-a poza … strada cu scoala unde invata Ariel. Zilnic trec pe acolo. Si zilnic se bat tiganii de acolo cu cineva.
Da. Eu tocmai voiam sa scriu ca stau acolo. Mi-a luat-o Ariel inainte :-W
Mosilor, bulevardul tuturor posibilitatilor. Avem banci cu zecile si tigani cu sutele.
A reusit cineva pana acum sa numere casele de schimb valutar de pe Calea Mosilor – partea “noua”? (Cinema Europa – Obor)
…va provoc:)
Eu am incercat, dar cred ca am m-am pierdut pe parcurs. Sunt in orice caz peste 20.
Mosilor inainte era frumos xD
aia din primele poze din partea a doua sunt pestii cartierului 🙂
[offensive stuff removed by Gramo]