Ok, probabil e un fiasco. 🙂 Dar am zis sa incercam si noi sa ne jucam de-a interviul. Daca tot eram la targul educatiei, am agatat doi studenti de la filosofie, iar Ramo le-a pus cateva intrebari despre cum li se pare facultatea & stuff like that. Enjoy:
p.s.: In interviu se vorbeste despre 29 de motive pentru a angaja un absolvent de filosofie. Le-am gasit pe foaia pe care am primit-o la standul facultatii de filosofie de la targ. Arata asa:
29 de motive pentru a angaja un absolvent de filosofie. Ce stie si ce poate el sau ea?
Competente specifice:
1. Poate sa identifice cu precizie problemele implicite in dezbaterea unui subiect, de orice fel ar fi acesta.
2. Poate sa gandeasca si sa se exprime logic atunci cand analizeaza o problema complexa si controversabila
3. Poate interpreta nuantat diferite concepte si idei din epoci trecute sau din prezent.
4. Dispune de claritatea si rigoarea necesare in analiza critica a argumentelor presupuse de astfel de concepte si idei.
5. Poate folosi o terminologie specializata si se poate raporta critic la o alta terminologie.
6. Poate sa analizeze si sa construiasca argumente solide si, corelativ, sa identifice greselile de logica ale altor argumente.
7. E in stare sa recunoasca erorile de metoda, strategiile retorice, locurile comune considerate de la sine intelese, presupozitiile asumate inconstient, discursurile vagi si superficiale.
8. Poate sa treaca rapid de la o discutie generala la una de detaliu, sa furnizeze exemple capabile sa sustina sau sa atace o pozitie, sa distinga un argument relevant de unul irelevant.
9. E in stare sa ia in seama punctele de vedere neobisnuite si manierele de a gandi nefamiliare; sa examineze, pe de alta parte, in mod critic conluziile si metodele din cadrul propriei pozitii.
Angajarea intr-o discutie polemica
10. Poate sa construiasca o argumentatie despre probleme actuale si stringente, dar fara sa recurga la insulte si fara sa fie deranjat de faptul ca altii au puncte de vedere diferite.
11. Este receptiv la contra-argumentele aduse de altul; poate formula si lua in considerare argumentele cele mai favorabile pentru o pozitie sau alta; poate identifica punctele slabe ale unei argumentatii, oricat de persuasiva ar fi ea.
12. Are onestitatea de a recunoaste valabilitatea unei idei cu care initial nu era de acord, daca i se aduc argumente pertinente in favoarea acestei idei.
13. Are abilitatea de a lucra in echipa: isi sustine propriile idei, dar este dispus sa renunte la unele dintre ele, pentru a fi in consens cu ceilalti.
14. E in stare sa depaseasca granitele impuse de modul traditional de tratare al unei probleme, examinand limitele si virtutile altor discipline si practici; poate recunoaste doctrinele filosofice atunci cand se prezinta sub forme nefamiliare.
Largirea propriei perspective
15. Stie sa aplice aptitudinile si tehnicile filosofice in chestiuni care nu tin de spatiul academic.
16. Poate sa adapteze si sa foloseasca metodele critice ale filosofiei in alte medii profesionale.
17. E in stare sa asculte cu atentie orice expunere complexa.
18. Are capacitatea de a asimila cu usurinta cunostinte specifice altor domenii, in care nu detine o pregatire prealabila.
Abilitati generale
19. Si-a dezvoltat aptitudinea de a judeca cu claritate si in mod critic orice informatii, punand in joc atat puterea de imaginatie, cat si puterea de analiza.
20. Are abilitatea de a retine orice informatie importanta si de a si-o reaminti atunci cand are nevoie de ea.
21. Stie sa construiasca argumente convingatoare in cazul evaluarii informatiilor despre o anumita problema.
22. Are puterea de a construi, atat oral cat si in scris, o argumentatie clara si bine structurata, alcatuinta din puncte de vedere relevante pentru o anumita problema.
23. Are puterea de a abstractiza si de a dezvolta concepte menite sa dea seama de orice situatie, ceea ce presupune o intelegere a scopului si a consecintelor situatiei.
24. Are abilitatea de a intelege, de a interoga si de a aplica o varietate de pozitii teoretice, precum si de a judeca importanta unor perspective alternative.
25. E in stare sa manuiasca informatia si argumentele in mod critic, trecandu-le prin filtrul propriei minti.
26. Are capacitatea de a lucra autonom.
27. Stie sa-si economiseasca timpul si sa-si organizeze prioritatile.
28. Si-a dezvoltat o gandire flexibila si adaptabila, apta sa faca fata situatiilor mereu noi si capabila sa tina pasul cu schimbarea.
29. Are capacitatea de a gandi intr-un mod creativ, auto-critic si independent.
Chiar vroiam să ÅŸtiu de ce m-aÅŸ duce la filozofie – mă bate un gând 😀
fără nici o legătură: leapşă!
@Lorena: am vazut 🙂 ne executam cat putem de repede.
hei, de ce un fiasco, e grozav interviul..
Exista tari in care filosofii sunt cautati. Eu sunt doctorand in filosofie si am primit doua oferte de munca:
– sa impart frluturasi pe strada,
– sa servesc ceaiul la o librarie
Pingback: Gramo’s World in 2008 at Gramo`s World