Poate vrea cineva sa invete sa dactilografieze fara sa mai trebuiasca sa stea cu ochii la tastatura. Am gasit exercitiile pe care le-am facut cand am invatat asta (am lucrat dupa un manual vechi de liceu, ideea e ca nu cred ca incalc vreun copyright daca pun exercitiile astea aici).
Stiu sigur ca sistemul functioneaza fiindca l-am folosit live cu mai multi prieteni si toti au ajuns sa invete sa dactilografieze dupa sistemul orb (cam intr-o luna de zile). Nu mai bat apa in piua, trec la subiect. 🙂
Tastatura are un rand principal – randul care contine literele A S D F G H J K L ; (Åž la tastatura romaneasca). Pozitia de baza a mainilor pe tastatura este urmatoarea. Aratatorul de la mana stanga sta deasupra lui F, cel de la mana dreapta sta deasupra lui J (la tastaturile mai noi tastele astea doua au cate o mica denivelare pe care o poti simti cu degetul, fara sa fie nevoie sa te uiti).
Celelalte degete se aseaza de la sine:
La mana stanga: degetul mic pe A, inelarul pe S, mijlociul pe D.
La dreapta: degetul mic pe Åž, inelarul pe L, mijlociul pe K.
Degetele mari stau deasupra barei de spatiu. Mainile stau in aceeasi pozitie in care stau la pian (usor curbate, ca si cand ai tine un mar in podul palmei). In functie de necesitati, mainile se pot muta pe randul de sus (Q W E R T Y …) au pe cel de jos (Z X C V B…). Randurile nu stau fix unele sub altele, sunt un pic in diagonala.
Totul arata cam asa:
Cum o sa invatati sa dactilografiati? Well, sunt 15 lectii compuse din exercitii (o sa pun cate o lectie la 2-3 zile). De obicei exercitiile constau in copierea unor randuri de combinatii de litere sau cuvinte. Fiecare rand trebuie sa fie scris de mai multe ori (minim 4, dar cineva mai silitor poate scrie de mai multe ori).
Faza tare e ca nu e nevoie sa folositi nici un soft pentru exercitii. Puteti sa scrieti in casuta pentru comentarii, doar ca la sfarsit n-o sa trimiteti comentariul. N-ar avea nici un rost, right?
De fapt, n-ar trebui sa lasati nici un fel de comentarii la lectii, fiindca dupa aia ceilalti vizitatori n-ar mai putea sa faca exercitiile avand in aceeasi pagina si randurile de copiat si casuta in care sa tasteze. Comentariile le puteti lasa in pagina principala a tutorialului (pagina asta).
Daca ati invatat sa scrieti cautand cu privirea literele pe tastatura trebuie sa va dezvatati de chestia asta. In timpul exercitiilor privirea trebuie sa ramana fixata pe monitor (ok, daca vreti puteti sa va uitati la tavan sau sa cititi o carte etc. 🙂 ). Ok, cam asta e tot.
Aici vine lista lectiilor:
Lectia 1 (asdf jklÅŸ)
Lectia 2 (gh)
Lectia 3 (ei)
Lectia 4 (ru)
Lectia 5 (recap)
Lectia 6 (tz)
Lectia 7 (qwop)
Lectia 8 (recap)
Lectia 9 (c,)
Lectia 10 (vm)
Lectia 11 (recap)
Lectia 12 (bn)
Lectia 13 (yx.-)
Lectia 14 (recap)
Lectia 15 (majuscule, diacritice)
Sau po?i intra aici.
mul?umesc frumos, gramo!
am citit pe blog despre ce vi s-a intamplat si mi-a parut foarte rau. felicitari pt sarcina ramona – sper sa nu mai aveti probleme.
lumea e intr-adevar cam rea, si cred ca nu e doar pt ca locuim in bucuresti…..
tot vrei sa tastezi repede: google for “dvorak layout”.
putini stiu ca layoutul actual este ramas de pe vremea masinilor de scris, cind daca tastai prea repede, se bloca (se incalecau literele). ca atare, a fost CONCEPUT pentru a misca degetele cit mai MULT.
intre timp lumea a evoluat, dar layoutul a ramas….
dvorak is the way, i say. 🙂