Tineti minte, probabil, ca va intrebasem ce ati alege, intre un cont de Facebook si un blog, daca n-ati avea voie sa aveti si una si alta. M-am mai gandit la toata povestea. In orice caz, presupunerea mea era ca alegerea depinde si de ce anume vrei sa faci mai mult pe net. Acum, cel putin.
Blogul e deocamdata privit ca o chestie mai serioasa, desi poti scrie posturi si pe Facebook, in Notes (poti sa-ti faci insemnarile publice si pe Facebook, daca vrei).
Still,… cine da un search pe net n-o sa prea gaseasca nimic din ce ai scris pe Facebook. Deocamdata, cel putin. Poate la un moment dat n-o sa mai conteze asta. Poate oamenii se vor obisnui atat de mult cu Facebook-ul incat or sa-si caute informatiile tot acolo,…
La fel, pentru “iubitorii de statistici” Facebook nu e o chestie prea grozava. Nu stii cata lume iti viziteaza profilul. Nu te poti lauda cu numarul de link-uri primite, n-ai nici un Page Rank si nici o pozitie in diferite alte topuri. π
Ca sa nu mai spunem ca nu poti sa faci bani din reclame pe Facebook.
Probabil ca oricine cocheteaza cu niste chestii de genul: jurnalism online, pro-blogging, responsabilitate cetateneasca s.a. o sa aleaga blogul.
Dar. Blogul e rupt in doua parti – partea de administrare, unde scrii posturi, aprobi comentarii, banezi troli s.a.m.d. si partea in care discuti pe marginea posturilor, raspunzi la comentarii si recitesti insemnari mai vechi. Contul de Facebook nu mai e rupt in doua. Adica, in fine, ai o pagina in care ii urmaresti pe ceilalti si o pagina cu profilul tau, dar pagina aia cu profilul nu mai are “fata” si “spate”.
Nu mai ai nevoie de o parte de administrare. Nu trebuie sa instalezi nici un plug-in, nu trebuie sa moderezi comentarii, nu trebuie sa te stresezi din cauza necunoscutilor care iti lasa mesaje stupide. Scrii pentru prieteni sau cunoscuti, iar daca nu-ti place de cineva ii dai block si ai scapat. Totul e mult mai simplu.
Sigur, poti face un blog accesibil doar prietenilor, pe baza de inregistrare. Dar e mult mai greu pentru toata lumea – si pentru tine, si pentru cei care vor sa citeasca blogul respectiv.
Deci,… daca nu te intereseaza sa schimbi lumea, sa o faci mai buna, sa te exprimi public, sa ai mica ta publicatie pe net si alte lucruri de felul asta, nu cred ca o sa alegi blogul. Daca tot ce vrei e sa te socializezi pe net cu prietenii (mai ales cand ai prieteni plecati prin lume), fara sa iti bati capul prea mult, intr-un mediu comod si relaxat, cred ca o sa alegi Facebook-ul (sau ceva de acelasi gen, ma rog).
Nu cred ca blogurile sunt deocamdata in pericol. Cele facute cu un scop, cel putin. Doar ca e greu sa nu observi, prin comparatie, ca multe lucruri functioneaza destul de complicat pe bloguri.
Conversatiile dintre bloggeri, de pilda, par acum cam greoaie – citesti posturile celor pe care-i urmaresti in feed reader; daca iti atrage atentia ceva te duci pe pagina respectiva; lasi un comentariu; daca vrei sa urmaresti discutia de acolo trebuie sa deschizi iar pagina aia sau sa bifezi o casuta si sa primesti niste mailuri. Pe Facebook e ca si cand ai putea comenta direct in feed reader, dupa care afli automat daca a mai spus cineva ceva intr-o discutie in care te-ai bagat si tu. Totul se intampla in aceeasi pagina.
Si mai e si faza cu accesul de pe mobil. Blogurile s-au miscat mai greu. Twitter a prins exact valul asta – oamenii au fost entuziasmati ca pot posta mesaje pe net de pe mobil. In Romania, cel putin, oamenii vor net pe mobil ca sa intre pe Facebook, nu ca sa citeasca bloguri sau stiri.
Iar acum ar trebui sa scriu o concluzie, dar nu prea stiu ce sa spun. Cred ca acum sunt mult mai putini oameni care-si fac bloguri. Iar unii dintre cei care si-au facut un blog fiindca acum 2-3 ani asta era moda au renuntat deja la blogging. Iar altii vor renunta in curand. Iar unii vor mai continua o vreme, in virtutea inertiei, dupa care vor renunta si ei. Dar blogurile nu vor disparea. In fond, nici radioul n-a disparut. π
Si sper ca sunteti si voi curiosi, ca si mine, sa vedeti ce o sa apara dupa ce n-o sa mai fie la moda Facebook-ul. π
dupΔ Facebook…reΘele 3D de socializare π