Intrebarea de astazi este: “Cum ne putem trai bine viata?”. Sper sa vi se para interesant sa urmariti cum s-au gandit filosofii la asa ceva. Inainte de asta, insa, mai am cateva datorii de saptamana trecuta.
Daca v-ati uitat pe slide-uri si ati urmarit prezentarea audio, ati observat ca inregistrarea se incheie cu schita catorva teorii filosofice mai importante despre adevar. Prezentarea era impartita in doua parti – analiza conceptului de cunoastere si problema limitelor cunoasterii, iar despre problema limitelor cunoasterii nu am apucat sa vorbesc.
Din inregistrarea audio de saptamana asta lipsesc primele douazeci de minute. Asta din cauza ca la cursul respectiv au aparut cateva persoane necunoscute si m-am zapacit si am uitat sa pornesc reportofonul de la inceput (eu primesc “musafiri” la cursurile mele, dar ma astept ca acestia sa se prezinte inainte sa asiste la curs).
In cele 20 minute care s-au pierdut am vorbit despre Immanuel Kant si Critica ratiunii pure, fiindca tot ce face Kant in cartea respectiva e important pentru tema limitelor cunoasterii omenesti (In mare, ideea este asta: Iata care este structura mintii omenesti – acestea sunt facultatile cunoasterii, aceasta e structura intelectului s.a.m.d. Am obtinut aceasta harta cercetand conditiile de posibilitate ale cunoasterii existente. Iar acum, pe baza ei, putem vedea si care sunt limitele cunoasterii – nimic care nu este gandit de intelect prin categoriile sale si care nu este raportat, in acest fel, la sensibilitate, nu poate fi cunoscut).
Inregistrarea primei ore incepe exact dupa prezentarea asta. Din cate imi amintesc, am vorbit despre diferenta dintre abordarea stiintifica si cea filosofica vis-a-vis de problema limitelor cunoasterii, despre doua abordari filosofice – abordarea metodista si cea particularista si despre legatura dintre problemele privitoare la limitele cunoasterii si scepticismul moderat.
Abia apoi trec la tema de saptamana aceasta. Slide-urile pentru aceasta tema sunt mai jos:
Inregistrarile audio sunt acestea:
Nici saptamana aceasta n-am incheiat prezentarea, dar saptamana viitoare lucrurile vor intra in normal. Iar intrebarea de la care voi porni, in caz ca sunteti curiosi, va fi: “Cum ar trebui sa fie organizata societatea?”.
Pana atunci va puteti uita aici la cateva mici probleme filosofice care s-ar incadra in domeniul filosofiei politice (fiindca de fapt despre asta e vorba).
uite o sugestie pentru Prezi… ca sa se deosebeasca si mai mult de powerpoint, ar fi misto sa ofere posibilitatea creatorului prezentarii sa vada cat timp stau cititorii pe fiecare slide, ca sa isi dea seama ce ii intereseaza pe utilizatori si ce nu, si unde mai are de lucrat.
daca ar putea sa faca chestia asta, ar fi mai tare decat powerpoint. dar tot ar arata ca si cand cineva a aruncat slideurile din elicopter
Pingback: Introducere in filosofie (6) « Gramo