Introducere in filosofie (1)

Gramo m-a platit pentru vreo 12 posturi. 🙂 M-am gandit sa va propun un curs public de introducere in filosofie. Pentru asta o sa folosesc niste materiale pe care le-am produs semestrul trecut, lucrand cu studentii din anul intai de la Facultatea de filosofie, Universitatea din Bucuresti (specializarea Studii Europene).

In fiecare saptamana o sa va prezint cate un curs. Adica o sa puteti asculta inregistrarea audio a unui curs tinut efectiv in facultate, iar in timpul asta o sa puteti urmari slide-urile care au fost folosite in timpul cursului. Iar apoi o sa va puteti uita pe o lista de mici probleme care au fost discutate la seminar (de obicei acestea au legatura cu tema cursului din saptamana urmatoare).

Bineinteles, o sa va stau la dispozitie pentru intrebari (pe care mi le puteti pune in comentarii) legate atat de prezentarea de la curs, cat si de problemele de seminar. Iar acum o sa trec la primul curs.

Slide-urile arata astfel (trebuie sa dati un click pe butonul care seamana cu un buton de “play” si sa asteptati un pic sa se incarce prezentarea, iar apoi puteti da click pe More si Full Screen; inaintati apasand tot pe “play”):


Iar inregistrarile audio (cate una pentru fiecare ora de curs) sunt acestea:

In fine, problemele pentru discutii de seminar sunt aici. E vorba, de fapt, despre diferite paradoxuri. Rolul lor e sa pregateasca terenul pentru cursul de saptamana viitoare, cand punctul de pornire il va reprezenta intrebarea “Ce este ratiunea?”.

[gstefanov]

2 thoughts on “Introducere in filosofie (1)

  1. mihnea

    Categoriile de filosofi sunt fixe? Sau pot exista diferite combinatii, adica un filosof sa se incadreze simultan in mai multe categorii.
    Cred ca cei care sunt filosofi oameni de stiinta, risca la un moment dat sa intalneasca o problema de perceptie din partea publicului, in sensul ca pot fi plasati intr-o zona gri, adica nici, nici. De exemplu un profesor spunea la un moment dat despre Russell ca este “cel mai matematician dintre filosofi si cel mai filosof dintre matematicieni” 🙂 .
    Mi s-a parut foarte amuzanta denumirea categoriei de “filosofi trolli” .

    1. gstefanov Post author

      Nu sunt fixe. Au doar un rol orientativ. Cred ca rolul cel mai important, de fapt, al listei respective de categorii e sa poti plasa undeva perspectiva din care e tinut cursul – filosofia este “inginerie conceptuala”.

Comments are closed.