Cat e de maro “starea culturii romanesti” pe bloguri?

Dragos spune ca e cam maro inchis cu firicele de sange. Noi cu cultura stam mai prost, dar nu ne costa nimic sa ne bagam in vorba. Sa vedem, prin urmare, daca lucrurile stau chiar asa de rau.

Ok, doar ca mai intai trebuie sa vorbim despre Pop Art si Kitsch Art (Jeff Koons ar fi un exemplu bun). Prin ce e mai grozava prima imagine din postul asta, de pilda, fata de clipul cu pisica vorbitoare postat de noi mai jos? 🙂

De fapt, pisica respectiva e o parte a culturii internetului, ca si alte internet memes. Pe net (inclusiv pe dot-ro) sunt o multime de oameni care canta, scriu, fac fotografii, filmeaza clipuri s.a.m.d. Tin toate lucrurile astea de cultura (intr-un sens larg)? Da, de ce nu?

Au chestiile pe care le fac ei valoare culturala? Multe s-ar putea sa nu aiba, habar n-avem. Dar nu ne stresam. Avem incredere in mecanismele sociale (or something) prin intermediul carora creatiile cu adevarat valoroase ajung, mai devreme sau mai tarziu, sa se impuna.

Noua ni se pare ca exista cultura pe bloguri. In unele cazuri s-ar putea sa fie vorba de cultura de proasta calitate, de snobism, de trendineala, de lipsa de autenticitate, de lipsa de originalitate, de lene, invidie, aere si tot felul de alte porcarii pe care ne e cam scarba sa le mai insiram aici.

De fapt, in toate cazurile e vorba de asa ceva. Pe toate blogurile romanesti cu pretentii culturale. Mai putin pe asta, bineinteles. 🙂

Nah, just kidding! Adevarul e ca si noi cautam pe bloguri, ca si Dragos, chestii care sa ne provoace. Poate mai putin chestii care sa ne provoace sa consumam cultura si mai mult chestii care sa ne starneasca sa fim creativi (fara pretentii culturale). Si chiar ni se pare ca gasim asa ceva din cand in cand. Destul de des, de fapt. 🙂

7 thoughts on “Cat e de maro “starea culturii romanesti” pe bloguri?

  1. Makavelis

    bun, acum le-ai dat idei copiilor care scriu trei randuri si pun doua poze facute cu celularul. Acum cred si ei ca fac cultura, snoaba si/sau seaca, dar bagata la categoria “cultura”.

    P.S. Maro in sensul de căcăniu, nu? 🙂

  2. liberteen_tango

    sincer sa fiu, cred ca orice blog de pe net face intr-un fel sau altul cultura.

    cultura, inca de la inceputurile secolului XX nu mai inseamna doar muzica clasica, galerii de arta, muzee si tratate de filosofie.

    in timps-a dezvoltat si cultura pop, pop art, cyberculture, cultura “mainstream”, cultura alternativa, kitschul, constructivismul, toate ramuri si curente ale post-modernismului.

    deci chiar daca unii considera cultura post-moderna in ansamblu sau parti ale ei vulgare, prea accesibile, de prost gust, snoabe, asta nu schimba faptul ca este cultura.

    sincer sa fiu am cativa prieteni/prietene talentati/talentate, despre care pot spune ca fac echilibristica intre pop-art si high-culture. Una dintre aceste prietene este Luiza Puiu, o fotografa foarte apreciata, in varsta de doar 19 ani! insa, ca majoritatea romanilor talentati nu se mai afla in romania.

    nu are rost sa ne plangem de lipsa de cultura atat timp cat tinerii pasionati si creativi sunt izgoniti sistematic din tara.

  3. The Form

    hm. well…

    Legat de chestia cu arta, e ciudat ca de obicei reactia cand un om oarecare, facator de kitsch spune ca ceva e arta, i se raspunde prin ridicarea nasului.

    Si apoi, de unde stim ca oamenii cu nasul pe sus ar fi competenti? Poate ca-s doar indoctrinati dupa ani si ani de observarea valorii artistice intr-un numar de obiecte cu proprietati asemanatoare.

    Se ajunge in punctul in care 2 grupuri de oameni se cearta pentru ca definesc ceva in mod diferit, adica au alte conventii. Pointless!

    (De fapt nu cred ca toata chestiunea e subiectiva dar pare imposibil de cunoscut valoarea artistica adevarata)

  4. Doru

    cred ca “the form”are in mare parte dreptate.Si mai cred ca ar trebui calculat( la modul tehnic) “setul de lucruri”pe care fiecare generatie are voie sa il includa in seiful istoric al valorii.

  5. The Form

    Doru, tu poti sa-mi spui “Matei”. Nu de alta dar imi place cand cineva se refera la mine si restul lumii nu-si da seama. 😀

  6. Doru

    Matei(the form)raspunde-mi,te rog,la urmatoarea intrebare:de ce un kitsch de acum trei mii de ani are valoare si unul contemporan nu are?sau mai bine zis,de ce valoarea vestigiala isi permite sa renunte la componentele etica si artistica fara sa suporte consecinte de apreciere?

Comments are closed.