Science!? On TV!? Yeah, lol!

Tineti minte “experimentul” cu Mentos si Coca-Cola, nu? Fiind la un moment dat in vizita undeva unde era si un televizor, am vazut o emisiune facuta de Myth Busters. Unul dintre subiecte era: “Iti poate exploda stomacul de la Mentos si Coca-Cola?”. Si bineinteles ca nu n-am putut sa nu observam niste chestii.

E extrem de usor de verificat povestea de pe net. Compari presiunea pe care o creeaza combinatia de Mentos si Coca-Cola (in cantitatile potrivite) cu presiunea la care rezista stomacul uman. Datele (cantitati, compozitia chimica a amestecului, reactia care are loc, efectele acesteia, presiunea la care rezista stomacul etc.) exista. Nu ai de facut altceva.

Dar daca te-ai opri aici, however, emisiunea ar dura 2 minute. Asa ca, “de dragul adevarului”, de ce sa nu cumperi cateva stomace de porc, sa filmezi cum golesti continutul dintr-un stomac, sa-l atarni de un schelet, sa te ingretosezi, sa vomiti, sa bagi tuburi in el s.a.m.d.? E mult mai funny, bineinteles!

Ce daca avem teorii fizice foarte bune, date, informatii? Trebuie sa experimentam noi insine! 🙂 Well,… nu. Experimentele au un alt rol. In principal, acesta este de a testa teorii noi.

La scoala poti sa refaci anumite experimente. Asta te-ar putea ajuta, eventual, sa intelegi mai bine niste idei ale oamenilor de stiinta. Dar chestiile de genul “ia sa bagam 1000 de volti intr-o broasca pictata auriu dupa ce i-am amputat un picior, sa vedem ce se intampla!” nu sunt experimente. Sunt spectacol.

Pot fi funny, pot fi geniale, pot avea rostul lor. Dar nu au nici o treaba cu stiinta. N-are nici un sens sa pretindem ca un astfel de divertisment ii apropie pe oameni de stiinta, ca le dezvolta niste interese de cunoastere autentice or something like that.

p.s.: Oare cum ar fi fost daca gladiatorii ar fi pretins ca fac experimente? 🙂

4 thoughts on “Science!? On TV!? Yeah, lol!

  1. Geo Atreides

    *presiunea la care rezista stomacul uman/Datele exista.
    Si cum propuneti sa aflam presiunea la care rezista stomacul uman?
    Va desfid sa gasiti un studiu publicat in a peer-reviewed publication despre acest lucru.

    *Trebuie sa experimentam noi insine!
    Da (if possible). Vezi in wikipeida “Scientific method: Elements of scientific method”, pasul 8: Retest.

    *Dar nu au nici o treaba cu stiinta. N-are nici un sens sa pretindem ca un astfel de divertisment ii apropie pe oameni de stiinta, ca le dezvolta niste interese de cunoastere autentice or something like that.
    Din wiki, “Scientific method”:
    1. Use your experience: Consider the problem and try to make sense of it.
    2. Form a conjecture. When nothing else is yet known, try to state an explanation.
    3. Deduce a prediction from that explanation: If you assume 2 is true, what consequences follow?
    4. Test.
    Pare-mi-se ca Mythbusters urmeaza destul de aproape pasii acestia. Si mi se pare ca ii familiareaza pe oameni cu acest mod de a gandi.

    In particular, desi la prima vedere ce spuneti voi despre comparat presiunea Mentos+Coke cu presiunea la care rezista un stomac pare a fi idee buna, se pare ca nu e:
    it was learned that the simple act of drinking the soda released much of the carbon dioxide within it, preventing the expected cascade of foam [s.m]”
    Astfel, experimentul a introdus noi date, pe care ipoteza initiala nu le-a luat in considerare.
    Si sunt mai sunt si altele variabile, ce nu ies din calcule la fel de usor. sau nu exista (reliable) data: cum e afectata fibra musculara neteda de diversele ingredinte din Coke si Mentos? Poate ca o face super-elastica!

    Modul voastru de a privi lucrurile mi-a adus aminte de un banc fain:
    Mare conferinta/concurs stiintifica. Un topic este “Scrieti ecuatiile pentru un cal cu calaret sarind un gard”.
    Vine un american, umple zeci de table, nu-i iese nimic. Un german, un japonez si altii au acelasi succes.
    Vine romanu’, scrie vreo doua table, si lui ii iese! Intrebat cum a reusit, raspunde modest: “E simplu imediat ce consideri sistemul cal-calaret o sfera perfecta…”
    G.

  2. mara

    recunosc ca nu m-am putut abtine si am facut si eu experimentul anul trecut. dar tre’ sa te mishti mega-rapid, altfel se rasufla. si pana ajunge in stomac, dureaza. nu explodeaza nimic, poate doar ragai ceva mai mult 🙂

  3. apik

    mie imi plac james is adam. dar daca e sa abordam chestiunea pe asemenea considerente etice… pai sa vedem… hmmm, pai tot imi place de ei. 1. da, e entertainment; 2. da, mi se intampla sa-l gust. 3. myth busters / gladiatorii – it’s a long shot!

Comments are closed.