[scuze pt intarziere]
Aveam problema urmatoare: cum se poate aplica ideea lui Aristotel cu linia de mijloc la dreptate? In cazul altor virtuti era mai usor. Era vorba de niste porniri opuse, intre care trebuia sa gasesti un punct de echilibru – sa nu iti fie frica de pericole atat de tare incat sa ajungi las, dar nici atat de putin incat sa te arunci cu capul inainte in orice pericol. Dar in cazul dreptatii? Care sunt pornirile si in ce consta echilibrul? E posibil sa fii “prea drept”?
In capitolul asta Aristotel vorbeste despre dreptate ca “virtute particulara”, care ar consta, probabil, intr-un fel de egalitate. Si se uita la cazul impartirii bunurilor. Ar fi o nedreptate ca un om sa primeasca mai mult decat merita, dar si mai putin decat merita. Iar echilibrul pare sa fie intre extremele astea doua.
Asta pare sa fie ideea, dar in practica lucrurile sunt foarte complicate. Cum poti compara meritele unor oameni care au meserii diferite? De unde stii ca e nedrept ca o femeie de serviciu care lucreaza la aeroport sa primeasca un salariu mai mare decat un profesor de liceu?
Cum masori munca depusa de fiecare? Iar daca e vorba de bani publici, de ce impartirea ar trebui sa tina cont de merite mai degraba decat de interesele societatii? Poate ca intr-o tara cu o infrastructura puternica, dar care e amenintata de tot felul de conflicte militare nu e nedrept ca oamenii din armata sa aiba salarii mai mari decat cei care lucreaza in constructii civile.
Am avut, dupa aia, probleme si cu afirmatia ca “dreptatea este o proportie” si cu felul in care o deteliaza Aristotel. Dar n-am reusit sa pun degetul pe chestia care m-a incurcat, asa ca n-o sa vorbesc despre asta acum.
In orice caz, problema impartirii echitabile a bunurilor (publice) e chiar complicata. Si exista si oameni (comunistii) care sustin ca impartirea nu ar trebui sa fie facuta dupa merite, ci tinand cont de nevoile fiecaruia. Iar altii spun ca nu exista nevoi, ci doar preferinte (Ludwig von Mises, de pilda, dar si alti reprezentati ai liberalismului clasic).
Am incercat sa-mi aduc aminte ce spun si alti oameni despre asta (m-am gandit, bineinteles, la John Rawls, A Theory of Justice si la Robert Nozick, Anarchy, State, and Utopia; si la alti autori si alte carti). Un lucru mi-a fost limpede. In functie de felul in care raspunzi la intrebarea asta (cum trebuie sa fie impartite bunurile in societate, ca sa fie impartite drept?), o sa adopti o anumita pozitie politica.