Aristotel, Etica nicomahica – ce-a inteles Gramo (20)

Aveam o banuiala care devine tot mai puternica. Probabil de asta a vorbit Aristotel despre vointa si alegere deliberata, fiindca el considera ca virtutea etica are legatura cu situatiile in care am actionat voluntar, in urma unei alegeri deliberate.

Daca ma scarpin unde ma mananca, in timp ce vorbesc cu altcineva, nu fac o actiune voluntara. Pentru ca actiunea mea sa fie voluntara trebuie sa vreau sa ating un anumit scop prin ea. De aia spune ca vointa priveste scopul.

Iar scopul ultim al tuturor actiunilor, dupa cum stim, e pentru el binele. Doar ca nu stim ce e binele suprem, iar unele actiuni ale oamenilor nu par sa aiba asa ceva ca scop, ci doar sa urmareasca binele propriu.

In plus, daca scopul tuturor actiunilor voluntare ar fi binele suprem, atunci oamenii n-ar putea face raul decat in mod involuntar.

Prin urmare, cei care sustin ca scopul actiunilor voluntare este intotdeauna binele (si anume binele suprem etc.) se inseala, iar cei care sustin ca scopul este “aparenta binelui” au dreptate. Iar Aristotel e de acord cu ei.

Iar apoi Aristotel adauga o “panglica” de genul: oamenii cu adevarat ok or sa aiba ca scop nu aparenta binelui, ci binele cu litera mare (ala mare, frumos, rotund si adevarat); astia sunt oamenii superiori etc.

Analogia lui mi s-a parut totusi interesanta. Pentru un om sanatos nu e un lucru bun sa bea sirop de tuse, in timp ce pentru unul care tuseste poate fi un lucru bun. In mod asemanator, zice Aristotel, pentru un om “marginit” pot fi bune lucruri care pentru un om superior nu sunt.

Pana la urma, la ce revine tot ce spune Aristotel aici? Se vede in incheiere. Oamenii marginiti, multimea etc. cauta placerea. Cautand propria ta placere s-ar putea sa nu faci doar lucruri bune.

Dar placerea nu este ceva bun (wow, pana acum parca nu spusese decat ca nu are cum sa fie binele suprem si ca e bine sa eviti placerea daca vrei sa poti urmari linia de mijloc in toate!). Adica: pentru omul superior, nu conteaza ce anume e placut si ce anume e neplacut, atunci cand urmareste sa faca binele (cu adevarat).

Sigur ca ar fi fost ceva de discutat aici, dar…