partea 1:
somn -> Gramo se spliteaza -> 1 gramo la job (citit & pus stiri) / alt gramo la spalat rufe si vase + citit prostii de pe net -> Gramo rejoined -> facut cumparaturi la economat -> intors acasa -> la usa hartzuitoarea nebuna -> facut: (1) ca ploua; (2) nervi; (3) chiftele de porc la friteuza -> luat masa;
ultima parte:
dupa masa: certat pisica (fiindca a tras cu gheara de niste cabluri) -> pus rufele pe uscator -> baut diverse cocktail-uri cu suc de morcovi, hohes C cu multivitamine, suc de ananas, orangina si sirop de visine in diverse combinatii (ok, am baut si un pic de vin rosu la masa) -> Naruto -> Bleach -> somn.
bonus: intre cele doua parti am mai facut si alte chestii; safe to tell: am palavragit, intre altele, despre fabricarea unui barometru (am gasit ceva si pe net aici) si a unui higrometru (look here, desi sugestia lui Gramo e sa folositi mai bine un fir de par de cal);
si despre legatura dintre umiditate (asta masori cu higrometrul) si presiunea atmosferica; adica, sa zicem ca sta un om si face masuratori si vede ca exista o legatura intre umiditate si presiunea atmosferica (nu conteaza daca e asa sau nu);
dupa aia se poate intreba daca una o influenteaza pe alta; dar care pe care? relatiile de la cauze la efecte nu sunt ca niste sageti pe care sa le vezi in jur 🙂 presiunea influenteaza umiditatea sau umiditatea influenteaza presiunea? eh?
un fel in care ai putea cauta raspunsurile ar fi sa te uiti la niste teorii mai generale din fizica si sa vezi daca nu reiese ceva de acolo (vorbind metaforic, sa “scufunzi” datele tale intr-o teorie mai mare);
iar dupa aia Gramo se gandea la stiintele sociale; acolo se poate intampla la fel: descoperi doua chestii care variaza concomitent; dar care din ele e cauza si care e efectul?[*] cum te prinzi? care e teoria mai generala, mai abstracta, care iti da niste indicii? pe ce se bazeaza ea?
[*] ok, doua chestii pot sa se varieze concomitent fara sa existe o legatura intre ele (v. cu cat umbrele obiectelor sunt mai lungi, cu atat sunt oamenii mai somnorosi 🙂 )
Apropo de orangina. Iata ce scria Jurnalul National acum cateva luni: “Pe eticheta scrie: Orangina: “bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de portocale” si “pulpa de portocala (2%)”. Tentant. Dar sa citim eticheta printre randuri impreuna cu specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, pentru a afla exact ce bem. “Fibre zero. Asta inseamna ca nu are valoarea unui suc de portocale, deoarece este foarte prelucrat, reducandu-se la zaharuri rafinate si ceva colorant din citrice. Ca asa este o dovedeste chiar eticheta, pe care este precizat ca aceasta bautura este foarte dulce: contine 10,2 grame de zaharuri. Sunt zaharuri rapide, cu indice glicemic ridicat, care reprezinta un element de stres puternic asupra pancreasului. In exces, aceasta bautura favorizeaza supraponderabilitatea, obezitatea si diabetul zaharat tip II. Comparativ cu cantitatea de zaharuri, cea de pulpa de portocala (2%) este foarte mica. «Pulpa de portocala» este descoperita in depunerile unor sedimente cand agitam sticla. Este o bautura fara valoare biologica, deoarece nu se specifica nimic despre continutul de vitamine, minerale, antioxidanti. In schimb s-a folosit un conservant, benzoat de sodiu – adica E 211, care provoaca alergii, eczeme si crize de astm. In realitate, bem un sifon cu putin suc de citrice. Si pentru a nu ne afecta starea de sanatate, producatorul ar fi trebuit sa specifice: a se evita consumul in exces si frecvent. Interzis persoanelor suferinde de astm, eczeme, alergie, femeilor gravide si copiilor”.” Bad Orangina! Bad! Bad! Bad!
@Ioana Sima: haha! Orangina s-a ascuns sub birou cu coditza intre picioare! 🙂 Otoh, dupa studierea cu atentie a efectelor diferitelor sucuri asupra stomacului propriu am ajuns la concluzia ca Orangina e mai ok decat Fanta 🙂
Asta da, dar niciuna nu e indicata 😉 eu ma feresc ca de dracu de sucurile astea. Va recomand Nectar de portocale de la Pfanner ohne Zuckerzusatz 😉 E treaba nemteasca, deci…
Eu va recomand Cappy de portocale. 😀
eu am trecut pe ceaiuri, dar nu-mi place sa dau sfaturi, asa ca nu va recomand 🙂
eu tot ceaiuri beau…mai ales ceai verde sau combinatii de ceai verde cu macese,etc….da ma uit mai intai sa vad daca contin sau nu arome..sau coloranti, la care zic nu!si totusi cine stie ce au pus aia printre frunzele de ceai!salutari