Sa citim impreuna – Aristotel, Etica nicomahica (11)

III

Ca un semn distinctiv al deprinderilor trebuie luate in consideratie placerea si durerea ce insotesc actele. Astfel, cel ce se abtine de la placerile senzoriale si gaseste in asta bucurie este cumpatat, pe cand cel ce, abtinandu-se, sufera, este nestapanit; iar cel ce infrunta cu bucurie, sau cel putin fara suferinta, pericolele, este curajos, pe cand cel ce sufera infruntandu-le este las. Caci virtutea etica este legata de placeri si de dureri; intr-adevar, comitem raul de dragul placerii; in schimb, de frica durerii, nu savarsim binele.

De aceea trebuie, asa cum spune Platon, sa ne formam, inca din primii ani ai copilariei, de asa maniera incat sa ne bucuram si sa ne intristam numai de ceea ce se cuvine; si, intr-adevar, in aceasta consta o educatie corecta.

Mai mult inca, dat fiind ca virtutile sunt legate de acte si pasiuni, iar oricarei pasiui si oricarui act ii urmeaza placerea sau durerea, si acesta este un motiv pentru care virtutea are raporturi cu placerile si durerile. O dovedesc si corectiile aplicate ca o consecinta a acestora: ele sunt asemeni unor tratamente, iar tratamentele constau, fireste, in contrariul a ceea ce a provocat raul.

Pe langa acestea, asa cum spuneam mai inainte, orice dispozitie sufleteasca manifesta o tendinta naturala spre placere sau durere si este legata de ele, sub influenta lor inrautatindu-se sau ameliorandu-se; caci deprinderile devin rele din cauza lor cand urmaresti sau eviti fie ce nu trebuie, fie cand nu trebuie, fie cum nu trebuie, fie in atatea alte moduri determinate de ratiune. De aceea unii si definesc virtutile ca stari de calm si impasibilitate, dar o fac in mod neadecvat, pentruca ei afirma asta absolutizand, fara sa precizeze cum trebuie si cum nu trebuie sa actionezi, si cand, si asa mai departe.

Sa admitem asadar, ca principiu fundamental, faptul ca virtutea este, in materie de placeri si dureri, aptitudinea de a infaptui lucrurile cele mai frumoase, iar viciul este contrariul ei. Pornind de la acestea, ne vor putea deveni si mai clare chestiunile legate de placere si durere.

Exista trei lucruri ce ne conditioneaza preferintele si trei ce ne conditioneaza refuzul: frumosul moral, utilul, placutul si contrariile lor, adica ceea ce este rusinos, vatamator si dureros. Privitor la acestea, omul de bine procedeaza cum trebuie, pe cand cel vicios este supus erorii, mai ales in ce priveste placerea; caci ea este comuna tuturor fiintelor si insoteste tot ceea ce tine de alegere, frumosul moral si utilul fiind, evident, in acelasi timp placute. In afara de acestea, la toti oamenii, fara exceptie, placerea creste, inca din frageda copilarie, odata cu ei; de aceea, este dificil sa inlaturam acest afect ce si-a pus amprenta in noi pentru toata viata.

De asemenea, si actele ni le supunem placerii si durerii, ca unei reguli, unii mai mult, altii mai putin. Acest lucru face ca intreaga noastra lucrare sa se ocupe in mod necesar de placere si durere; caci nu de mica importanta este pentru actele noastre daca ne bucuram sau resimtim durerea in mod justificat sau nu.

Si, dupa cum spune Heraclit, este inca si mai dificil sa lupti cu placerea decat cu mΓ’nia. In legatura cu ceea ce este mai greu intervin insa totdeauna arta si virtutea; caci, prin interventia lor, binele se transforma in mai bine. Astfel, si din acest motiv, lucrarea noastra se ocupa de placere si durere, atat in sfera virtutii, cat si in cea a politicii; pentru ca cel ce se foloseste cum se cuvine de aceste afecte va fi un om de bine, pe cand cel ce se foloseste rau de ele va fi un vicios.

Sa convenim deci ca virtutea are raporturi cu placerea si durerea si ca aceleasi cauze care o genereaza sunt si cele care ii favorizeaza dezvoltarea si, cand intervine o influenta contrara, ii provoaca distrugerea; sa admitem, de asemenea, ca virtutea actioneaza in sfera acelorasi lucruri ce o fac sa se nasca.

3 thoughts on “Sa citim impreuna – Aristotel, Etica nicomahica (11)

  1. maradona

    nu are chiar o legatura precisa cu textul, dar nu stiam unde sa scriu. am gasit aici
    http://www.sexpert.ro/forum/forum_display.php?fid=15&mid=37812&st=20

    ca ” Grecii considerau ca un barbat viril trebuie sa fie inzestrat cu un sex mic. Aristotel spunea chiar ca un organ prea lung este sinonim cu sterilitatea!” asa este?

    pentru ca tot sunt cu un mesaj offtopic, as vrea sa stiu daca se poate sti cu precizie cum si de unde vin cuvintele, inainte de a fi rostite. e adevarat ca vin pe nas, dintr-un loc care se afla la baza nasului, intre ochi?

  2. gramos

    @maradona: nu mai stiu unde am citit, mr. A credea ca temperatura spermei conteaza in actul procreatiei – cu cat e mai scazuta, cu atat sansele de a face un copil sunt mai mici (“viril” cred ca e luat aici in sensul de “face multi copii”)

    in plus: cu cat sperma trebuie sa calatoreasca mai mult pentru a ajunge in vagin, cu atat mai scazuta va fi temperatura pe care o va avea;

    in fine: un penis lung = o calatorie mai lunga;

    deci: barbatii cu penisuri lungi au sanse mai mici de a face copii; adica sunt mai putin virili.

    q.e.d. πŸ™‚

    p.s. la partea cu cuvintele habar n-am ce vrei sa intrebi πŸ™

  3. shubidubap

    multumesc de raspuns.

    la partea cu cuvintele, trebuie sa iti spun de la ce idee plec. De la ce idee plec?

    Plec de la ideea ca in vorbire exista cel putin doua activitati diferite : formarea cuvintelor si rostirea lor. Ce spun neurolingvistii despre momentele care preced rostirea cuvintelor spun ei cumva ca in vorbire intervine partea care poate fi localizata la baza nasului, intre ochi? Deci caut un raspuns stiintific. De multe ori am senzatia, ca simtul olfactiv are legaturi mai subtile cu memoria decat simpla evocare a unor imagini.

Comments are closed.