Despre smerenie, lemn, spatii mici, alea

Clipul ăsta a fost cam așa, cum ai fi vara la țară și e cald și e în mijlocul satului un morman de rahat, da’ nu pute foarte rău, fiindcă rahatul de deasupra s-a uscat, doar că vine unu’ cu o rangă și începe să râcâie prin rahatul ăla și zbang, iese toată putoarea.

Dacă te uiți prin comentarii, that is:

Rusine, animale fara Dumnezeu, ce vin de nicaieri si pleaca nicaieri!

Apucate si strange niste banuti si dute prin moldova la un tur de pupat cadavre n plm de bosorog lugubru idiot ce esti.

De unde plm stiti voi ce prefera Dumnezeu? Si aici ma refer si la cei care au lasat commenturi. Ma lasa rece proiectul lor grandios, ca si pe voi. Dar, cand vad ce amploare iau musulmanii la nivel mondial si cand stiu ca vom gazdui o moschee in inima Capitalei, si cand vad cata muie ne tot dau prin atentatele lor miselesti […]

sa va de-a cineva cu un lemn in cap sa va vina mintea la cap! vai de steaua voastra de vedete expirate!

construiti-va case din lemn de 40-50 mp daca Dumnezeu iubeste lemnul! Aveti case mari si faimoase si va scaldati in bani pe cind cineva moare de foame si voi vorbiti de smerenie? Sa va fie rusine!!!

DUMNEZEU PREFERA EVREII !!! :)

O ticalosie basista cap coada.

Va imaginati cum limbricii astia, care plescaie 3 cuvinte lalaite, si pe astea le repeta intr-una, iau si cate 10.000 de euro, de la primarii, partide, din banii nostri, pentru cat o lalaie ei, o ora, doua acolo, in timp ce noua ne pleaca medicii din tara, ne mor bolnavii in spitale, batranii/tinerii nu au ce manca, samd.

Sa va fut in gura pe toti crestinii astia jegosi futi in cur. Nu vedeti in pula mea ca dumnezeul vostru , prietenul vostru imaginar, VA FACUT DE RASUL EUROPEI. Nu mai construiti in pula mea biserici in care intra 10-20 de oameni pe an. UNDE A FOST DUMNEZEU LA COLECTIV? […]

Mai lake dar de ce nu ai facut o melodie despre moscheea din Bucuresti?despre toată clasa politică de rahat îmbâcsit?despre leprele și ciumele din guvern si parlament?despre muzica românească care 90% din ea îi o beșină sfârâită cu versuri facute pe wc(ca si melodia ta de altfel)…toti dați in Biserica,pentru că Biserica trebuie sa vă facă vouă spitale si școlii,nu??imbecili cu mințile putrezite…mai am o intrebare:cine ti-o dat lovele mai langoșule să faci melodia asta??ca vad la tine in videoclip jumatate din Antena…care sunt antiBiserică,promovează prostituția si prostia în ultimul hal,ești doar o marionetă la fel ca restul…creier spălat de lovele

Să vă văd la cimitir sorosistilor! Si să vă văd și copii la Mina minovici!

In spatii mici sa stati voi, jigodii fără Dumnezeu! Nu în vile de sute de mii de euro. O Casa a Domnului nu va fi niciodată suficient de mare, pentru lauda și măreția Lui! O catedrală se face ca sa reziste peste secole. Cine va plateste pe voi, mă, cacatilor, ca să băgați zâzanie între români, arza-v-ar focu’ de păgâni spurcati!

Sictir! Nu pot eu sa mananc cat imi vine sa vomit!

Daca tot este vorba despre exprimare libera, as vrea sa imi sugeti pula toti care apareti in acest videoclip. De ce nu ? Este o tara democratica si am dreptul sa cer asta […]

Si mai era unu’ care zicea că e important să fii un un bun creștin și într-o biserică de lemn și în catedrală și la Tanacu (wtf!?) și pe budă și când dormi (da, pe bune), dar nu l-am mai găsit acum.

*

Mno, și acum hai să scociorâm și noi un pic prin rahatul ăsta.

Sunt tone de comentarii care zic de moschee. Nu se pun. Fiindcă n-au legătură cu subiectul. Ăla nu-i decât praf în ochi. E ca și când te-ar critica unul și tu zici “dar nu mai bine îl critici tu pe Iusuf?” – Lasă-l pe Iusuf, acum era vorba despre tine.

La fel, tone de comentarii care dau cu rahat în oamenii care apar în videoclip, doar-doar o sa ajungă rahatul ăla să acopere mesajul. Doar că nu se întâmplă așa. Un mesaj rămâne valabil indiferent de cine îl transmite. Chiar dacă ți-ar spune cel mai lăudăros și mai lacom om că nu ești destul de smerit, păi dacă ești un bun creștin, tot stai și te întrebi “Mă, nu cumva nu sunt destul de smerit?”.

Acum, cu smerenia asta e o problemă, fiindcă niciodată nu poți avea destulă. Nu-i modestie, cum își închipuie unii. Modestia e o chestie laică, înseamnă doar să nu te lauzi (dar nici să nu te faci mai mic decât ești, fiindcă atunci devine falsă modestie). Smerenia e o virtute religioasă. Modelul de smerenie e Dumnezeu, care, deși e Dumnezeu, cel mai tare din parcare, se întrupează într-un om. Dar nu într-un om oarecare, ci într-unul care e batjocorit de toți, suferă și moare pe cruce. Deci dacă asta înseamnă smerenie, cum poți imita modelul ăsta?

Trebuie să te consideri mai prejos decât ultimul om, mai prejos și decât un vierme, și decât un rahat de pe marginea drumului. Să te vezi așa în mod sincer, fără să spui chestiile respective. La exterior nu trebuie să se vadă nimic. Îți vezi de treaba ta. Ai putea să construiești chiar Catedrala Neamului, spre gloria lui Dumnezeu, dacă asta e treaba care ți-a fost încredințată. Lucrezi cu râvnă la tot ceea ce faci, dar te consideri un rahat nevrednic. Te îmbraci în aur, dacă asta îți cere slujba preoțească, dar nu pentru tine, ci pentru gloria lui Dumnezeu. Despre tine crezi că n-ai merita să porți hainele alea, dar dacă așa a vrut Dumnezeu… E greu, dar nu e imposibil.

Smerenia se vede din faptul că înghiți orice jignire fără să răspunzi agresiv, ba chiar te întrebi dacă nu cumva n-o meriți. Sigur, există limite. Când a zis un nene despre Hristos că învie morții prin puteri drăcești, n-a mai înghițit-o și pe asta.

Doar că linia cam așa se trage, când e vorba despre chestii teologice. E o poveste foarte faină aici:

Intr-o manastire vietuia un parinte sfant pe nume Agaton, vestit prin virtutile sale: smerenie si rabdare. Odata, au venit la el cativa frati hotarati a-l ispiti. Acestia ii spun: “Parinte, multi vorbesc despre cuviosia ta ca esti clevetitor si ca neincetat osandesti pe semeni”. A cugetat batranul in sinea sa la acestea si zise in gandul sau: “Oare, nu am osandit niciodata, macar in gand, pe fratii mei?” si le-a raspuns: “Adevarat este ca sunt clevetitor si osandesc!” “Mai mult decat aceasta, esti si desfranat!”, au continuat fratii.

Sfantul Agaton si-a amintit atunci de cuvintele Domnului: “ca oricine se uita la femeie, poftind-o a si savarsit adulter cu ea in inima lui” (Matei 5, 28) si a recunoscut smerit: “Adevarat este, sunt desfranat!” Astfel, fratii au insirat multe pacate, invinuind pe Sfantul Agaton ca le-a savarsit, si de care acesta se recunostea deplin vinovat. in cele din urma, fratii i-au spus sfantului: “nu vom ascunde de tine si aceasta, ca multi socotesc ca esti si eretic!” Atunci ochii smeriti ai sfantului s-au aprins de ravna dumnezeiasca, iar acesta, cu mana ridicata, le zise: “Nu! Viu este Dumnezeu! Martor imi este ca nu sunt eretic!”

Si atunci, cam cum ar reactiona un bun creștin daca i s-ar spune “Zicea lumea că nu ești prea smerit”? Ar sări la bătaie sau ar spune că da, probabil că nu e prea smerit? Și asta oricât de smerit ar fi. De fapt, cu cât ar fi mai smerit, cu atât mai ușor ar fi de acord cu critica asta.

Dar ce legătura are asta cu catedrala? Nici una, bineînțeles. Preferă Dumnezeu lemnul și spațiile mici? Nu despre asta e vorba. Unii oameni preferă să meargă să se închine într-o biserică de lemn și nu se simt în largul lor în una mare. Alții preferă o biserică mare. Dacă îți petreci toată copilăria în Biserica Neagră, din Brașov (da, e catolică, dar nu e important lucrul ăsta acum), o să ți se pară prea înghesuită o biserică mică de lemn. Dar poate uneori o să intri și într-o biserică în care nu te simți în largul tău, dacă n-ai alta la îndemână.

E kitchoasă Catedrala Neamului? Fiindcă are cupole aurite? Așa e tradiția la ortodocși, să facă biserici și catedrale cu cupole aurite. La ruși sunt multe, dar au și grecii. În plus, “kitch” înseamnă altceva. S-a spus și despre Ateneul Român că e un kitch la început, pe când se construia. Și chiar s-ar putea să fi fost, fiindcă îmbina cam artificial stiluri arhitecturale din epoci și culturi diferite. Dar între timp s-au mai întâmplat lucruri în arhitectură (postmodernismul, gen, plus altele), iar acum probabil că nu mai are rost să-l considerăm kitch.

Sunt manelele un kitch? Probabil că da, fiindcă îmbină forțat genuri și tradiții muzicale foarte diferite, dar vor rămâne un kitch și peste o sută de ani? Nu neapărat. Și atunci, care e problema cu Catedrala Neamului?

Mă rog, clipul de la care am pornit e extrem de ambiguu. În fond, e o piesă muzicală, nu un articol într-un ziar. Dar dacă tot am ajuns la asta, ok, se tot discută despre faptul că e făcută pe bani publici. De ani de zile se discută. Am discutat și noi (mai întâi aici, când nu era clar că vor fi folosiți și bani publici, apoi aici). Pe scurt, am spus că ce face BOR cu banii proprii nu e treaba întregului popor, ci doar a comunității ortodocșilor. Pe de altă parte, când statul dă bani din bugetul public pentru construcția Catedralei, chiar dacă probabil îi recuperează din taxele plătite de firma de construcții, impozitele pe salariile constructorilor ș.a.m.d., gestul în sine devine discutabil.

Dar asta nu înseamnă că nu poate fi apărat. E ok să fie cheltuiți bani pentru monumente sau pentru alte lucruri care au valoare culturală pentru Romania? Dacă, da, atunci de ce să nu fie dați bani publici pentru Catedrală în calitate de monument, de clădire cu valoare culturală pentru Romania, și nu în calitate de clădire a cultului ortodox? O să poată fi vizitată și de catolici, budiști, musulmani sau atei? Dacă da, poate e ok să dăm niște bani pentru ea.

“Dar școli, spitale,…” – Ok, dar dacă începi să vorbești despre asta deja am trecut la altceva. Nu mai spui că ar fi în principiu greșit, ilegal sau imoral ca statul să contribuie la construcția Catedralei Neamului, ci doar că nu e practic, fiindcă statul are alte cheltuieli mai importante de făcut. Or, cu asta e mai ușor să ne punem de acord. Aici sunt lucruri mai concrete, preoți care ajută la campania electorală, politicieni care le alocă bani de la buget, o întreagă mizerie.

O văd toți Românii la fel, și creștinii, și iudaiștii, și musulmanii, și bahá’íi și ateii. Dar nu despre asta e clipul. De altfel, asta se și spune, la un moment dat, explicit: “[…] de fapt n-a fost un vis despre bugete, taxe sau donații, nici despre ce-ar trebui impozitat, nici despre școli, spitale, priorități, generalizări, adevăr absolut, opinii contrare, alb, negru, bine, rău, frumos, urât […]”. Clipul e despre un vis, iar visul e despre smerenie, deși e și despre Catedrala Neamului, iar asta nu are legătură cu smerenia, după cum zicea Bartolomeu Anania acum aproape 20 de ani:

Monumentalitatea unei opere de artă nu este neapărat fructul megalomaniei; dar nici, neapărat, al smereniei (…). Există o râvnă a ctitorului, care se întâlnește cu cea a artistului în gândul de a face ceva nemaifăcut, nemaivăzut, nemaipomenit, iar poporul român, în geniala lui simplitate, o știe bine: Negru Vodă îi cere lui Manole să-i dureze ‘Mânăstire ‘naltă, cum n-a mai fost alta’ (…). (Dilema, nr. 248/1997)

Legenda lui Manole e de fapt despre manastirea Curtea de Argeș. O urieșenie făcută pe la 1500. Înaltă de 25 de metri, pe vremea cand un oraș nu era mai mult decat un pîlc de case, iar alea nu depășeau 3 metri în înălțime. Râvnă, nene. Iar râvna și smerenia nu se bat cap în cap, decât în vis.