Decoratii

”I-a luat neamțu decorația la un popă papistaș și i-a dat-o la o unguroaică săritoare. Mno, doar că s-a mișcat greu și femeia era deja moartă.” (din popor)

Ce-i cu decorațiile astea? De ce contează? Pe scurt, dacă apreciem un om, putem să-i spunem, dar asta nu înseamnă decât că niște indivizi apreciază pe cineva. Chiar dacă ne-am duce toți la domnul Cărtărescu, de pildă, și i-am spune că ne place de el, asta n-ar însemna că poporul român îl apreciază pentru ce a făcut. Pentru asta e nevoie de o chestie oficială. În numele tuturor cetățenilor, președintele îl decorează. Mă rog, ăsta e obiceiul.

Acuma, cu domnul Tőkés, se pare că președintele a ajuns la concluzia că poporul român nu-l apreciază chiar așa de mult încât să fie decorat. Probabil fiindcă poporul român nu poate aprecia un om care spune că Transilvania ar trebui să fie protectoratul Ungariei. Și fiindcă niște oameni dintr-un consiliu care acordă decorația au spus că trebuie retrasă. Probabil din același motiv.

Dar dacă omul era apreciat pentru rolul pe care l-a avut în declanșarea evenimentelor de la Timișoara din ’89, rolul ăla nu s-a schimbat. Mai simplu spus, dacă apreciez un om pentru o chestie pe care a făcut-o, de ce să-mi schimb aprecierea în funcție de ce spune după aia? Dacă un instalator misogin îmi repară chiuveta și face o treabă de bună calitate, nu pot să spun că a făcut o treabă de bună calitate fiindcă era misogin?

Sau poate decorațiile astea nu exprimă aprecierea pentru anumite lucruri pe care le-a făcut o persoană, ci pentru acea persoană în ansamblu? Dar atunci ar trebui să îi decorăm pe oameni doar după ce mor, fiindcă doar atunci avem imaginea de ansamblu.

Inventează cineva o chestie supertare, e decorat, se descoperă că a furat invenția, i se retrage decorația. Aici totul e ok. Dar nu e ăsta cazul domnului Tőkés. N-a descoperit nimeni că n-ar fi avut un rol important în evenimentele de la Timișoara. Drept dovadă, a fost decorat după aceea pentru aceeași chestie de Ungaria. Și atunci, indiferent ce ar face, de ce să i se mai retragă decorația?

Să zicem că Gagarin ar fi devenit un bețivan după ce a fost în spațiu. (Mă rog, unii spun că chiar așa a fost.) Asta ar fi fost o problemă de imagine pentru ruși, dar ar fi trebuit să îi retragă decorațiile ca să nu își strice imaginea? Făcând asta nu te faci și mai tare de râs?

Plus că domnul Tőkés nici măcar nu a devenit un bețivan sau un misogin (mă rog, echivalentul). Susține ceea ce se știa de mult că susține – că ar fi mai bine ca Transilvania să se desprindă de România. Oricine poate propune, de pildă, să se facă un referendum în legătura cu asta, ca să vedem ce vor transilvănenii. Nu-i nici imoral și nici ilegal să propui așa ceva.

În orice caz, dacă societatea civilă consideră că retragerea decorației a fost o tâmpenie, poate să spună asta, să facă petiții etc.

Trecând acum la doamna Balázs-Sőtér, au fost oameni care au scris că e nașpa că a fost decorată post-mortem, că de ce n-a fost decorată în timpul vieții și că prin chestia asta decorația care i s-a dat nu mai are nici o valoare.

Asta pare stupid. Cum să n-aibă valoare? Nu înseamnă nimic pentru cei apropiați să știe că e apreciată de întregul popor român? Nu înseamnă nimic pentru noi, ceilalți, să știm asta? Sigur că era frumos ca și Iolanda Balaș să știe că are aprecierea românilor, dar decorația nu-și pierde valoarea dacă un om nu știe că a primit-o. Probabil că oamenii care spun pe dos se pun în situația respectivă, se gândesc că pentru ei n-ar mai conta să fie decorați după ce au murit și gata. Poate n-au copii sau nu se gândesc la ei. Sau măcar la prieteni.

În fine, n-are rost să lungim povestea, și jurnaliștii au fost bătuți în cap la faza asta, fiindcă Iolandei Balaș nu a murit fără să știe că are aprecierea românilor. Și nu din auzite, ci oficial. Ca să fie mai clar, dânsei nu i s-a dat “Steaua Romaniei” post-mortem. Decorația asta are mai multe grade și poți avansa de la un grad la altul. În 2006 doamna Balaș era decorată cu ”Steaua Romaniei” în grad de Comandor (vezi tabelul de aici, pagina 4, rândul 51, coloana E – sursa e asta), iar acum a avansat la gradul de Mare Ofițer.

Bottom line, decorațiile astea nu par prea importante. Dar nu fiindcă se fac gafe în legătură cu ele, ci fiindcă vin din altă lume, din altă perioadă istorică. Poate or să și dispară, dacă găsim ceva mai bun. Dar tot ar trebui să existe o modalitate prin care să se vadă că o țară întreagă apreciază un om, asta e greu să dispară. Poate o să acorde Facebook niște medalii, de la un număr de like-uri la o pagină oficială încolo. Problema e că nu credem toți că dacă o persoană e apreciată de mulți indivizi, asta înseamnă că și merită să fie apreciată.

Și atunci, cine stabilește că merită careva aprecierea unei țări întregi? Un program de inteligență artificială? După ce algoritm? Și dacă s-ar da așa medalii (sau alte chestii), în semn de apreciere, ar mai avea valoare?