De ce există mai multe femei bisexuale decât bărbați bisexuali?

Poate nu e vorba de o ciudățenie a naturii, care să fi cadorisit femeile cu o atracție sexuală mai fluidă, lăsându-i în schimb pe bărbați în schema rigidă “ori hetero, ori gay”. Avem altă ipoteză.


Ideea e că nu judecăm neapărat orientarea sexuală la nivel animalic. O să spunem, de pildă, că o tipă e bi fiindcă a fost în relații stabile și cu tipi și cu tipe, fără să ne batem capul cu întrebarea dacă se simte atrasă sexual și de tipi și de tipe la fel de mult.

La fel, dacă știm că un tip a avut relații stabile doar cu tipi, o să spunem că e gay, fără să simțim nevoia să verificăm dacă nu cumva s-a simțit vreodată atras sexual și de o tipă.

Uneori ne gândim la atracție sexuală, dar când ne formăm o impresie despre cineva ca fiind hetero, gay sau bi, fără să discutăm în mod special despre asta, s-ar putea să ne luăm mai degrabă după ce relații stabile știm că a avut persoana respectivă.

Iar acum să ne gândim la un caz. A e tipă, B e tip. Fiecare simte atracție sexuală după schema 70% pentru același sex, 30% pentru sexul opus. Fiecare întâlnește o persoană de sex opus. A se simte la fel de atrasă de C ca și B de D. Iar acum vine diferenţa. A o să intre într-o relație stabilă cu C mult mai ușor decât ar intra B într-o relație stabilă cu D.

De ce? Fiindcă pentru B, care e tip, disponibilitatea de a se angaja într-o relaţia stabilă e strâns legată de atracția sexuală. Tipii au oricum probleme să se angajeze în relații stabile. Iar când o fac, totuși, e esențial să se simtă puternic atrași sexual de cealaltă persoană. Tipele nu au probleme de angajament în relații stabile și nu decid să intre într-o relație în primul rând fiindcă se simt puternic atrase sexual de o persoană.

Să zicem că A are 10 parteneri sexuali toată viața. 7 sunt tipe și 3 sunt tipi (dupa schema de mai sus). B are tot 10 parteneri sexuali – 7 tipi și 3 tipe. Dar B are toată viața doar 3 relații stabile, toate cu tipi, așa că e condiderat gay, în timp ce A are 7 relații stabile (fiindcă nu are probleme de commitment) – 5 cu tipe și 2 cu tipi (fiindcă nu se angajează într-o relație doar dacă simte atracție sexuală puternică), așa că e considerată bi.

Dacă e așa, atunci ar putea exista la fel de mulți tipi ca și tipe, care să fie undeva în zona dintre hetero și gay, din punctul de vedere al atracției sexuale, dar percepția noastră să fie că sunt mai multe tipe bi decât tipi bi, fiindcă judecăm după relații (sexul în afara unei relații stabile poate fi văzut ca “un experiment”, “un accident” etc.). Iar diferenţa dintre tipi și tipe nu ar avea de fapt treabă cu sexualitatea lor, ci cu felul în care se implică în relații.

Cum vi se pare?

1 thought on “De ce există mai multe femei bisexuale decât bărbați bisexuali?

  1. baraka

    e ok cum spui, insa cred ca metoda mai trebuie indreptata.

    in spate, zic ca e exponentiala asta: “1 – (a^x + b^x)” pt procentul celor bi, unde a si b sunt atractiile, iar x e nr de relatii stabile. funny, converge cel mai repede catre 1, daca a=b=1/2 – ceea ce e intuitiv corect.
    ce nu-mi place e modul cum converge – prea repede. merge fain pt un nr de relatii stabile foarte mic; dar cum x>3, o sa intalnesti aproape numai persoane bi.
    poate trebuie luate in considerare varsta, faptul ca nu-i intalnesti la sfarsitul vietii – pentru un x mai mic.

    mai putin legat direct este nr de relatii stabile diferit intre tipi si tipe (3 si 7). daca nr tipe = nr tipi, atunci ajung la o concluzie curioasa.
    pp caz extrem ca tipii au relatii numai cu tipele, atunci o sa fie cam asa: 40% tipe cu tipe, 60% tipe cu tipi.
    daca vreau sa am si tipi cu tipi, atunci nr relatiilor bi va creste rapid, scazandu-l f mult pe cel al relatiilor hetero.

Comments are closed.