Dacă nu știți, vă zice Avon: ”Frumusețea este încrederea de a-ți contrazice șeful”.

Just like that.
Și ce te faci daca nu ai un șef pe care să ai încredere să îl contrazici? Mai poți fi frumoasă? Poate că da, dacă ai încredere că în cazul în care ai avea un șef, l-ai putea contrazice.
Dar dacă nici măcar n-ai putea să ai un șef, fiindcă nu ești o femeie, ci o pictură sau o piesă muzicală? Cum ne ajută Avon să deosebim tablourile frumoase de cele urâte? Sau sculpturile, dacă tot e vorba să ne cumpărăm una (da, cumințenia aia).
Care e șeful unei case (fiindcă și casele pot fi frumoase sau urâte). Arhitectul care a proiectat-o? Hai să zicem, deși nu e așa (șeful poate să-i spună subordonatului să facă anumite chestii, iar subordonatul are obligația să le facă). Dar cum poate avea casa încredere să îl contrazică pe arhitect?
Vedeți care e problema? Dacă definiția frumuseții ar fi aia de pe panou, ar însemna că doar oamenii pot fi frumoși, fiindcă doar ei pot avea șefi, încredere și doar ei sunt capabili să se contrazică. Toate celelalte chestii ar rămâne pe dinafară.
Nu că n-am putea să lăsăm nimic pe dinafară. Sunt destule chestii despre care n-am spune niciodată că sunt frumoase sau urâte: elementele chimice, diferite ”materiale” (făina, cimentul, condimentele, petrolul), reziduurile și așa mai departe. Dar Avon exclude prea mult.
Și atunci, poate că aia nu e o definiție. Poate nu vrea să spună că frumoase pot fi doar cele care au încredere să își contrazică șefii, ci că dacă ai încredere să îți contrazici șeful, înseamnă că ești frumoasă. Dar nici așa nu merge. Ce, oamenii urâți n-ar putea avea și ei încredere să își contrazică șefii?
Poate reclama vrea să spună că dacă ești deja frumoasă, o să ai mai multă încredere să îți contrazici șeful. Dar de ce ai avea mai multă încredere? Fiindcă șeful e bărbat și o să accepte mai ușor să fie contrazis de o femeie frumoasă? Fiindcă e mai important să fii frumoasă decât să gândești?
Pe bune, acum, daca asta spune reclama, atunci e o mizerie sexistă. Pentru a-ți contrazice șeful ai nevoie de argumente, nu de frumusețe. Indiferent dacă ești bărbat sau femeie. Niște argumente puternice îți dau mai multă încredere decât un ruj de la Avon, când e vorba despre așa ceva.
Și atunci, ce e de fapt frumusețea?
Sau chiar dacă nu știm ce e, am putea măcar să ne lămurim dacă e ”în ochii privitorului” sau e reală?