Obligațiuni. Știți ce sunt, nu? Nu-s ca acțiunile, pe care le cumperi și devii proprietar și primești dividende. Firma X are nevoie de bani, vorbește cu o bancă, banca scoate obligațiuni. Cei care le cumpără împrumută, de fapt, firma aia cu bani, iar firma plătește o dobândă pentru împrumutul primit. Pe scurt, așa.
Mai tare e că obligațiunile pot fi în orice monedă, nu neapărat în moneda țării în care sunt emise. În funcție de monedă, poartă un nume, gen Matrioska Bonds sau Kangaroo Bonds (dacă o firmă din ro, de pildă, scoate la vânzare obligațiuni în dolari australieni pe piața financiară de acolo etc.).
Iar acum să ne gândim că o firmă ar fi emis, la un moment dat, obligațiuni pe piața din Gambia, în moneda de acolo, pe vremea când insula James încă nu fusese redenumită “Kunta Kinteh Island” și era la fel de reprezentativă pentru Gambia ca și cangurii pentru Australia. Vă dați seama că obligațiunile alea ar fi trebuit să se cheme “James Bonds”?
P. S. Într-un vechi cântec românesc, pre-postcomunist, gen, o doamnă era amenințată că va fi penetrată (posibil violată) de Kunta Kinteh dacă nu e “cuminte”. Mda.