Actori politici, intelectuali și simpli actori

Domnul Beligan, un simplu actor, îl susține pe domnul Ponta, un actor politic, pe motiv că țara are nevoie de oameni tineri și plini de energie (ceva de genul ăsta). Domnul Pleșu, un intelectual, ne amintește că domnul Beligan l-a lăudat și pe tovarășul Ceaușescu (alt actor politic), chestie care pare din cu totul alt film decât cel al unei dispute de opinii, așa cum ne amintesc vreo câțiva actori și cântăreți). În filmul ăsta n-o să intrăm.

Singurul răspuns dat de domnul Pleșu domnului Beligan în contextul disputei de opinii este că votăm oameni (Ponta, Udrea, Macovei etc.) și nu categorii (tineri, energici). Dar răspunsul ăsta pare foarte slab. Sigur că votăm oameni, dar atunci când ne justificăm alegerea nu spunem “îl votez fiindcă e Ponta”, ci “îl votez fiindcă…”, iar aici spunem din ce categorii face parte persoana aia.

Problema e că nu e suficient să fii tânăr și să ai energie ca să fii potrivit pentru funcția de președinte. De fapt, nu e nici necesar să fii tânăr, deși probabil e nevoie să ai ceva energie. Acum, lăsându-i la o parte pe toți acești domni, știe cineva cam care sunt atribuțiile președintelui? Ce intră în fișa postului? Altfel, batem câmpii aiurea. După ce ne lămurim cu funcția de președinte și ce presupune, poate o să vedem mai clar și care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă cineva pentru a primi postul, care sunt calitățile utile, dar nu indispensabile etc.

1 thought on “Actori politici, intelectuali și simpli actori

  1. baraka

    am gasit usor atributiile generice; now what?!

    ce vreau sa zic e ca nu pot sa-mi dau seama ca lumea, de ce calitari are nevoie x ca sa instituie mai bine starea de asediu, ori sa stie sa plaseze un veto mai bine, ori sa aiba ochi pentru neconstitutionalitate etc.
    sa zicem ca identific totusi cateva: sa cunoasca bine legile tarii si, alta, sa fie bun evaluator de situatii si oameni. prima-i testabila, a doua nu prea (si va dezechilibra si evaluarea mea).

    imi pare ca daca din fisa postului ar emerge o lista clara de calitati testabile, atunci presedintele ar trebui ales prin concurs, si nu prin vot. (ori, macar, votarea s-ar face ulterior unui examen)

Comments are closed.