Monthly Archives: February 2014

1 copil pe saptamana arde in Romania (3)

Sa ne gandim, deci, ca de-aia ne-au dat Dumnezeu si Big Bang-ul cap. Ce inseamna ca in medie un copil pe saptamana moare intr-un incendiu in Romania? Nu trebuie neaparat sa moara cate un copil in fiecare saptamana, dar daca intr-o saptamana nu moare nici un copil, in alta trebuie sa moara doi, ca sa iasa media de un copil pe saptamana.

Si? Pai, sunt 52 de saptamani pe an. Deci daca statisticile se fac pe un an de zile, trebuie sa moara 52 de copii ca sa ne iasa media de un copil pe saptamana.

Fix 52? An de an? Care sunt sansele sa se intample asa? Ce se intampla daca intr-un an mor doar 50 de copii? Pai inseamna ca in anul respectiv au murit aproximativ 0,96 copii pe saptamana (aproximativ, fiindca am rotunjit restul zecimalelor de dupa virgula la 0,96; sesizati, desigur, diferenta dintre “in medie” si “aproximativ”).

Probabil ca nu mor exact 52 de copii in fiecare an, dar e mai ciudat sa folosesti numere cu virgula cand vorbesti despre copii. “Trei sferturi de copil ard pe saptamana in Romania” suna foarte prost. Ce se intampla cu celalalt sfert? Arde alta data?

Dar am inteles, in sfarsit, mesajul. Cu aproximatie, media mortilor datorate incendiilor la copii este de un copil pe saptamana in Romania. Sigur ca daca spui exact asta lumea te intelege mai greu, iar mesajul pe care vrei sa il transmiti nu mai are acelasi impact.

Dar nici daca spui o chestie confuza n-o sa faci nici o branza. Problema e sa gasesti echilibrul.

Intre ce si ce? Intre a te exprima clar (fara ambiguitati), precis (fara prea multe chestii vagi) si corect (fara sa induci in eroare), pe de o parte, si a te exprima simplu (fara precizari inutile), accesibil (fara limbaj specializat) si cu impact, pe de alta parte.

Specialistii in diferite domenii pot face prima chestie, expertii in comunicare, de bine de rau, se pricep la a doua. Din pacate, specialistii un prea stiu sa comunice, iar expertii in comunicare nu au nici o alta specializare. 🙁

Un cadou pentru îndrăgostiți

Vă dăm cadou o idee. Nu e doar pentru ziua de azi. Aveti nevoie de o gentuță cu ceva de ronțăit, sticluțe mici de șampanie, vin sau suc de morcovi, după preferințe, prosopel, cearșaf și alte accesorii (prezervativ, ulei de masaj, whatever).

În al doilea rând, aveți nevoie de niște “prieteni de familie” dispuși să vă “închirieze” garsoniera, apartamentul sau vila pentru o oră-două, în ideea că o să le returnați serviciul cu altă ocazie.

În fine, dacă aveți copii, trebuie să găsiți pe cineva care să stea cu ei câteva ore. Dacă nu, le puteți returna favorul prietenilor cu aceeași ocazie. Voi mergeți sa petreceți câteva ore la ei acasă, iar in timpul ăsta ei merg la voi (trebuie să va întâlniți la început și la sfârșit ca să faceți schimb de chei, bineînțeles).

În orice caz, ca joc erotic, ăsta cu schimbul de domiciliu e mai simplu decât cel cu schimbul de parteneri. 🙂

Have fun!

1 copil pe săptămână arde în România (2)

“Copil” e un termen vag. De la ce vârstă nu mai ești bebeluș, ci copil? La ce vârstă încetezi să mai fii copil? Adolescenții sunt considerați copii sau nu?

Pe de altă parte, expresia “un copil arde” e ambiguă. Poate însemna “un copil se arde”, adică se alege cu arsuri, sau “un copil arde de viu”. Dacă te uiți pe site-ul campaniei afli că nu e nici una, nici alta. E mai degrabă “un copil e implicat într-un incendiu, iar dacă moare, de obicei asta se întâmplă datorită fumului”.

Mai există o ambiguitate în mesajul campaniei respective. Mesajul ar putea fi înțeles pe linia “în fiecare săptămână în Romania arde un copil”. Desigur, nu despre asta e vorba. Mesajul, de fapt, este: “în medie, o dată pe săptămână în România arde un copil”.

Iar acest “în medie” ridică mai multe probleme, la care ne vom uita împreună data viitoare. 🙂

Sochi Fail

Probabil asta o să rămână emblema olimpiadei de la Sochi:

image

Mai mulți “oamenii rai” au comentat pe Twitter că al cincilea inel nu s-a deschis din cauza închistarii homofobe din Rusia.

De fapt, nu contează de ce nu s-a deschis. O țară care permite (sau chiar încurajează) umilirea unora dintre cetățenii săi nu e suficient de civilizată încât să organizeze o Olimpiadă.