Un mesaj pentru doamna Mioara, de la Oficiul Starii Civile, Sector 5, Bucuresti

Doamna Mioara,

Din cate stiu, sunteti, ca si domnul Vanghelie, un functionar public, platit de cetatenii acestei tari. Legile tarii ne impun sa incheiem anumite formalitati, pentru care trebuie sa apelam la dumneavoastra, dar asta nu va plaseaza intr-o pozitie de superioritate fata de noi.

Am fost nevoit sa apelez la dumneavastra astazi pentru inregistrarea unui nou nascut. Am venit cu toate actele necesare, dar ati refuzat sa inregistrati copilul, pe motiv ca buletinul meu de identitate era expirat. Mi-ati spus ca trebuie sa vina mama copilului pentru a-l inregistra. V-am explicat ca pentru ca mama copilului sa fie externata din spital trebuie sa comunic acolo CNP-ul copilului. Nu ati vrut sa ma ascultati, ba chiar mi-ati intors vorba, spunandu-mi ca lucrurile nu stau asa cum spun eu.

Ati inceput sa imi faceti morala cu privire la faptul ca nu mi-am schimbat buletinul la timp. Fara sa-mi dau seama ca deja va depasiti atributiile, m-am scuzat, spunand ca nu folosesc buletinul decat cand votez. Mi-ati raspuns ca nu credeti ca e adevarat ce spun, facandu-ma, in mod indirect, mincinos.

Am incercat sa obtin niste informatii clare de la dumneavoastra. Mi-ati spus ca nu mi le puteti da, fiindca vorbesc in acelasi timp cu dumneavoastra. Apoi mi-ati spus ca trebuie sa vina altcineva sa inregistreze copilul. V-am intrebat daca ar putea veni cineva de pe strada si mi-ati raspuns evaziv.

Mi s-a parut, in orice caz, stupefiant faptul ca nasterea copilului meu ar putea fi inregistrata de oricine are un buletin valabil in afara de mine. Poate asa sunt legile, absurde, dar rostul functionarului public, in astfel de situatii, e sa-i ajute pe cetatenii care apeleaza la domnia sa sa rezolve o problema. Sa ii asculte cu atentie, fara sa ii intrerupa, sa le ofere informatii clare si sa gaseasca solutii pentru problemele lor [*]. In nici un caz sa le faca morala, sa ii faca sa se simta prost sau chiar sa ii jigneasca.

Oamenii care vin sa inregistreze nasteri sau decese o fac din obligatie. In cazul unei nasteri, poate ca omul care vine la dumneavoastra a stat deja la rand doua ore in spital pentru un certificat. Poate a dat peste o postarita nesimtita, atunci cand s-a dus sa cumpere un timbru fiscal. Poate ar vrea sa stea alaturi de sotie si de copil, in loc sa umble dupa hartii. Poate nu a dormit de multe ore. Poate are propriile probleme de sanatate. Are alte griji decat sa indeplineasca inca niste formalitati stupide. In orice caz, nu merita sa dea peste o functionara certareata, care sa-l trateze in bataie de joc.

Din punctul meu de vedere, sunteti o persoana complet lipsita de profesionalism, nepotrivita pentru functia de ofiter al starii civile. V-ati obisnuit, poate, cu sistemul birocratiei comuniste. Imi pare rau pentru dumneavoastra, dar nu cred ca trebuie sa va tolerez comportamentul. Nici unul dintre ceilalti cetateni pe care i-ati tratat la fel nu ar trebui sa vi-l tolereze.

[*] LE: Solutiile erau la indemana oricarui functionar binevoitor. Intr-adevar, daca regulile spuneau ca nasterea trebuie inregistrata neaparat de o persoana cu un buletin neexpirat (desi acest lucru nu reiese din ceea ce e afisat pe site-ul primariei), functionarul public, posesor de buletin, putea fi persoana care inregistreaza nasterea.