In facultate, cand aveam foaaaarte putini bani, aveam o tona de condimente, in ideea ca painea prajita in ulei fara condimente nu are nici un gust.
Mi-am amintit de faza asta de curand, cand mi-a trecut prin cap ideea ca stilul e ca un condiment.
Excesul de stil ascunde gustul mancarii – nu mai conteaza daca autorul comunica niste idei interesante, originale s.a.m.d.
Stilul iti ia ochii, pretentiile tale intelectuale sunt satisfacute de jocul interpretarii (“Oare ce o fi vrut sa spuna prin asta?”). Cand prinzi ideea din spatele unei metafore te simti de parca ai fi rezolvat un sudoku pe “hard mode”. Ce mai conteaza ca ideea insasi e la fel de banala ca si numaratoarea de la 1 la 9?
Ma intorc la condimente. M-am gandit ca asa e mancarea omului sarac – plina de condimente, fiindca altfel n-are nici un gust. O mancare buna n-are nevoie de atatea condimente, fiindca chestiile puse in ea sunt de calitate si ii dau singure gust. Secretul retetelor de la KFC sau McDonalds sta in condimente. Secretul unui bucatar bun sta in ingrediente si in felul in care prepara mancarea.
Pe de alta parte, in afara de icre negre si branza cu mucegai, nu-mi vin in minte prea multe chestii care sa mearga fara condimente. Leusteanul din ciorba e un condiment sau un ingredient? Sau daca il pui proaspat la sfarsit e condiment, iar daca il fierbi e ingredient? Si oricum, cum ar putea fi ciorba mai buna fara leustean?
Asa ca, pe scurt, am ajuns la problema asta: pana la urma, condimentele sunt bune sau rele? 🙂
p.s. Poza e de aici.
Condimentele sunt necesare: nu doar pentru aspect, gust si parfum ci si pentru proprietatile lor. Niste chimen presarat peste alimentul cu care bine se combina va mangaia in mod placut si chiar medical stomacul.
De fapt eu am intrat sa va povestesc despre noii vecini care zilnic prajesc ceapa. Sa le spun despre condimente sau sa-i las la ingrediente?
tot ce e bun s-a scris,facut,gatit,gandit,construit de mult. si atunci incercam o reinventare. aiurea, aceeasi mancare de peste. doar ca pui condimentele in alta ordine
Si eu m-am gandit la asta in desen, oare nu pun prea multe culori si iese ca o mancare prea sarata si dulce si piperata si aromatizata si trandafirata in acelasi timp?
Poate ca excesul de stil in aceeasi directie face bine si excesul de stil in nenumarate directii face rau. Sau nu…
Sau poate depinde de condimente.