Introducere in filosofie (11)

Trebuie sa existe o legatura intre pixelii colorati pe care ii vedeti acum si lumea inconjuratoare, nu? Altfel, ce rost ar mai avea sa vorbim sau sa scriem? Noi presupunem de obicei ca intre limbaj si realitate exista o legatura si ca toate cuvintele noastre au un inteles. Asta distinge ceea ce am scris pana acum de o expresie precum “ghdjlk fosm gldkj odsaiufg oiu eoiu”.

In prezentarea de astazi o sa fie vorba despre felul in care au incercat filosofii sa inteleaga in ce consta legatura dintre limbaj si realitate si ce inseamna ca o expresie lingvistica are un inteles.

Pentru a urmari prezentarea trebuie sa dati click pe ‘Play’, apoi pe ‘More’ si ‘Full Screen’, iar apoi din nou pe ‘Play’, dupa care o sa inaintati slide cu slide:

Va recomand sa ascultati sa parcurgeti slide-urile in timp ce ascultati inregistrarile celor doua ore de curs de aici (in primele 5-6 minute mai vorbesc un pic despre tema de data trecuta):

Saptamana viitoare va fi vorba despre cateva probleme pe care si le-au pus filosofii atunci cand au reflectat asupra stiintei. Cateva probleme filosofice menite sa va deschida apetitul pentru domeniul filosofiei stiintei sunt aici. Daca aveti intrebari sau comentarii legate de acest post, va stau la dispozitie, ca de obicei, in urmatoarele doua saptamani.

[gstefanov]