Monthly Archives: November 2009

Sa citim impreuna – Aristotel, Etica nicomahica (84)

Cartea a IX-a

I

In toate prieteniile eterogene, proportia este cea care, dupa cum am spus, stabileste egalitatea si salveaza prietenia. Astfel, chiar si in forma ei politica, de pilda, cizmarul primeste in schimbul incaltamintei recompensa proportionala cu meritul sau, la fel si tesatorul si toti ceilalti. In acest domeniu s-a instituit ca masura comuna moneda si in consecinta toate se raporteaza la ea si se masoara cu ea. In prietenia erotica, insa, uneori cel ce iubeste se plange ca iubirii sale pasionale nu i se raspunde la fel, chiar si cand intamplarea face sa nu aiba nimic demn de iubit; la randul sau, cel iubit se plange adesea ca celalalt, care la inceput ii promisese totul, acum nu-si respecta nici una dintre promisiuni. Asemenea lucruri se intampla cand primul iubeste urmarind placerea, celalalt interesul, si cand nici unul, nici altul nu gaseste in legatura lor avantajul urmarit. Continue reading

Aristotel, Etica nicomahica – ce-a inteles Gramo (83)

[si cu asta am terminat cu capitolele cu care ramasesem in urma; btw, asta e ultimul capitol din cartea a opta]

In capitolul asta Aristotel trece la prieteniile intre oameni care n-au pozitii egale. Mie mi-e greu sa numesc o relatie in care oamenii n-au statut egal “prietenie”, dar o sa trec peste asta.

Continue reading

Aristotel, Etica nicomahica – ce-a inteles Gramo (82)

[capitolul despre care vorbesc e aici]

Ok, capitolul asta m-a enervat. Din mai multe motive. Primul este ca ma asteptam ca Aristotel sa vorbeasca despre cum ar trebui sa ne purtam in cadrul prieteniilor dintre rude si al prieteniilor dintre oameni care nu sunt rude. Iar el revine la prieteniile bazate pe interes, placere si virtute (cu raporturi de egalitate sau nu).

Continue reading

Aristotel, Etica nicomahica – ce-a inteles Gramo (81)

[in sfarsit am ajuns si la asta; capitolul despre care vorbesc mai jos e aici]

Dupa paranteza cu formele de guvernamant, Aristotel se intoarce la prietenie. Iar acum distinge intre prieteniile dintre membrii unei anumite comunitati (cred ca aici ar intra prieteniile dintre colegii de clasa, la scoala) si prietenia dintre rude.

Continue reading

Va rog sa-mi explicati o chestie!

Eram cu niste prieteni la cumparaturi cand am vazut chestia asta:

Nu se vede foarte bine, dar sub numele produsului (Dovleac placinta – Gradina Soacrei) vine “lista de ingrediente”. Cica:

Ingrediente: dovleac

Eu cand am vazut chestia asta nu m-am mai putut abtine si am izbucnit in ras. Oamenii care erau cu mine se uitau mirati. Le-am aratat punga cu dovleacul, printre hohote de ras, dar nu s-au amuzat. Culmea e ca si acum, cand imi amintesc de eticheta aia, ma bufneste rasul. Puteti sa-mi explicati de ce?

Continue reading

Procesul lui Dumnezeu

Daca nu stiti la ce film sa va uitati diseara, vi-l recomand pe asta:

A fost difuzat anul trecut pe BBC2 si de acolo se pare ca a ajuns si pe net. Filmul e facut dupa o piesa de teatru scrisa de un roman – Elie Wiesel.

Dupa ce va uitati, daca aveti chef, putem sa facem schimb de impresii, idei s.a.m.d.

Quill Worthy – ultima editie

Da, asta e ultimul concurs din seria asta. Premiul e acelasi ca si la celelalte concursuri – bannerul din dreapta (cel cu Quill Worthy) o sa trimita catre blogul castigatorului timp de o luna (in decembrie).

Si tot ca si la concursurile trecute, ca sa primiti premiul trebuie sa scrieti ceva. ๐Ÿ™‚ Doar ca acum tema e noua.

Continue reading

Title wanted

Nu prea are calitati artistice poza asta, dar tot cred ca merita sa aiba un titlu. E drept, pentru asta trebuie sa va dati seama de ce am facut-o. ๐Ÿ™‚

Cum se ia masa in oras

Simplu. Iti iei ceva la o caserola, te duci intr-o statie de troleu, stai frumos pe bancuta si mananci pe botul unei masini parcate aiurea pe trotuar. ๐Ÿ™‚

p.s.: Don’t get me wrong, nu vreau sa spun ca domnul cu caserola e nashpa (de altfel, la sfarsit si-a aruncat gunoaiele la cos). Doar ca mi s-a parut funny.