Monthly Archives: April 2009

Doctorul si instalatorul

Nu-i neaparat vorba de meseriile astea. Ar putea fi “avocata vs. mecanicul auto”, “coafeza vs. deratizatoarea” s.a.m.d. Si nu vorbim despre doctorii din sistemul de stat.

Ideea e urmatoarea. La doctor iti poti face o programare. Chiar daca e vorba de o vizita la domiciliu, poti stabili o ora de intalnire. Si chiar daca intervine o urgenta, de obicei afli ca mai trebuie sa astepti jumatate de ora sau ceva de genul asta. Cu instalatorul, in schimb, lucrurile stau cu totul altfel.

Continue reading

Cartea aia e pur si simplu halucinanta!

Cartea despre care vorbeam aici. Ne-am mai uitat prin ea, am citit paragrafe cu voce tare prin casa. N-am ras prea mult. Pur si simplu simteam ca ni se lichefiaza creierul (gata, ne-am terminat ratia de metafore pe luna asta). Ne-am ciupit de cateva ori, sa fim siguri ca nu visam.

Am mai copiat cateva paragrafe si pentru voi. Sunt din categoria no comment:

Continue reading

Famous Philosophy Majors

We thought you might find this interesting. This is not a complete list, any additions are welcome. Soooo, here we go:

Movie and TV stars:
Bruce Lee (yes, he had a philosophy degree from the University of Washington)
Harrison Ford
Jay Leno
Katharine Hepburn
Susan Sarandon
Steve Martin
Woody Allen
Stephen Colbert
Alex Trebeck (host of Jeopardy)

Continue reading

Sa citim impreuna – Aristotel, Etica nicomahica (73)

II

Chestiunile ce ne intereseaza s-ar putea clarifica mai usor daca vom incepe prin a cunoaste obiectul prieteniei. Se admite in general ca nu orice poate fi iubit, ci numai ceea ce este susceptibil de iubire, adica binele, placutul sau utilul. Se mai poate admite, de asemenea, ca util este ceea ce genereaza un bine sau o placere, astfel incat, in calitate de scopuri, obiecte ale prieteniei pot fi doar binele si placerea. Dar iubim noi binele in sine sau ceea ce este bun pentru noi insine?

Continue reading

Saptamana 16: Nuditatea ca arma in activismul civic

Exista situatii in care oamenii protesteaza dezbracati fiindca asta e dreptul pe care il cer – de a nu purta haine intr-un anumit loc. De obicei e vorba de cate o plaja folosita de nudisti pe care se interzice mai tarziu nudismul sau de alte lucruri de felul asta. Asta seamana cu mersul cu bicla intr-un parc in care ti s-a interzis sa te mai plimbi cu bicla. Si cu o multime de alte lucruri.

Nu despre genul asta de proteste dorim sa discutam, ci despre protestele (si actiunile civice) in care nuditatea e utilizata ca un mijloc pentru a atrage atentia presei – gen, PETA, WNBR, naked charity (vezi, de pilda, asta) s.a.m.d.

Exista mai multe cazuri, diferente s.a.m.d. (vezi aici, de pilda, o discutie lunga si cam obositoare despre criticile feministe la adresa actiunilor PETA) dar poate reusim sa ne lamurim si noi un pic mai bine. Pe scurt, intrebarea e asta: “Cand e ok sa folosesti nuditatea in cadrul unor actiuni civice si cand nu?”

Nota: Discutiile din seria asta se poarta in mod obisnuit pe forum, dar daca doriti, va puteti spune punctul de vedere si aici.

Aristotel, Etica nicomahica – ce-a inteles Gramo (72)

[textul e aici]

Prima afirmatie curioasa pe care o face Aristotel este aceea ca prietenia este o virtute (sau e cel putin inseparabila de virtute). Am avut mai multe probleme cu ideea asta. In primul rand, daca fericirea e o “activitate a sufletului in acord cu virtutile”, ar parea sa reiasa de aici ca nu poti fi fericit fara sa ai prieteni.

Continue reading

How to X-ray pics in Gimp

Punctul de plecare trebuie sa fie o imagine de genul asta:

Altfel spus, nu pot fi “radiografiate” imaginile in care imbracamintea este total opaca sau de culoare inchisa. Gimp e un software open source pentru editarea imaginilor si poate fi descarcat de aici.

Nota: Imaginile urmatoare ar putea fi considerate NSFW (desi nu sunt decat manipulari digitale ale imaginii de mai sus). You’ve been warned!

Continue reading

Posturi interesante (pentru noi)

Asta (fiindca voiam si noi sa scriem ceva de acelasi gen), asta (fiindca am vrut sa mergem la expozitia respectiva, dar n-am mai ajuns) si asta (fiindca e vorba despre iesirea de ieri din Herastrau; nu va luati, totusi, dupa Cabral; chestia cu “naked bike ride” era o gluma, dar el nu s-a prins; nu credem ca vor aparea manifestatii de genul asta in Ro in urmatorii 10 ani).

Care e, de fapt, nivelul ignorantei din Romania?

Am gasit paragraful asta intr-o carte (publicata in 2009):

Daca sporeste mancarea de carne, sporeste si otrava, cu care trebuie topita carnea. Si atata sporeste otrava, incat nu mai incape in besica ficatului, si atunci simti dureri la capatul pieptului, caci sta besica sa crape de plina. Fierea cata nu incape, umbla prin sange de sus in jos fara rost si, otrava cum e, ataca nervii, ii slabeste, si de aici vine mania. Din fierea care ataca nervii. Aici e cheia, de ce se supara unii asa de usor, din nimicuri, din fleacuri; sa moara de suparare ca le e plin sangele de fiere si li se rup telefoanele – ca asa le zic eu la nervi – si cea mai usoara vorba ii aprinde si-i chinuie grozav; si ei la randul lor ii chinuie pe altii.

[…]

Vedeti dar, ca fierea este petrolul, nervii sunt fitilul si mania para diavolului. El a aprins fitilul, caci el vrea sa darame cu orice pret si pe orice cai acest locas al Duhului Sfant, care este propriul nostru trup.

[Din invataturile Parintelui Arsenie Boca – Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi, Editura “Credinta stramoseasca”, 2009]

Ne-am speriat cand ne-am gandit ca exista oameni care chiar citesc astfel de carti si iau de bune lucrurile scrise acolo. Bila (sau fierea) nu se varsa in sange decat in cazurile (extrem de rare) de cancer al tractului biliar. Chiar si atunci, nervii nu sunt afectati in nici un fel.

Nu exista nici o legatura intre temperament si bila (asa cum credeau grecii in antichitate). Asta e un fapt stiintific. Iar asocierea credintei religioase cu astfel de aberatii pseudo-stiintifice nu poate decat sa dauneze credintei.

Continue reading