Asta presupunand ca suntem toti de acord ca exista asa ceva, ca manipularea e nashpa (fiindca are efecte negative de tot felul) si ca e posibil sa ne ferim de ea. Any ideas? 🙂
p.s.: Scuze ca n-am mai raspuns la comentarii, am fost foarte prinsi cu tot felul de chestii.
E o vorba pe la audiovizuale, data de CNA: “Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii.”
Poate ar trebui sa puna si ceva in genul. “Informatia si interpretarea ei din presa ar putea fi vazute si cu scepticism.”
Desi ma intreb in ce scop exact activeaza CNA-ul.
De fapt nu cred ca putem face un plan pentru ferirea poporului de efectele manipularii decat daca ne-am folosi de manipulare in acest scop.
Cateva posibilitati:
– nu asculti nici un post de radio, nu citesti nici un ziar si nu te uiti la tv, nu iei nici parte la discutiile dintre colegi, la munca, sau de la coada la paine despre politicieni, economie, presedinte. Lipsa de participare poate sa fie o solutie, daca chiar nu mai vrei sa stii de nimic si de nimeni. si sa traiesti pe luna.
– citim cel putin 2 ziare / ascultam stirile de la posturi tv care reprezinta tabere diferite, si adaugam din cand in cand si relatari care vin de la a third party care se declara “mai independent” decat restul. e de presupus ca punand fata-n fata relatari diferite ale aceluiasi fapt, putem reusi sa interpretam realitatea intr-un mod care sa elimine incercarile de manipulare. Asta presupune si o analiza logica a informatiilor.
Si eu presupun in mod curent ca unele mesaje mediatice au in spate o intentie de a manipula.
@mih: votez pentru varianta de gandire proprie asupra mai multor relatari/ stiri/ reportaje; eu incerc de obicei sa imi imaginez cateva posibilitati a ce s-a putut intampla in fapt; asa, ca niste filmulete cu actori, cu regizor (cel care poate are intentia sa manipuleze) si un scenarist (ziaristul,reporterul etc); referitor la stiri, daca intr-adevar s-a intamplat ceva important, de obicei nu prea mai e loc de indoiala (ex. ca a murit cineva, ca a avut loc un cutremur etc.).
Asa ca raspunsul mai general ar fi ca metoda mea este sa incerc sa imi raspund mereu la intrebarea: ce fapte au putut sta la baza acestui act de mass-media si asta utilizand cat mai multe surse recent citate ca in voga pentru cat mai multe tipuri de consumatori de astfel de produse, si apoi discutand cu prietenii sa aflu cum s-au gandit ei ca ar fi putut sta in fapt lucrurile si daca cineva vrea sa manipuleze, despre cine ar putea fi vorba si ce interes ar putea sa aiba sa faca un lucru asa de urat.
Intr-adevar, am raspuns la “cum ferim poporul”, nu la “cum ne ferim noi”. In planul persoanei mele, subscriu la parerile de mai sus. In fond, fiecare persoana are aceeasi modalitate de a scapa de manipulare: printr-o analiza rationala.
Care ar fi impartiala si de cautare a motivului lipsei de impartialitate, la noi sau la altii. @Ana Desi nu cred ca e obligatoriu sa gasim motivul pentru care suntem manipulati pentru a ne da seama ca se incearca acest lucru.
Doar ca nu vad cum am putea impune ratiunea unui popor intreg. Si nici nu stiu daca ar fi drept sa facem acest lucru.
subscriu la ce a zis mih, cu o mica adaugire, da intr-o democratie e usor pentru omul mediu sa se fereasca de propaganda, daca chiar vrea acest lucru. tot ce trebuie sa faca este sa consulte mai multe surse… lucrurile se complica daca ai un regim autoritar, unde vocile sunt suprimate, si exista o singura viziune asupra lucrurilor … oricum manipularea asta incetul cu incetul te spala pe creieri in directia dorita de manipulatori.
subscriu la ce a zis mih, e adevarat ca intr-o democratie omul mediu poate evita manipularea consultand mai multe surse. insa atunci cand esti un regim autoritar si exista o singura voce dominanta, sansele sa ramai cu creierii nespalati scad invers proportional cu autoritatea regimului
@liberteen_tango
Intr-o democratie, omul mediu chiar nu vrea acest lucru.El poate evita manipularea consultand mai multe surse dar nu o va face pentru ca n-are timp. Si considera alte probleme ca fiind mai presante. Nu ma refer doar la omul “de jos” ci la cea mai mare parte a oricarei populatii.
De fapt mi se mai pare ceva: structurarea informatiei pe un blog tine pana la urma de planul manipularii, nu de cel al ratiunii. La fel si orice grija de stil.
Pur si simplu scriem accesibil. Intentia nu este de manipulare dar fara un oarecare mijloc din planul respectiv, nu cred ca ar fi influentat nimeni.
As spune ca intentia de a manipula conteaza, nu manipularea in sine.
Ahh… triple post! Need an edit button. “As spune ca intentia de a manipula conteaza, nu manipularea in sine.” Mai bine spus, as face distinctia intre manipularea de dragul indobitocirii si manipularea de dragul trezirii.
Deci cum putem fi absolut siguri de intentiile cuiva care ne manipuleaza? Absolut nu, dar prin ratiune si cercetarea a cator mai multor surse ne putem face o idee. Chestie care oricum nu stiu cum ar putea fi aplicata la o societate.