Suna cam pompos, dar imi sta pe creier de cateva zile chestia asta cu delegarea de competenta. Nu mai stiu unde am citit expresia asta, dar mereu imi vine in minte impreuna cu alta expresie – “autoritate epistemica”. Probabil fiindca exista o legatura intre cele doua.
Ideea e simpla – cineva stie anumite lucruri mai bine decat tine (aici e partea cu autoritatea epistemica), asa ca recunosti lucrul asta si, cand e vorba de lucruri la care se pricepe mai bine, il lasi sa se ocupe de ele (asta ar fi delegarea de competenta).
E vreo problema aici?
Da, bineinteles. Problema e “unde se trage linia?”. Cand e ok sa-i deleg cuiva o anumita competenta si cand nu? De pilda, oamenii care n-au incredere in specialistii angajati de guvern (in abilitatile lor, in informatiie pe care le pun la dispozitia publicului etc.) si viseaza tot timpul conspiratii trag linia “prea departe de casa”.
Tot in categoria asta intra si oamenii care nu au incredere in tot felul de specialisti – medici, croitori, zugravi, agenti imobiliari s.a.m.d. si vor sa faca totul singuri.
Pe de alta parte ii avem pe oamenii care lasa pana si ganditul pe seama altora. Opiniile lor sunt, pur si simplu, opiniile editorialistilor care scriu in diferite ziare, gusturile lor sunt gusturile criticilor de arta etc. etc.
One more time, care va sa zica, unde e ok sa tragi linia? Cand e ok sa spui “ii las pe altii care se pricep mai bine decat mine sa se ocupe de asta iar eu o sa accept rezultatul la care ajung ei” si cand e ok sa spui “de lucrul asta trebuie sa ma ocup eu”?
Exista cazuri in care e limpede cum stau lucrurile. Ii lasam pe fizicieni sa se ocupe de fizica iar noi acceptam rezultatele la care ajung ei. Ii lasam pe doctori sa se ocupe de sanatatea noastra, chiar daca e o treaba care ne priveste personal, fiindca ei sunt specialisti, iar noi nu. Nu-i lasam pe alti oameni sa ne aleaga partenerii de viata, fiindca nimeni nu stie mai bine decat noi ce anume ne dorim. Si asa mai departe.
Si exista si cazuri in care nu e limpede cum stau lucrurile. E bine sau rau daca nu angajez un zugrav profesionist si imi zugravesc singur(a) in casa? E ok sa ma informez singur(a), din diferite surse (bloguri, agentii de presa, forumuri de pe net s.a.), in loc sa apelez la jurnalisti profesionisti? E ok sa iau singur(a) decizii importante sau ar trebui sa consult un specialist (de tip life coach, philosophical counselor etc.)?
Nu va ascund ca am ajuns la un raspuns la intrebarea asta. Dar nu cred ca trebuie sa luati de bun raspunsul meu. Cel mai bine e sa discutam. 🙂
‘sa iau singur deciziile importante sau sa consult un philosophical counselor”? cand consult un philosophical counselor (sau un duhovnic -care ar fi asemanarile si deosebirile dintre el si duhovnic mi se pare o problema interesanta) nu il las pur si simplu pe el sa decida in locul meu ca atunci cand decid sa angajez un zugrav profesionist care sa imi zugraveasca el casa. Eu cred ca este perfect posibil sa consulti un consilier atunci cand ai de luat decizii importante si sa se poata spune ca TU esti cel care ai luat decizia. De fapt, sunt sigur ca un adevarat consilier, un bun consilier tocmai asta face: te poate ajuta sa vezi mai clar situatia, prezentandu-ti posibilitatile care ti se deschid spre exemplu, fara sa se substituie ‘clientului’ in luarea deciziei. Imi imaginez ca intr-o relatie de succes intre consilier si ‘clientul’ sau acesta din urma nu va avea niciodata sentimentul ca nu el este cel care a decis, ca doar s-a eliberat de povara unei raspunderi lasand-o in seama unui ‘specialist’. Raspunsul meu la exemplul care mi s-a parut cel mai provocator dintre cele pe care le-ai mentionat in post este, deci, acela ca poti foarte bine sa apelezi la un ‘specialist’ si sa ramai responsabil al deciziilor importante pe care le iei.
Postul tau imi aduce aminte de fostul meu sef care vroia sa faca el singur in loc sa angajeze un om specializat pentru asta. Eu nu zic ca nu gasesti acum o gramada de info pe internet despre ce te intereseaza, e vorba ca un mester va sti din experienta totdeauna mai mult. Si nu ma refer aici la cei mesteri in ghilimele care mai mult strica decat repara…
Delegarea de competente e influentata si de experienta anterioara uneori. Daca un medic ti-a rezolvat o problema de sanatate vei avea incredere in medici insa daca ai avut nesansa sa nimeresi unul neatent sau nepregatit bine, vei fi circumspect cu toti medicii.
Pingback: Today’s 10 Blogosphere Quickies | INconstantIN.ro