De ce democratia?

“De ce democratia?” este o emisiune de pe TVR 1. Saptamana trecuta am ascultat cateva minute cum doua doamne discutau despre Romania. Nu stiu cine erau invitatele pentru ca nu a aparut nimic pe site despre editia in cauza.

– Romania trebuie sa se intoarca la valorile traditionale! Si pentru asta avem nevoie in primul rand de biserica…
– Da. Si in Romania s-a trecut dupa ’89 la o libertate totala. La o buba in cap.


Nu am inteles exact ce inseamna “buba in cap”. Cred ca ceva cu tinerii care au inteles prost democratia si au luat-o drept libertate totala, ca sa ma exprim si eu la fel ca invitatele emisiunii.

Cand eram la tara la bunici mereu auzeam ca ‘li s-a urcat democratia la cap tinerilor si ca ce e atata tevatura cu libertatea asta?! Libertatea face din tineri niste nerecunoscatori. Ingratii se duc la oras sa faca bani. Se duc la discoteci, umbla prin baruri si nu mai muncesc pamantul”. Asa ca inteleg ceva, ceva…

Dar nu asta e problema mea cea mai mare. Ce nu inteleg e ce au oamenii in cap, inclusiv doamnele din emisiune, cand folosesc termenul de “valori traditionale”. In prima faza as putea intelege ca valorile traditionale sunt legate de valorile familiei traditionale sau ale comunitatii. Desi imi pot imagina oameni care vorbesc inflacarat despre valori traditionale fara sa aprecieze comunitatea sau sa considere familia ca fiind o realizare in viata…

Sa nu mai lungim povestea. Voi ce credeti ca sunt “valorile traditionale”?

7 thoughts on “De ce democratia?

  1. ws

    cred ca prima doamna se referea la valorile traditionale “eterne” ca sa
    le zic asa, sau cel putin asa cum sunt ele imaginate. cam ca taranul roman – el nu exista, dar tuturor ne vine in cap o imagine cand vorbim de taran.

    a doua doamna in schimb, pare atasata mai degraba de valorile traditionale din comunism decat de libertatea bezmetica ce a urmat dupa ’89.

    dar intrebarea e ce credem noi despre valorile traditionale. acum ceva vreme a publicat sever voinescu in dilema veche un articol-manifest despre conservatori. pe care nu il mai gasesc acum, scuze.

    regards,
    ws

  2. Goriulian

    “Valori traditionale” in sensul doamnelor cred ca inseamna expresia inconstienta a unei nostalgii a tineretii inevitabil pierdute pana la urma. Asta ar fi o banuiala. O alta ar fi valorile comunitatii patriarhale rurale, desigur: vizite la biserica, respect pentru parinti, sex dupa casatorie, politete, sarbatori in familie, cine in familie, etc.

    E o stupiditate, desigur. De-aia si intrebi! 😛

    Nu prea are sens sa validez un concept precum “valori traditionale”, dar daca ar fi sa incerc un astfel de demers usor (:P ) fals, sa zicem ca eu as intelege prin “valori traditionale” ce am aflat despre anumite popoare sau societati. Acestea pot fi popoarele amerindiene, anumite traditii japoneze, in general societatile bazate pe onoare. Nu prea mai vad chestia asta. Poate nici nu am de ce sa o vad pentru ca probabil a fost dintotdeauna doar o constructie. Dar arata bine – onoarea e sexy. 🙂 Mai am o vaga senzatie ca popoarele astea erau mai practice – nu prea isi pierdeau ei vremea cu statul prin oglinda. Un plus pentru ei! Respectul pentru natura si pentru viata in sine cred ca a suferit diminuari in contemporaneitate.

    Cat despre “valorile traditionale” ale unei generatii care a trait o mare parte din viata in Romania comunista, nu prea am ce sa spun mai mult de atat: care valori?

  3. Turambar

    Depinde ce fel de ghilimele le pui.

    Daca este sa te iei dupa varianta puternic ideologizata si politizata, ar cam fi alea ale legionarilor si ale PRM-ului. Tzaranul mitic, ospitalitatea, religiozitatea, imageria solar vegetala, etnicitatea nealterata de alogeni, un samanatorism agresiv si folclorico-mitic. Romanul frate cu codrul, cu satul shi cu epurarile etnice.

    Pe dinspre partea cealalta, poti sa te gandesti la valorile grupate in jurul temei “conservatorism” / “aversiune la risc” / “status quo”. Nu inova, fa lucrurile asa cum ai invatzat din moshi stramoshi, da gaina peste groapa, caca-te in fundu curtzii, ca in casa nu se cuvine ca pute, nu-ti lasa fata la scoala, ca are treaba sa faca copii.

    Ma rog, poate sunt prea distructiv si negativ in alegerea atributelor. Dar cu siguranta suferim de rusinea slab constientizata ca am fost si suntem inca la rascruce de imperii, un popor moale, lipsit de agresivitate pro-activa care a preluat modele culturale din varii parti (turci, rusi, austro-ungari) si pe urma se bate cu caramida in piept ca sunt ale lui: ciorba de burta, sarmalele, ortodoxia, ilicul, rigoarea ardeleneasca, oras (din ungureste).

    De fapt, Gramo, e vorba de refulat. Refularea rushinii shi a bicisniciei, care se intoarce cu fatza schimonosita de Vadim.

  4. Lorena

    Nu cred in valori traditionale (mi se par un fel de praf in ochii prostilor. Cred in schimb in valori personale: lucruri in care consideri ca merita sa investesti suflet, efort, energie.

  5. mara

    cand vad astfel de emisiuni ma uit fascinata si ma intreb cum de sunt in stare sa vorbeasca unii oameni fara sa spuna de fapt nimic. si ii invidiez.

  6. Pingback: Raspundem la intrebari at Gramo`s World

Comments are closed.