Un gramo cica e prof. “Cica”, fiindca la facultate nu e ca la liceu, iar oamenii, cand se gandesc la profi, de obicei se gandesc la profi de liceu. Asta nu inseamna ca profii de liceu sunt mai nashpa. Sunt altfel, pur si simplu. La facultate, intr-un sens, toti suntem egali. Toti suntem interesati de anumite lucruri, toti citim, toti invatam chestii, toti discutam despre lucrurile care ne intereseaza.
Toti suntem adulti si fiecare e responsabil, intr-un sens, pentru educatia lui. Profii sunt diferiti de studenti doar fiindca s-au ocupat mai mult de anumite lucruri, ii pot ajuta si pe altii sa le inteleaga mai bine, si ii pot evalua. Dar evaluarea din facultate nu seamana cu datul notelor de la liceu. Seamana, mai degraba, cu evaluarea de la un interviu pentru un job.
Poti sa te oftici pe persoana care te-a evaluat la un interviu pentru un job, sau poti sa te gandesti ca nu meritai jobul si ca mai trebuie sa te pregatesti sau sa-ti cauti alt job etc.
Persoana aia care te-a evaluat nu e mai presus de tine cu nimic. Nu e pe un piedestal, nu merita nici un fel de apreciere speciala, pupaturi in fund s.a. E cineva pregatit sa faca treaba pe care o face, care a trecut printr-o multime de examene, evaluari etc.
Poti sa n-ai incredere intr-un sistem de invatamant, intr-o institutie sau intr-o firma, dar atunci nu te duci sa te angajezi acolo (sau sa inveti acolo).
Cu un prof universitar din afara, de pilda, poti sa discuti despre chestiile care te intereseaza, la care lucrezi, de care te ocupi s.a.m.d. de la egal la egal. N-o sa se dea mare in fata ta, dar s-ar putea sa te critice la greu. O sa faca asta nu fiindca e invidios pe tine, ci fiindca vrea sa te ajute sa fii mai bun. Iar daca vrei sa realizezi ceva, o sa tii cont de criticile alea, fara sa te gandesti ca vin de la un prof.
Gramo-boy nu se considera mai inteligent, mai shmecher, mai tare sau mai presus fata de studentii lui. Cuiva care l-ar intreaba “de ce trebuie ca eu sa scriu un text, iar tu sa ma evaluezi? de ce sa nu fie invers?”, i-ar raspunde: “Fiindca tu esti mai putin antrenat sa scrii si sa evaluezi texte.”
Si ar continua: “Asta e, eu am scris cu vreo cateva mii de pagini mai mult decat tine si am citit cateva mii de eseuri scrise de alti oameni ca si tine si le-am evaluat. Iar abilitatile mele de a face asta au fost testate de mai multe ori (si de mai multi oameni, din diferite medii academice) decat ale tale.”
Iar apoi ar spune: “Poate ca tu, in doi-trei ani, o sa scrii chestii mai bune sau mai interesante decat mine. Sau poate o faci deja. Dar asa functioneaza sistemul. Singurul mod in care iti poate fi recunoscuta valoarea e asta – sa interactionezi cu alti oameni din mediul academic, sa scrii, sa discuti, sa primesti critici, sa tii cont de ele s.a.m.d.”
Partea nashpa e ca nu toata lumea intelege asta. Sunt oameni care vin in facultate fiindca vor sa obtina o diploma, iar pentru ei cei care lucreaza acolo sunt niste dusmani care stau in calea afirmarii lor, nu niste colegi mai in varsta de la care pot invata ceva.
Oameni care considera ca pe profi e ok sa ii ignori, ca e ok sa te porti nepoliticos cu ei, sa ii suspectezi de cele mai cumplite chestii, sa ii barfesti, sa ii desconsideri ca persoane, sa cauti orice tertipuri avocatesti pentru a trece de examene, sa incerci sa ii pacalesti, sa faci presiuni psihologice asupra lor…
Desigur, e normal sa le pretinzi sa nu reactioneze la chestiile nashpa pe care le faci, sa nu iti poarte pica, sa fie un fel de roboti lipsiti de personalitate care iti spun ca esti superok. Ei sunt niste sclavi, iar tu esti un geniu neinteles. 🙂
Well, e o mica discrepanta intre modelul ideal al comunitatii academice formate din oameni (profi si studenti) pasionati de niste chestiuni teoretice, care discuta si invata unii de la altii, pe de o parte, si realitatea invatamantului universitar romanesc din ultimii ani.
So, cum e sa fii prof? Uneori e asa: incerci sa te convingi ca nu esti prof, ca esti printre persoane care, ca si tine, vor sa gandeasca, sa citeasca, sa discute si sa devina mai bune, ca faci parte, nu dintr-o elita, ci dintr-un grup de aiuriti care au aceleasi idealuri.
Iar apoi te lovesti de situatii care iti arata ca visezi la o utopie. Te ciocnesti de oameni care incearca sa te forteze sa joci rolul domnului Vucea. Si in loc sa te scarbesti, visezi mai departe la utopia ta.
mi-as dori sa te fi avut prof la mtcs acum multi ani in locul domnului septimiu chelcea. spre deosebire de tine, domnia sa avea o alta viziune asupra lucrurilor. daca memoria ma ajuta, la primul curs pe care l-am avut cu dansul a spus ceva de genul:”stiti voi oare care este diferenta intre voi si mine? eu va sunt profesor si sunt destept, iar voi sunteti prosti. rugati-va la Dumnezeu sa imi dea puterea de a va scoate din intuneric…” cu siguranta si-a dorit a fi moralizator intr-un mod destul de cinic,parerea mea, dar oricum mi-as fi dorit un profesor care sa iti impartasasca opinia.
ÃŽn mod sigur oricine m? cunoa?te poate s? spun? c? nu sunt un vân?tor de recompense. 🙂 Ideea este c? dac? sunt la o facultate, sunt acolo pentru c? m? pasioneaz? ?i pentru c? vreau s? înv?? mai multe. Cum m? descurc cu e?ecurile? ÃŽncerc s? înv?? din ele…
recompense = diplome
misto viziunea, dar mi-e teama ca gramo e floricica cu care nu se face primavara in sistemul romanesc
@superbulus: nici doamna manu, care probabil era seminarista pe vremea ta, nu esta mai prejos decat chelcea, se mandreste cu faptul ca elevii o urasc pentru modul in care se poarta cu ei
@gramo: de ce nu gandesc toti profii ca tine? eu am avut profi care faceau si discriminare sexuala, cu fetele vorbeau, cu baietii nu, pana la urma depinde foarte mult de cum e omul respectiv cand nu e profesor
am avut si profesori care erau balauri la evaluari, dar iti facea placere sa vorbesti cu ei in rest si-i respectam si ne placea de ei, chiar daca procentajul celor care luau examenul era foarte scazut
Eu zic ca facem totusi parte dintr-o elita. N-are rost sa ne ascundem dupa modestii care nu-si au rostul. Daca altii nu vor sa invete de la noi, e treaba lor.
Nu stiu daca am ales bine momentul, dar sint foarte curios sa aflu raspunsurile la citeva intrebari care nu sint complet relevante pentru topicul propus de tine.
Exista un sistem de evaluare a cursurilor si “profilor” la unibuc? Cita influenta au studentii in stabilirea literaturii, curricumului cursurilor si a formei de examen? Se poate intimpla ca unele cursuri
sa fie scoase din programa de catre consiliul profesoral, doar pentru ca evaluarile studentilor au fost proaste doi-trei ani la rind? Cit de important e pentru un prof sa fie considerat de studenti drept de gasca? Sint masteranzii si doctoranzii considerati drept colegi in cercetare?
vreau si eu profi care sa nu se considere deasupra studentilor in modul in care cei mai multi dintre ei o fac,care sa alcatuiasca critici constructive si care sa ‘penalizeze’ ca atare…pe fata carora sa se vada ca sunt acolo fiindca acolo vor sa fie si nu fiindca n-au gasit ceva mai bun….profi carora le place sa duca oamenii “mai mici” ca ei mai departe……………
@un om de bine: har domnului, am scapat de invatamantul romanesc si chiar a meritat. exista o diferenta. mare!!! si nu am avut-o pe d-na manu, ci un anume rtb(sau asa ceva) care desi incisiv, te ajuta sa avansezi.
eu am avut toata gama de profi 🙂
dar la facultate si la master m-am bucurat de super profi, de la care am avut ce invata, si nu ma refer doar la cunostintele transmise…
cred ca pt a fi prof iti trebuie acel ceva, fara de care degeaba stii ce stii, ca si informatie sau cunoastere.
Realitatea este ca a fii profesor in Romania nu inseamna mare lucru, mai ales in conditiile in care sistemul este intr-o continua schimbare.
Consider ca atat la gimnaziu, liceu si facultate lipseste responsabilitatea.
Realitatea din Romania reflecta situatia trista a unui profesor debutant, care vine la catedra cu entuziasm sa predea si sa formeze o generatie studioasa si matura, cand de fapt in Romania , in invatamant, s-a asternut ipocrizia si mediocritatea.
Peste tot observi in mare parte oameni nemultumiti si carcotasi, iar cei de la conducere nu dau doi bani pe cei care sunt la catedra.
Consider ca raman in invatamant doar cei care nu reusesc mai mult!