Ieri am stat si am discutat despre: libertatea de opinie si “de ce statul nu ar trebui sa intervina pentru a ingradi libertatea de opinie”, pornind de la Locke si Mill.
Iar dupa aia i-am pandit pe oamenii care se duceau la buda in filos (pub-ul din grozavesti) si am descoperit ca unii dintre ei fie nu se spalau pe maini, fie nu foloseau uscatorul. N-ai fi crezut, daca te luai dupa look-ul lor trendy 🙂
Vestea cea buna este ca tipii care lucrau la bucatarie si la bar se spalau toti pe maini.
Unul dintre noi si-a amintit ca a invatat la antropologie despre o credinta populara din ro, potrivit careia in saptamana asta se deschid portile cerului, iar cei care mor ajung direct in rai 🙂 Bineinteles ca ne-am intrebat “Haide, dom’le! Chiar si sinucigasii?”
Dupa aia am vorbit despre catolici si ortodocsi (Toma vs. pseudo-Dionisie) si despre cat e de usor sa fii om de stiinta si credincios si cat e de greu sa fii filosof si credincios.
Iar apoi ne-am intrebat cum a ajuns Biblia sa arate asa cum arata. Stiam in mare ca au fost unii care au pus cap la cap textele din Vechiul Testament si au zis (pe la 500 B.C.): gata, asta e cartea, rien ne va plus.
Iar dupa aia (incepand cu 60-70) au aparut diverse texte (inclusiv evanghelii si scrisori apocrife ale apostolilor s.a.) si au mai discutat parintii bisericii pana prin 300 si au negociat si au ajuns la formula finala.
Si am citit tot felul de detalii interesante pe net despre Pentateuh si Torah si Septuaginta si dupa aia despre Talmud, care nu mai este “cuvantul lui D-zeu” (sunt discutii de-ale rabinilor pe linia: ce vrea D-zeu de la noi? cum vrea sa ne purtam? care ar trebui sa fie legile – civile si penale, cum sa functioneze tribunalele? etc.)
Si uite asa am ajuns sa ne uitam pe tot felul de chestii despre evrei si am descoperit ca sunt 3 ramuri, nu 2, asa cum tinea Gramo minte. Adica, pe langa evreii sefarzi (cei din peninsula iberica) si ashkenazi (cei din europa centrala si de est) mai exista si mizrahi (evreii din orientul mijlociu si asia).
Si dupa aia am vorbit despre cat de nashpa sunt oamenii si cum erau crestinii torturati si killeriti prin primele secole de romani si cum au ajuns ei peste inca vreo 10 secole sa ii tortureze si killereasca pe altii si ca uite, musulmanii, totusi, n-au avut nici un fel de cruciade.
Adica, in fine, turcii au avut ditamai imperiul, dar nu pretindeau ca duc un “razboi sfant” & stuff, erau mai putin ipocriti.
Dupa care am revenit la evrei si am citit despre cum ii torturau aia din inchizitia spaniola pe evreii sefarzi prin sec 15 si ii obligau sa se converteasca (spre sfarsitul secolului i-au dat afara din tara si pe evrei si pe musulmani, fiindca nu erau catolici; pur si simplu i-au expulzat pe toti).
Iar apoi am inceput sa facem misto de inchizitia spaniola (fiindca a rezistat pana dupa 1800; adica, omg, venise renasterea, reforma, luminarea etc.) iar aia inca aveau inchizitie.
Iar apoi am aflat de ce a fost infiintata initial inchizitia prin sec 12. Cica era o secta eretica in Franta si inchizitia a fost creata la inceput de tot ca sa-i rezolve pe aia. Funny thing, aia din secta aia (catarii) fusesera influentata de o secta eretica din Bulgaria (bogumilii).
Si dupa aia am inceput sa palavragim despre diverse erezii (inclusiv aia a lui Origene, care spunea ca pana la sfarsitul lumii se vor mantui absolut toti; da, chiar si diavolul!) si despre gnosticii cu care se certa Irenaios in secolu’ 2 B.C. s.a.m.d.
Anyway, am mai discutat despre o multime de chestii, nu-mi mai aduc acum aminte de toate. Ideea e ca in felul asta a trecut timpul si ni s-a facut somn si ne-am trezit ca tre’ sa ne culcam si n-avem ce sa-ti scriem.
Asa ca blogule draga, te rugam sa ne scuzi. 🙂
Nu stiu de ce, dar mie imi plac ideile ereticului de Origen 🙂
mie-mi place de evrei, iar nu stiu de ce. 😛
iar mie imi place atunci cand citesc posturi care merita citite!
whatever fericit!
@gramo: – o fi trendy sa nu te speli pe maini dupa ce mergi la buda 🙂
– nu, cik pt sinucigasi portile raiului sunt inchise; nu au nici cheie si nu li se raspunde nici la interfon 🙂
– de ce e usor sa fii om de stiinta si credincios?
– e interesant cum au supravetuit evreii de-a lungul timpului, ai zice ca s-au “incapatzanat” sa existe…
Nu inteleg de ce este obligatoriu sa te speli pe maini dupa ce mergi la toaleta, mai degraba decat sa te speli pe tine zilnic. Daca ii acorzi intregului corp igiena zilnica corespunzatoare, si daca nu intri in contact cu alte obiecte, atunci de ce e nevoie sa te speli pe maini?! Ca doar nu urinezi pe maini, nu? Eu personal ma spal pe maini de fiecare data, inainte de a merge la toaleta, si ma spal si dupa aceea, dar numai daca manevrez diverse obiecte precum colacul vasului wc, manerul pentru tras apa, etc. Insa daca folosesc un pisoar, nu ma spal niciodata pe maini dupa, pentru ca nu vad sensul. Daca esti fata, sau daca faci mai mult decat pipi, atunci lucrurile se schimba. Tot ceea ce vreau sa spun este ca exista situatii in care nu este obligatoriu sa te speli pe maini dupa ce ai mers la toaleta. Oricum, cred ca cel putin 50% din cei care se spala pe maini dupa, o fac doar din teama ca ar putea fi observati de catre cei din jur si incadrati ca atare. Sunt convins ca ati observat de multe ori persoane care isi trec mainile pe sub jetul de apa pentru o secunda sau doua, apoi le scutura si ies, doar asa, de forma, ca sa nu spuna ca nu s-au spalat.(Astia imi aduc aminte mereu de cei care se inchina in autobuz in dreptul unei biserici, asa, la repezeala, desi e clar ca nu au nici un chef. La ei motivul, insa, e altul). Nu mi-am imaginat niciodata ca ar putea exista cineva care sa stea la iesirea din buda si sa contorizeze cine s-a spalat pe maini si cine nu. Mi se pare ca se afiseaza o grija exagerata, daca nu chiar falsa, fata de spalatul pe maini, iar asta justifica intr-o mare masura existenta acelora care se spala pe maini doar de forma. Pentru ca nu ne place sa stim ca daca nu ne-am spalat pe maini dupa ce am fost la toaleta prietenii nu mai dau noroc cu noi iar fetele nu ne mai tin de mana. In schimb, daca ne spalam pe maini doar de forma, ca sa nu se prinda cei care pandesc la intrare, atunci suntem OK.
@wydarr: un comentariu ametitor…
@gramos: n-a trebuit prea mult timp pana sa se apuce crestinii de killerit in stanga sau in dreapta. Mai mult sau mai putin organizat. Pe mine m-a facut sa urlu urmatoarea: 415, Alexandria (din Egipt). Populatia crestina o ucide cu pietre pe Hypathia, probabil una din cele mai stralucite doamne ale timpului, filosoafa neoplatonica (pagana, daca mai trebuia adaugat) si “directoarea” celebrei Biblioteci alexadrine. Cel mai posibil, tot ce am scris pentru a o descrie erau chiar capetele de acuzare in mintea celui care a ridicat piatra…
pentru wydarr: Eu pe de alta parte nu mi-am imaginat ca ar putea sa stea cineva sa contorizeze pe cei care stau la iesirea din buda sa contorizeze cine s-a spalat pe maini si cine nu.
Lasand gluma la o parte, raspuns la intrebarea ta, de ce sa se spele lumea pe maini inainte de iesirea din buda chiar daca a fost doar la pisoar, exista; dar daca ti-l dau, se vor sensibiliza neplacut cititorii (nu mai zic de cititoare) mai inteligenti(inteligente) decat mine ai acestui blog care stiu si ei raspunsul, dar nu-l expliciteaza niciodata. Nu trebuie sa te intrebi asupra numeroaselor procese biologice pe care le intalnesti la buda, si tocmai de aia, pentru a nu intra in tot felul de amanunte care amana pofta de mancare, iei pur si simplu obiceiul de a te spala fara sa pui prea multe intrebari.
Iar daca am stabilit ca e de preferat sa te speli, uite ca afli de ce sta cineva sa contorizeze pe cine nu face. Si mie mi se pare putin aiurea, dar sa stii ca tine de deformatia profesionala a unui filosof sa priveasca cele mai mici amanunte si sa duca tot felul de consecinte pana la tot felul de capete. Iar daca 99% din timp o face in sferele eterice, iata ca din cand in cand ii mai cad ochii si asupra micilor dispozitii habituale ale umanoizilor.
Ai si tu dreptate in anumite privinte, cu cei care se fac ca se spala sau cu faptul ca toata chestia cu spalatul poate fi si un lucru de fatada, pe care unii nu l-ar face fiind siguri ca nu-i vede nimeni. Dar asta tot pentru ca parerea nici unui specialist in igiena nu este afisata pe un poster in fiecare buda, poate tot pentru ca motivele nu vrem sa le stim; e de preferat ca acest obicei sa se strecoare implicit in mentalitate. Si astfel, ca mai toate moravurile a caror motiv nu este explicat de fiecare data, poate deveni pentru unii o chestie facultativa, dependenta de faptul daca sunt vazuti sau nu.
Sper ca am fost destul de incurcat, si sper sa nu intelegeti nimic, pentru ca subiectul chiar nu merita dezvoltat.
Ma-nclin!