Yep, asta e ultima lectie! 🙂 Literele mari se scriu tinand apasata tasta “Shift”. Obiceiul este sa apasati tasta respectiva cu degetul de la mana opusa mainii care bate litera, dar nu e obligatoriu sa faceti asa. Ghilimelele le gasiti la tastatura mapata pt diacritice specifice limbii romane deasupra cifrei “2” (Shift + 2).
Pentru celelalte diacritice trebuie sa utilizati degetul mic de la mana dreapta deplasat inspre dreapta fata de pozitia obisnuita. “Å¢” e la dreapta lui “ÅŸ”, pe randul din mijloc. La dreapta lui “p”, pe randul de sus, il aveti pe “ă”, iar in dreapta lui, intr-o pozitie un pic mai fortata, este “î”. ÃŽn fine, “â” e la dreapta de tot, pe randul cu cifrele (la stanga tastei “Backspace”).
Iar acum vine exercitiul. Tre’ sa copiati textul urmator. Preferabil ar fi sa o faceti tot de 4 ori, dar, fiind ultima lectie, nu e obligatoriu 🙂
- Trebuie ca literele să fie "bătute" egal.
- Fiecare lovitură trebuie să se succeada ritmic după cea de dinaintea ei.
- Cu timpul, cuvintele folosite mai des vor fi reţinute mai uşor, astfel incât să nu mai fie nevoie să fie scrise literă cu literă.
- Acest lucru se va întâmpla mai întâi cu conjuncţiile şi cu prepoziţiile. De pildă: "şi", "sau", "de", "la", "pe", şi asa mai departe.
- De asemenea, vor fi des folosite unele cuvinte şi expresii de legătură: "ceea ce", "din punct de vedere", "din acest punct de vedere", "adică", anume, astfel etc.
- În felul acesta, nu va mai fi nevoie ca degetele să fie retrase pe rândul principal după fiecare literă, iar cel care scrie să se gândeasca la litera următoare.
- Urmând aceste sfaturi, scrisul nu va mai cere atâta concentrare. Dimpotrivă, el va deveni un instrument chiar mai uşor de folosit decât scrisul de mână şi, cu timpul, poate chiar unul mai rapid.