[primele posturi pe subiectul asta sunt aici si aici]
Inainte de a gasi un raspuns la intrebarea “Ce-i ala un blog bun?” sa observam ca exista mai multe feluri in care poate fi cautat un raspuns. Gramo s-a gandit la doua: felul in care s-ar gandi un filosof si ar cauta un raspuns la intrebare si felul in care s-ar gandi un sociolog.
Cum o sa caute sociologul un raspuns? Pai o sa incerce sa inventeze niste raspunsuri plauzibile, i sa formuleze niste ipoteze, dupa care o sa faca un sondaj de opinie. Intrebarea o sa devina, pentru el: “ce considera comunitatea X ca e un blog bun”. El o sa poata scoate in evidenta, eventual, ca grupuri diferite de oameni vad diferit.
Cercetarea lui ar putea scoate in evidenta ca tipele evalueaza diferit blogurile decat tipii, ca aia care sunt la liceu evalueaza diferit fata de aia care sunt in generala s.a.m.d.
Dar sociologul tre’ sa faca o cercetare. Pentru asta, uneori tre’ sa inventeze un chestionar, sa redacteze intrebari, sa puna optiuni pentru raspunsuri s.a. De unde le scoate?
After all, felul in care e compus chestionarul influenteaza rezultatul cercetarii. Daca fac un chestionar ii intreb pe oameni daca vor vota cu (a) Noua Dreapta (b) Noua Generatie (c) Noua Istorie (seful partidului e, probabil, Jacques Le Goff 🙂 ),… sigur ca o sa trag concluzia ca PNL-ul n-o sa iasa in alegeri 🙂
Cum cauta filosoful un raspuns? Filozoful face mult mai temeinic prima parte. El analizeaza conceptele. Analizeaza concepte precum: “bun”, “blog”, “blog bun”, “a scrie”, “a face o chestie publica”, “auditoriu intentionat”, “scop”.
El poate sa descopere, de pilda, fara nici un chestionar, fara nici un dictionar, fara sa intrebe pe nimeni, ca “un lucru e bun daca e adecvat scopului pentru care e facut”.
Din asta ar putea trage concluzia, fara sa ii pese cine ce crede, ca pentru a evalua blogurile trebuie sa le deosebesti, in primul rand, in functie de scopul in care sunt scrise.
S.a.m.d. Concluziile filosofului ar putea reprezenta punctul de pornire al unui studiu aplicat (de felul celui pe care il face sociologul). Dar filosoful nu e interesat de astfel de “nimicuri” 🙂
El spune: “e evident ca asta trebuie sa fie raspunsul; ce importanta are ce cred efectiv oamenii? daca oamenii nu cred asta, inseamna ca gresesc, nu inteleg s.a.”
Filosoful si sociologul ar putea colabora, dar de obicei ei nu colaboreaza. Cu titlu de experiment, Gramo o sa incerce sa vada ce se intampla atunci cand filosoful si sociologul colaboreaza 🙂
blogurile ofera promovare, ok. vizibilitate. dar iinteractivitatea este cam scazuta in comparatie cu ceea ce s-ar putea face pe un site folosind macromedia flash. as vrea sa-ti scriu despre ce as face daca as avea timp si chef sa studiez macromedia flash. as face ceva cam ca un joc, in care cineva care comenteaza si “inscrie cu capul” sa poata trece printr-o serie de avataruri, de la “incepator” pana la posibilitatea de a publica insemnari, si, de ce nu, la titlul de “Gramo” 🙂
Care ar fi principala activitate?Ma gandesc la un fel de antrenamente, batalii, campanii, razboaie in care comentatorii sa se afirme prin valoarea si noutatea argumentelor. Antrenamentele ar putea fi texte de filosofie care sa te invete unele chestii. Bataliile ar putea fi probleme de bioetica, sau de controverse la ordinea zilei. Am putea denumi un astfel de proiect Command & Question.