Reteta saptamanii – ciorba la microunde

Dupa cum stiti, Gramo a ajuns la concluzia ca nu e nici o problema sa gatesti la microunde (pt o discutie mai detaliata vezi aici). In plus, Gramo nu are gaze (mai trage uneori pisica niste basini de te scoate din casa, dar acum era vorba despre gatit 🙂

So, cum face Gramo o ciorba la microunde? La ultima ciorba am folosit bucatele de soia in loc de carne + cuburi de vita (3-4 cuburi la mai putin de un pachet de 100 de grame de soia; la sfarsit vor iesi 3-4 litri de ciorba) + o lingura de vegeta;

1 litru de apa fiarta in cana electrica si cu cuburile de soia si restul de chestii (+ un pic de piper, bineinteles) au stat la cuptor 6 minute (cu o pauza la mijloc pentru amestecat); apoi am pus la copt doi cartofi, pe care i-am adaugat (taiati cuburi) peste zeama existenta; in timp ce s-au copt am taiat rosiile, ceapa si ardeiul gras:

img_3191b.jpg

Dupa ce s-au inmuiat legumele (ceapa si ardeiul gras au stat separat intr-un vas vreo 2-3 minute, apoi am adaugat rosiile si toata amestecatura de ciorba a mai stat la cuptor vreo 2 minute), am turnat totul peste zeama cu bucati de soia si cartofi:

img_3192b.jpg

Apoi am adaugat aproape un litru de bors, bulion si apa, pana s-a umplut oala. In momentul asta, daca chiar vreti sa faceti o chestie misto, e importanta sa aveti un vas special pentru microunde. Oala e plina, i se pune capacul, dar fanta pentru aburi e pe trei sferturi deschisa:

img_3193b.jpg

Toata povestea fierbe 10 minute. Se scoate si se amesteca. Mai fierbe 5 minute. Se scoate si se adauga patrunjel (o legatura intreaga) si leustean (la fel). Mai fierbe 1-2 minute. Gata:

img_3197b.jpg

In timpul in care faceti toata grozavia asta, daca va plictisiti, puteti prepara urmatoarea bautura “racoritoare”: amestecati intr-o sticla de un litru jumate (sau doi) laptele care s-a stricat (sau, daca sunteti pretentiosi, folositi lapte batut :-), iaurt, sana, kefir si smantana, in proportii variabile.

Adaugati sare cu aroma de branza si marar, sau sare, pur si simplu, piper, sos picant de ardei iute (gen tabasco) si, daca se poate, un pic de menta (daca va intrebati de unde i-a venit lui Gramo idea, well, de la ayran). Amestecati puternic si puneti sticla la frigider. Gramo nu garanteaza ca o sa va placa chestia asta. Dar daca nu va place, o puteti turna in ciorba si totul o sa fie ok.